Διιστάμενες απόψεις στη Ν.Δ. για αλλαγή εκλογικού νόμου

Διιστάμενες απόψεις στη Ν.Δ. για αλλαγή εκλογικού νόμου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου άνοιξε εκ νέου χθες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτ. Ζαγορίτης. Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ της αλλαγής του υφιστάμενου πλαισίου, αλλά ταυτοχρόνως αυξάνεται και η περίσκεψη εκείνων που θεωρούν ότι το ζήτημα αυτό έπρεπε να είχε λυθεί την προηγούμενη τετραετία και ότι σήμερα ίσως είναι φρόνιμο για τη Ν.Δ. να μην το ανοίξει.

Σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή», ο κ. Ζαγορίτης υπογράμμισε ότι ο νέος νόμος θα πρέπει να εξασφαλίζει ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς να συρρικνώνεται η δύναμη των μικρότερων κομμάτων και ότι η ψήφισή του θα πρέπει να γίνει κατά τον πρώτο χρόνο της νέας τετραετίας – εντός δηλαδή του 2008.

Στην ίδια κατεύθυνση έχουν ήδη τοποθετηθεί οι υπουργοί Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δέχεται πιεστικές εισηγήσεις να ανοίξει το θέμα στις αρχές του νέου χρόνου – αλλά επί του παρόντος δεν έχει τοποθετηθεί. Ηδη, υπάρχει πληθώρα προτάσεων – μεταξύ αυτών και μία για τη διατήρηση του ισχύοντος νόμου, με περαιτέρω πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, πέραν των 40 εδρών που λαμβάνει σήμερα. Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης άποψης θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό αφενός υπηρετείται ο στόχος των κυβερνήσεων με ισχυρή αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα, και αφετέρου αμβλύνονται οι αντιδράσεις των μικρότερων κομμάτων, αφού η τροποποίηση λειτουργεί σε βάρος του δεύτερου. Η προοπτική αυτή, ωστόσο, δημιουργεί προβληματισμό σε ορισμένους – ακόμη και εξ εκείνων που την προηγούμενη τετραετία πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια για αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως ο υπουργός Αμυνας κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης. Και αυτό, διότι, όπως λένε, με δεδομένη τη μεγάλη κρίση η οποία έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ, πιθανότερη εκδοχή για εκλογική νίκη του φαντάζει εκείνη της μεθεπόμενης τετραετίας. Που σημαίνει ότι μπορεί η Ν.Δ. να ψηφίσει έναν νόμο, ο οποίος τελικώς θα πριμοδοτήσει το ΠΑΣΟΚ σε βάρος της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή