Αγιασμός Βουλής στη σκιά της κρίσης του ΠΑΣΟΚ

Αγιασμός Βουλής στη σκιά της κρίσης του ΠΑΣΟΚ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βαρύ κλίμα της θυελλώδους συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την πανηγυρική συνεδρίαση για τον αγιασμό και την ορκωμοσία της νέας Βουλής. Τα καθέκαστα για τα οξυμένα πνεύματα και οι αντιπαραθέσεις στην αίθουσα της Γερουσίας, όπου βρίσκονταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έφθασαν με αστραπιαία ταχύτητα στην αίθουσα της Ολομέλειας, που ανέμενε τη λήξη τής εκεί συνεδριάσεως για να γίνει ο αγιασμός.

«Σφάζονται επάνω», ήταν ο ψίθυρος που έφθανε μέχρι τα δημοσιογραφικά θεωρεία και τα λεπτά που μεσολάβησαν, περί τα είκοσι, ανέβαζαν το θερμόμετρο της αναμονής. Ενδεκα και μισή περίπου μπήκε στην Ολομέλεια ο πρώτος βουλευτής, ο κ. Χ. Βερελής, καθώς και η κ. Τόνια Αντωνίου, που έστησαν στα ορεινά ένα πηγαδάκι με τους κ. Θ. Κασσίμη, Ι. Παπαθανασίου, Β. Μιχαλολιάκο και Γ. Βλάχο (από τη Ν.Δ.), ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν οι κ.κ. Ε. Νασιώκας, Γ. Παπαγεωργίου και Συλβάνα Ράπτη. Η εικόνα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν παγωμένη, αμήχανη, με στοιχεία έντονου προβληματισμού και κατήφειας.

Η είσοδος των αρχηγών

Στις 12 παρά 25 μπήκε στην αίθουσα καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός, και ταυτόχρονα οι κ. Κ. Σημίτης, Α. Λοβέρδος και Απ. Κακλαμάνης. Λίγα λεπτά αργότερα, από την πίσω είσοδο του Αγνωστου Στρατιώτη, μπήκε ο κ. Ευ. Βενιζέλος και στη συνέχεια, από την ίδια είσοδο, ο κ. Γ. Παπανδρέου. Διασχίζοντας τον διάδρομο, στάθηκε και χαιρέτησε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρη και δύο βουλευτές δίπλα του. Ετσι βρέθηκε δίπλα στον κ. Βενιζέλο, τον οποίο χαιρέτησε διά χειραψίας και κατευθύνθηκε προς το εμπρός έδρανό του. Ως κίνηση αμηχανίας χαρακτήρισαν κάποιοι την κίνηση να χαιρετήσει ο κ. Παπανδρέου τον κ. Βενιζέλο, ύστερα από τα όσα διημείφθησαν στη Γερουσία. Αλλωστε, με τη λήξη του αγιασμού, ο κ. Παπανδρέου κατευθύνθηκε και πάλι προς την πίσω έξοδο και όταν τον είδε ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να φύγει από την άλλη πλευρά. Κατά τα άλλα, πρεμιέρα για τη νέα Βουλή χθες. Τα θεωρεία ήσαν από νωρίς κατάμεστα, όπως και τα διπλωματικά θεωρεία, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθιμοτυπίας του ΥΠΕΞ, εκπροσωπήθηκαν πενήντα χώρες. Ηταν μάλιστα τέτοιο το αδιαχώρητο, που ο πρέσβης της Αιθιοπίας κάθησε στα δημοσιογραφικά θεωρεία απέναντι από τα διπλωματικά. Στα ίδια θεωρεία για να δουν τα παιδιά τους να ορκίζονται οι κ. Β. Μπεκίρης και Κ. Σταϊκούρας. Στο προεδρικό θεωρείο και η σύζυγος του υπουργού Μακεδονίας κ. Μελίνα Μποτέλη. Ως προσωρινοί γραμματείς της Βουλής κλήθηκαν οι νεότεροι από τα κόμματα: Γ.Αναγνωστόπουλος και Απ. Τζιτζικώστας από τη Ν.Δ., Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ και από το ΚΚΕ ο Ι. Πρωτούλης.

Μόνον τον πρωθυπουργό «άγιασε» ο μητροπολίτης κ. Προκόπιος, αλλά όταν είδε και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να καταφθάνει μπροστά, έσπευσε να ράνει με την αγιαστούρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σημίτη και τον κ. Καρατζαφέρη, ενώ απέφυγε να κοιτάξει προς τα αριστερά. Οπως αναμενόταν, από την τελετή του αγιασμού απουσίαζαν όλοι οι βουλευτές του Συνασπισμού, που μπήκαν στην αίθουσα μόλις απεχώρησε η Ιεραρχία και γνωστοποίησε ο προεδρεύων κ. Γ. Σούρλας την κατάθεση της επιστολής του κ. Αλαβάνου, όσο και της κ. Αλέκας Παπαρήγα (για πρώτη φορά έσπευσε και το ΚΚΕ να στείλει επιστολή) με τις διαφωνίες τους για τον θρησκευτικό όρκο.

Ολοι πλέον πρέπει να συνηθίσουν την παρουσία της «μεταφράστριας» στη νοηματική γλώσσα για τις ανάγκες της κωφάλαλης βουλευτού του ΛΑΟΣ κ. Δήμητρας Αράπογλου, την οποία μάλιστα ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Β. Αποστολάτος υποδέχθηκε με χειροφίλημα.

Χαιρετούρες

Τα πηγαδάκια πολλά, όπως και οι χαιρετούρες μεταξύ «αλλοφύλων». Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε με την είσοδό της να χαιρετήσει τη γενική γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, αλλά και τους Α. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη του ΛΑΟΣ, όπως και τον βουλευτή Ευρυτανίας του ΠΑΣΟΚ Η. Καρανίκα. «Ψιλοκουβέντα» έπιασε ο Μιχ. Λιάπης με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη. Τον πρωθυπουργό, όπως και τον κ. Παπανδρέου έσπευσε να χαιρετήσει διά χειραψίας ο μουσουλμάνος βουλευτής κ. Χατζηοσμάν μετά την ορκωμοσία του, ενώ με ασπασμό έδειξε την προτίμησή του προς τον κ. Βενιζέλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή