ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοκριτική για όσα «ανέχθηκε»

Από τις πρώτες αποστροφές της ομιλίας του ήταν εμφανές ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε προαποφασίσει χθες να καταλογίσει σαφείς ευθύνες για την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ σε συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος, ενώ ο τρόπος που επέλεξε ήταν μια εκ βάθρων αυτοκριτική για όσα «ανέχθηκε» όπως άφησε να υπονοηθεί, τα τελευταία 3,5 χρόνια. Οι κ. Κ. Σημίτης και Ευ. Βενιζέλος «φωτογραφήθηκαν» ουκ ολίγες φορές στον λόγο του, ενώ για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επετέθη και στα Μέσα Ενημέρωσης στα οποία καταλόγισε απόπειρα χειραγώγησης του κόμματός του.

«Αποδέχτηκα πολλές φορές να στρογγυλοποιούμε τις θέσεις μας ή να προσφεύγουμε σε μέσους όρους. Να αγνοήσω δημόσιες διαφοροποιήσεις που υπονόμευαν την εικόνα της ενότητας του Κινήματός μας» ήταν η πρώτη αιχμή του στον κ. Βενιζέλο. Αμέσως μετά δε καταδίκασε ευθέως και τον ρόλο όσων στήριξαν επί των ημερών του το έργο Σημίτη: «Ποτέ δεν εξετάσαμε ουσιαστικά τα κοινωνικά και πολιτικά αίτια που μας οδήγησαν να αποξενωθούμε από τον κόσμο που μας στήριζε διαχρονικά. Διότι, μετά την ήττα του 2004, διάλεξα να μη συγκρουστούμε μετωπικά με πρακτικές, αντιλήψεις και πρόσωπα, που εκπροσωπούσαν αρνητικές πλευρές της πολιτικής μας» τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου για πρώτη φορά προχώρησε και σε μια γενναία κριτική για την κατάσταση του κόμματος, όταν το παρέλαβε, θίγοντας έτσι σαφώς και τις ευθύνες του κ. Σημίτη. «Το ΠΑΣΟΚ» είπε, «είχε αφομοιωθεί από τον κυβερνητισμό, είχε ταυτιστεί με τον κρατισμό και είχε απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές μας αρχές, από τον κοινωνικό κορμό, που είχε εξαρχής ταχθεί να εκφράσει». Σε άλλη σχετική αποστροφή του δε, πρόσθεσε ότι «αυτός ακριβώς ο κυβερνητισμός που μας κατείχε, δημιούργησε μια επίπλαστη, εύθραυστη και αναποτελεσματική ενότητα». Αιτιολογώντας, ωστόσο, γιατί δεν είχε μιλήσει για όλα αυτά νωρίτερα, παραδέχθηκε το σφάλμα του. «Εκανα λάθος» είπε «διότι θέλησα να προχωρήσουμε σε βελούδινες αλλαγές, χωρίς αναταράξεις. Αλλά από τους ελάχιστους κοινούς παρονομαστές τους οποίους αναζήτησα, δεν εξάγονται μείζονες πολιτικές δυναμικές».

Η πιο αιχμηρή φράση, ωστόσο, που χρησιμοποίησε ο κ. Παπανδρέου ήταν, όταν περιέγραψε το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, όπως το οραματίζεται. «Οσοι διψούν για εξουσία και μόνον εξουσία, ας βρουν άλλο τρόπο να ξεδιψάσουν» τόνισε υπονοώντας τον κ. Βενιζέλο και η φράση του αυτή ήταν που έκανε τους περισσότερους εκ των υστέρων να διερωτώνται αν πάνω από το ΠΑΣΟΚ πλανάται πλέον το φάσμα της διάσπασης. Πόσω μάλλον όταν αμέσως δήλωσε δεν νοείται το ΠΑΣΟΚ «να παραμείνει μηχανισμός εξουσίας, σαν κι αυτόν που καταδίκασε ο ελληνικός λαός» υπογραμμίζοντας ότι «αυτόν τον δρόμο, είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω και δεν πρόκειται να παραιτηθώ». Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ενέταξε και τον ρόλο των ΜΜΕ, τα οποία κατήγγειλε και πάλι ότι «χειραγωγούν τους δημοκρατικούς θεσμούς», δηλώνοντας έτσι να δώσει τον αγώνα για την απελευθέρωση του πολιτικού συστήματος από μη θεμιτές επιρροές».