Διευκρινιστική δήλωση Παπανδρέου κατόπιν προτροπών

Διευκρινιστική δήλωση Παπανδρέου κατόπιν προτροπών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικός στην προοπτική να προβεί στη διευκρυνιστική δήλωση με την οποία θα αιτιολογούσε την επιλογή του να ζητήσει την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Κ.Ο. ήταν αρχικά ο κ. Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του με τη συμμετοχή των κ. Δ. Ρέππα, Χ. Καστανίδη, Φ. Πετσάλνικου, Π. Μπεγλίτη και Γ. Ραγκούση αμέσως μετά τη λήξη της θυελλώδους πρωινής συνεδρίασης και την ορκωμοσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Δ. Ρέππας και Χ. Καστανίδης επέμειναν πως θα έπρεπε να υπάρξει τοποθέτηση επί των όσων είχαν συμβεί λίγο νωρίτερα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να αιτιολογηθεί πλήρως το σκεπτικό του κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι υπαναχώρησε και δεν επέμεινε μέχρι τέλους στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, λόγω των αντιδράσεων των κ. Ευ. Βενιζέλου και Κ. Σημίτη, αλλά και βουλευτών του λεγόμενου τρίτου πόλου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διατυπώθηκε και η άποψη να μην υπάρξει συνέχεια στα όσα είχαν προηγηθεί, προκειμένου να μην προκληθεί και νέα απάντηση του κ. Ευ. Βενιζέλου, αλλά τελικώς συμφωνήθηκε πως θα πρέπει να υπάρξει κάποια συνέχεια από την πλευρά του κ. Γ. Παπανδρέου.

Ενα δεύτερο ζήτημα, που απασχόλησε τη σύσκεψη ήταν εάν στη δήλωση θα προέβαινε ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου ή θα την έκανε ο κ. Δ. Ρέππας. Ο τελευταίος, όπως και οι κ. Φ. Πετσάλνικος και Π. Μπεγλίτης ήταν υπέρ αυτής της άποψης, αλλά ο κ. Γ. Παπανδρέου υιοθέτησε την εισήγηση των κ. Χ. Καστανίδη και Γ. Ραγκούση να τοποθητηθεί ο ίδιος.

Ετσι γύρω στις 3 παρά 20, ο κ. Γ. Παπανδρέου ανέγνωσε από το γραφείο του μια δήλωση, σύμφωνα με την οποία «η απόφασή του για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ήταν πολιτική και είχε ως γνώμονα την ενίσχυση της μάχης απέναντι στην πολιτική της Ν.Δ.», Ο κ. Γ. Παπανδρέου απάντησε, επίσης, εμμέσως πλην σαφώς, στα σχόλια των προσκείμενων στον κ. Ευ. Βενιζέλο βουλευτών, ότι υπαναχώρησε και δεν επέμεινε μέχρι τέλους να διεξαχθεί ψηφοφορία με κάλπη: «Ζήτησα να υπάρξει κάλπη λόγω της δημοκρατικής μου ευαισθησίας. Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε ύστερα από πρόταση του προέδρου Κακλαμάνη η ομόφωνη στήριξη προς το πρόσωπό μου και μάλιστα έπειτα από ερώτηση του γραμματέα κ. Ρέππα, δεν είχα λόγο να επιμείνω σε μυστική ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα ήταν απολύτως ικανοποιητικό», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε νέο σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να προβεί σε περαιτέρω συμβιβασμούς ή να αποφεύγει τις συγκρούσεις, ακόμη και εάν τούτο συνεπάγεται τον κίνδυνο βουλευτές και στελέχη που δεν είχαν ενταχθεί σε κάποιο από τα δύο «στρατόπεδα» να κατευθυνθούν προς τον κ. Ευ. Βενιζέλο.

Οπως ανέφερε, «είμαι αποφασισμένος να κινηθώ χωρίς μισόλογα, και δεν πρόκειται να κάνω καμία υποχώρηση που θα κάνει την παράταξή μας, χώρο υποκρισίας, υπεκφυγής ή διπλοπροσωπίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή