Η εκλογή Δ. Σιούφα πρώτο τεστ για Ν.Δ.

Η εκλογή Δ. Σιούφα πρώτο τεστ για Ν.Δ.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο τεστ συνοχής της νέας θητείας της περνάει σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία, κατά τη διαδικασία εκλογής του νέου προεδρείου της Βουλής. Η επιλογή του κ. Δημήτρη Σιούφα για τη θέση του προέδρου σηματοδοτεί την πρόθεση του πρωθυπουργού να τοποθετήσει έναν από τους πλέον στενούς του συνεργάτες, με μακρά κοινοβουλευτική παρουσία, ώστε να υπάρξει σωστή διαχείριση της πλειοψηφίας των 152 βουλευτών που έδωσε στη Νέα Δημοκρατία ο νόμος Σκανδαλίδη.

Τις τελευταίες ημέρες, Ρηγίλλης και Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν με κάθε μέσο (τηλεφωνήματα προς δυσαρεστημένους βουλευτές του κόμματος κ.ά.) ότι δεν θα πρέπει να τραυματιστεί η εικόνα της αρραγούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με ενδεχόμενες λευκές ψήφους κατά τη μυστική ψηφοφορία ανάδειξης των μελών του προεδρείου.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, για την ανάδειξη των μελών του προεδρείου της Βουλής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι. Εφόσον η απόλυτη πλειοψηφία δεν επιτευχθεί στην πρώτη ψηφοφορία, διεξάγεται νέα και πρόεδρος αναδεικνύεται ο υποψήφιος που έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Είναι προφανές ότι η υποψηφιότητα του κ. Δημ. Σιούφα δεν κινδυνεύει, πλην όμως ενδεχόμενες «διαρροές» εκτιμάται πως θα έπλητταν τη Νέα Δημοκρατία, μεταφέροντας εικόνα αδυναμίας και ενισχύοντας σενάρια κοινοβουλευτικής αδυναμίας έναντι των μείζονων μεταρρυθμιστικών επιλογών.

Οι επιτελείς του κόμματος φοβούνται ότι ο μαινόμενος εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να «απελευθερώσει» από το κομματικό καθήκον «γαλάζιους» βουλευτές, που εμφανίζονται διαμαρτυρόμενοι για τις επιλογές του πρωθυπουργού ως προς το κυβερνητικό σχήμα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται πρώην κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές στις πρώτες θέσεις σταυροδοσίας, καθώς επίσης και απογοητευμένοι «60άρηδες» που βλέπουν τις ελπίδες υπουργοποίησης να περιορίζονται, αφού ο κ. Καραμανλής ήδη εμπιστεύεται στελέχη της νεότερης γενιάς. Στον αντίποδα, τα παραδείγματα από το παρελθόν καταδεικνύουν πως κάθε φορά που η πλειοψηφία κάποιου κόμματος ήταν οριακή, η κοινοβουλευτική ομάδα συσπειρωνόταν αναδεικνύοντας τον πρόεδρο του Σώματος (περίπτωση Αθ. Τσαλδάρη).

Η κυβερνητική πλειοψηφία αναζητά μία γυναίκα ως πρώτη αντιπρόεδρο του Σώματος, με το όνομα της κ. Φάνης Πάλλη – Πετραλιά, που αποχώρησε από το υπουργείο Τουρισμού, να ακούγεται πιο έντονα. Η σημερινή ψηφοφορία δεν αποκλείεται πάντως να κρύβει ως έκπληξη την ψήφο των βουλευτών του ΛΑΟΣ στο πρόσωπο του κ. Δ. Σιούφα. Εφόσον αυτό επαληθευθεί, τυχόν διαρροές γαλάζιων βουλευτών δεν θα είναι ανιχνεύσιμες. Ομως, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα άλλο πρόβλημα: να πείσει ότι παραμένει στο μεσαίο χώρο και δεν «φλερτάρει» -έστω ατύπως- με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή