Καταγραφή των καμένων πόντο πόντο

Καταγραφή των καμένων πόντο πόντο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ο όλεθρος με αριθμούς: 1.772.654 στρέμματα της Πελοποννήσου, με δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αφάνισε η καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου. Στην Πάρνηθα η φωτιά αποτέφρωσε 50.400 στρέμματα, ενώ στην Κασσάνδρα κατέστρεψε πέρυσι έκταση 68.700 στρεμμάτων.

Ο βρετανικός δορυφόρος DMC, δεδομένα του οποίου επεξεργάστηκαν οι επιστήμονες του ΑΠΘ, «είδε» με ακρίβεια λίγων μέτρων το μέγεθος της καταστροφής στις καμένες εκτάσεις της Ελλάδας και οι ειδικοί είναι σε θέση πλέον να προσφέρουν με ταχύτητα ένα χάρτη ακριβείας, προκειμένου οι πληγείσες περιοχές να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες, αλλά κι ένα πολύτιμο εργαλείο για τις μελέτες αντιπλημμυρικών έργων.

Το σύστημα με το οποίο έγιναν οι καταγραφές μέσω δορυφορικών εικόνων, θα παρουσιάσουν οι υπεύθυνοι του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης (Σχολή Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος) του ΑΠΘ στο 6ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εργαστηρίων Τηλεπισκόπησης που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη. «Το σύστημα αυτό», όπως ανέφερε ο λέκτορας του Εργαστηρίου κ Ιωαν. Γήτας, «αναπτύχθηκε με τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και λειτουργεί ήδη από το 2003. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά με επιτυχία ύστερα από πυρκαγιές στην Ισπανία και την Πορτογαλία και πέρυσι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η λειτουργία του στηρίζεται στην ανάπτυξη αλγορίθμων, έτσι ώστε να παράγονται αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία ενώ η ανάλυση από τα δεδομένα των δορυφορικών εικόνων γίνεται με σημαντική ακρίβεια έως και ενός μέτρου».

Για την Πελοπόννησο (με ακρίβεια ανάλυσης 30Χ30 μ.) προκύπτει ότι από τα 1.772.654 καμένα στρέμματα, τα 781.042 αφορούν αγροτικές καλλιέργειες (44% του συνόλου), τα 975.179 δασικές εκτάσεις (55%) και 16.431 στρέμματα είναι οι τεχνητές επιφάνειες, δηλ. χωριά, δρόμοι, κτίρια (1%).

Ηδη το Δασαρχείο Ηλείας, όπως γνωστοποίησε ο κ. Γήτας έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του (έστειλε επιστολή) να πάρει τα στοιχεία από το Εργαστήριο για να τα χρησιμοποιήσει στη σύνταξη μελετών. Στη χερσόνησο της Κασσάνδρας από τα 68.700 στρέμματα τα 31.850 ήταν αγροτικές εκτάσεις, 36.730 δασικές και 120 στρέμματα τεχνητές επιφάνειες. Ειδικά για την Κασσάνδρα οι δορυφόροι και το σύστημα αποκαλύπτουν ότι το μέγεθος της ζημιάς είναι μεγαλύτερο απ ό,τι είχε αναφερθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή