Μόνο FYROM εντός του ΟΗΕ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό προκαλεί η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ στην κυβέρνηση, η οποία, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένη να επιδιώξει άρση της εκκρεμότητας, καταβάλλοντας και το σχετικό πολιτικό κόστος. Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή τόσο για το περιεχόμενο των επαφών που είχε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γ.γ. κ. Μάθιου Νίμιτς, αλλά και με τον ίδιο τον κ. Μπαν Κι Μουν, όσο και για το επεισόδιο που προκλήθηκε στη Γενική Συνέλευση, όταν ο προεδρεύων κ. Σερτζάν Κερίμ προσφώνησε «πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» τον συμπατριώτη του κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

Η κ. Μπακογιάννη θεωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τη στάση του κ. Κερίμ ως «δώρο για την ελληνική πλευρά» γιατί απέδειξε ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν επιθυμεί συμβιβαστική λύση. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και στις δηλώσεις της, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου: «Ο κ. Κερίμ επιβεβαίωσε την ορθότητα της ελληνικής επιχειρηματολογίας. Με τον τρόπο του έστειλε μήνυμα, το οποίο κατέστησε σαφές σε όλους τους φίλους και εταίρους ότι αυτά τα οποία υποστηρίζει η Ελλάδα είναι πράγματι έτσι», είπε.

Το επεισόδιο σχολίασε και η αναπληρωτής εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ κ. Μαρί Οκάμπε, η οποία αποδοκίμασε εμμέσως την επιλογή του κ. Κερίμ. «Μέσα στα Ηνωμένα Εθνη, ο γενικός γραμματέας και η γραμματεία χρησιμοποιούν την πρακτική της χρήσης του ονόματος FYROM», ανέφερε. Πρόσθεσε, όμως, πως γνώμη του κ. Νίμιτς είναι ότι «αυτό που συνέβη κατέδειξε το γιατί χρειάζεται μια μόνιμη λύση».

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η εκκρεμότητα γύρω από την ονομασία μπορεί να προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας. Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών φέρονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποφασισμένοι να επιδιώξουν ένα συμβιβασμό σε μία σύνθετη ονομασία. Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζεται από αρμόδιες πηγές ότι ο συμβιβασμός αυτός δεν θα σημαίνει «παράδοση άνευ όρων», καθώς και ότι η συμφωνία απαιτεί τη συγκατάθεση και της σκοπιανής πλευράς.

Στο ΝΑΤΟ

Ωστόσο, πριν κληθεί η Αθήνα να απαντήσει σε ενδεχόμενη συμβιβαστική λύση -άλλωστε ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι δεν προτίθεται να καταθέσει σύντομα νέα πρόταση- θα κληθεί να αντιμετωπίσει, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, στο ΝΑΤΟ την αίτηση της γειτονικής Δημοκρατίας να ενταχθεί στη Συμμαχία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής έχει καταλήξει στην απόφαση να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο, που διαθέτει η ελληνική πλευρά, καθώς και ότι η υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερώσει σχετικά τόσο την Ουάσιγκτον και την ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας όσο και τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή