Στο μικροσκόπιο όλων των κομμάτων οι εξελίξεις

Στο μικροσκόπιο όλων των κομμάτων οι εξελίξεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμηχανία… δύο όψεων καταγράφηκε χθες στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, αμέσως μετά το τέλος της τελετής ορκωμοσίας των «νέων» τριακοσίων: Οι λίγοι, οι εκλεγμένοι για πρώτη φορά βουλευτές, με βλέμμα αμήχανα διερευνητικό, αναζητούσαν τον «δρόμο» για τα γραφεία των κοινοβουλευτικών ομάδων στις οποίες ανήκουν ή για το γραφείο όπου έπρεπε να υπογράψουν όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής ως νεο-ορκισθέντες εκπρόσωποι του έθνους.

Οι άλλοι, οι πολλοί και «παλαιοί», προσπαθούσαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ή στα πολλά «πηγαδάκια» και με εμφανέστατη πολιτική αμηχανία, να διερευνήσουν το πολιτικό τοπίο που αρχίζει να διαμορφώνεται με τις εκρηκτικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Τα σχόλια διαφοροποιούνταν αναλόγως της κομματικής ταυτότητας.

Οι «γαλάζιοι»

Οι «γαλάζιοι» επικέντρωναν στο ποιος θα ηγηθεί, τελικώς, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προσεχείς εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν. Ως κόμμα εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία είναι φυσικό να προβληματίζεται για τον επικεφαλής του μεγάλου πολιτικού της αντιπάλου. Και ήταν στο πλαίσιο αυτό που στην πλειοψηφία τους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εστίαζαν στο «παιχνίδι κορυφής» στο ΠΑΣΟΚ: επιχειρούσαν να εξηγήσουν την κίνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, να ερμηνεύσουν την αντίδραση του κ. Ευ. Βενιζέλου και να «προβλέψουν» την επόμενη ημέρα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ορισμένοι, μάλιστα, μεταξύ σοβαρού και αστείου έφθαναν στο σημείο να εκφράζουν ακόμα και τις προτιμήσεις τους αναφορικά με το ποιος θα είναι καλύτερος για τη Νέα Δημοκρατία ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές: ο Γιώργος ή ο Βενιζέλος; Η αλήθεια είναι ότι οι απόψεις φάνηκαν να διίστανται:

αρκετοί εξ αυτών άρχισαν να βλέπουν με «άλλο μάτι» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση έμπειρου σε εσωκομματικές διαδικασίες στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είπε ότι με τη χθεσινή κίνησή του «ο Γιώργος επιβεβαίωσε ότι πολιτικά είναι πιο επίφοβος, σε αντίθεση με τον Βαγγέλη που μοιάζει να «θέλει αίμα». Ο κόσμος, όταν κληθεί να επιλέξει υποψήφιο πρωθυπουργό, δεν θα διαλέξει έναν ταραχοποιό».

Η Αριστερά

Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωναν το ενδιαφέρον τους στις επιπτώσεις, που θα έχουν οι εξελίξεις κορυφής, στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ: ως πολιτικά όμορος χώρος, είναι απολύτως λογικό να θέλουν να προετοιμάζουν εαυτούς για την πολιτική υποδοχή τμήματος της εκλογικής βάσης, αν όχι και μεσαίου στελεχικού δυναμικού του Κινήματος, στην πιθανολογούμενη περίπτωση που οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλέσουν φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του.

Προς τούτο και τα όποια σχόλιά τους ήταν εξαιρετικά προσεκτικά. «Δεν είναι ώρα για επιθετικές κινήσεις εκ μέρους του ΣΥΝ», επισήμανε παλαιό στέλεχος του κόμματος της ανανεωτικής Αριστεράς. Σημείωνε δε, με ικανοποίηση, ότι η μετεκλογική δήλωση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκου Αλαβάνου, για την ύπαρξη πλέον «σοσιαλιστικής συνιστώσας» στους κόλπους του, προσλαμβάνει με τις τελευταίες εξελίξεις βαρύνουσα σημασία.

Σε κάθε περίπτωση, άπαντες συμφωνούσαν χθες ότι το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ είναι βαθύτατα πολιτικό και ότι στον βαθμό που τις εσωκομματικές εξελίξεις ρυθμίζουν εξωθεσμικοί παράγοντες, τότε «τα πνεύματα θα αγριέψουν πολύ περισσότερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή