Επίκειται πρόσκληση Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων

Επίκειται πρόσκληση Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την εκκρεμότητα της ονομασίας προανήγγειλε ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στη Νέα Υόρκη με τον Σκοπιανό πρόεδρο κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Ο κ. Νίμιτς ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι σύντομα θα καλέσει σε κοινή συνάντηση τους συνομιλητές των δύο χωρών κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικόλα Δημητρόφ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Νίμιτς, αν και επισήμανε ότι «υπάρχει η επιθυμία για επίλυση του θέματος κατά τρόπο φιλικό, κάτω από τη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ότι «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει». Επανέλαβε δε την εκτίμησή του ότι «δεν έφτασε η στιγμή» για να υποβάλει νέα πρόταση. «Οι προτάσεις είναι χρήσιμες, μόνο αν έχουν πιθανότητα επιτυχίας. Αν νομίζω ότι είναι χρήσιμο να προσφέρω κάποιες εισηγήσεις θα το πράξω προς τις δύο πλευρές, την κατάλληλ στιγμή», ανέφερε.

Ο κ. Νίμιτς τήρησε εξάλλου αποστάσεις από την επιλογή του προεδρεύοντος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να προσφωνήσει τον κ. Τερβενκόφσκι «πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας». «Εντός των Ηνωμένων Εθνών ισχύει η προσωρινή ονομασία. Οτιδήποτε δυσκολεύει την ατμόσφαιρα δεν είναι υποβοηθητικό, γιατί δεν οδηγεί σε ατμόσφαιρα, που διευκολύνει τη λύση. Προσβλέπω στο να δούμε τι θα κάνουμε», είπε.

Το επεισόδιο κλήθηκε να σχολιάσει και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νίκολας Μπερνς, ο οποίος προτίμησε να μην πάρει θέση και να αναφερθεί στην πολυπλοκότητα του προβλήματος: «Για την Ελλάδα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και βέβαια είναι υπαρξιακό θέμα για την κυβέρνηση των Σκοπίων, την κυβέρνηση στη Μακεδονία». Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει «όποιες δηλώσεις ή συζητήσεις γίνουν να είναι στο πνεύμα και με την προσδοκία μιας ειρηνικής και λογικής διευθέτησης».

Αναφερόμενος στην ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ, ο κ. Κέισι αναγνώρισε τον βαρύνοντα λόγο της Αθήνας και πρόσθεσε ότι «επιθυμία της Ελλάδας να δει το θέμα της ονομασίας να επιλύεται προτού συμβεί οτιδήποτε άλλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή