Συναινετική πρεμιέρα στη Βουλή από τον Δ. Σιούφα

Συναινετική πρεμιέρα στη Βουλή από τον Δ. Σιούφα

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενωτικός και συναινετικός ο νέος πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας έστειλε μήνυμα διαρκούς συνεργασίας και διαλόγου με όλα τα κόμματα προς την κατεύθυνση επανόδου του Κοινοβουλίου στο κέντρο της παραγωγής πολιτικής, αλλά και της ουσιαστικής αναβάθμισης του ρόλου του βουλευτή. Ο κ. Σιούφας εξελέγη χθες σε πανηγυρική συνεδρίαση εξασφαλίζοντας 158 ψήφους, έξι δηλαδή ψήφους περισσότερες από την εκλογική δύναμη της Ν.Δ., οι οποίες κατά δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ ήλθαν από τις τάξεις του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταπολιτευτικά είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος πρόεδρος Βουλής παίρνει περισσότερες ψήφους, από την εκλογική δύναμη του κόμματός του, εκτός της περιόδου του 1989-90, όπου υπήρχαν κυβερνήσεις συνεργασίας. Στην κάλπη βρέθηκαν επίσης 141 λευκά ψηφοδέλτια που προέρχονται από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολιτεύσεως.

Η κυβέρνηση ξεπέρασε έτσι αβρόχοις ποσί τον κάβο των δυσμενών εντυπώσεων μιας αναπάντεχης διαρροής ψήφων προσωπικής διαμαρτυρίας και πικρίας στη μυστική ψηφοφορία. Και τούτο, διότι η μυστικότητα της ψήφου τής δίνει στην προκειμένη περίπτωση τη δυνατότητα να υποστηρίζει ότι οι τέσσερις διαρροές από την άθροιση των ψήφων Ν.Δ. και ΛΑΟΣ -που θα έπρεπε να είναι 162- δεν προέρχονται από τις τάξεις της, αλλά από τις τάξεις του τελευταίου. Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας σε «πηγαδάκι» στο Περιστύλιο υποστήριξε ότι «με στρατιωτική πειθαρχία υπερψηφίσαμε τον κ. Σιούφα κι ότι ο κ.Αδωνις Γεωργιάδης είχε στην τσέπη του τα δέκα λευκά ψηφοδέλτια των βουλευτών του ΛΑΟΣ». Οπως και να έχει το πράγμα, πολιτικώς και όχι μόνον σημειολογικώς έχει σημασία η υποστήριξη αυτή του ΛΑΟΣ σε μια λεπτή στιγμή, ακόμη κι αν χαρακτηρίσθηκε απλώς ως κίνηση επιδοκιμασίας στο πρόσωπο του συγκεκριμένου νέου προέδρου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του και χειροκροτούμενος από όλες τις πτέρυγες, ο κ. Σιούφας επανέλαβε πολλές φορές τις έννοιες «συνεννόηση και σύνθεση». Εκανε μνεία τιμής όλων των πρωθυπουργών και πολιτικών αρχηγών που πέρασαν από τη Βουλή, καθώς και όλων των προέδρων του σώματος με ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην πρόεδρο κ. Απ. Κακλαμάνη και στην τέως πρόεδρο κ. Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα. Ο νέος πρόεδρος αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια όλου του Κοινοβουλίου για την αποκατάσταση των πληγέντων κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές, ενώ προανήγγειλε και αλλαγές στον Κανονισμό του Σώματος, αναβάθμιση του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής και προετοιμασία του ραδιοφωνικού σταθμού. Τέλος, κάλεσε τα κόμματα «να ανταποκριθούν με βαθιά συναίσθηση πολιτικής ευθύνης στην κοινοβουλευτική διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, αναβάθμισης του κύρους της πολιτικής και επαναφοράς του κέντρου της πολιτικής στο Κοινοβούλιο». Σε κλίμα συγκίνησης έγινε η τελετή παράδοσης από την κ. Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, η οποία συνεχάρη τον νέο πρόεδρο.

Κατά την απογευματινή συνεδρίαση εξελέγησαν με διακομματική ψήφο και χωρίς εκπλήξεις: από τη Ν.Δ. ο κ. Γ. Σούρλας, αντιπρόεδρος της Βουλής (212 ψήφοι), η κ. Ελσα Παπαδημητρίου, β΄ αντιπρόεδρος (209), ο κ. Αν. Νεράντζης (209), γ΄ αντιπρόεδρος. Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Φ. Πετσάλνικος (258), δ΄ αντιπρόεδρος και από το ΚΚΕ η κ. Βέρα Νικολαΐδου (224), ε΄ αντιπρόεδρος.

Από το αποτέλεσμα δεν μπορεί να βγει ασφαλές πολιτικό συμπέρασμα, πάντως ο κ. Πετσάλνικος φαίνεται ότι ψηφίσθηκε και από τη Ν.Δ. και από τον Συνασπισμό. Ακόμη εξελέγησαν κοσμήτορες οι κ. Σ. Δαϊλάκης και Αρης Σταθάκης από τη Ν.Δ. και Ι. Δημαράς (ΠΑΣΟΚ) και γραμματείς οι κ.κ. Γ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Τζιτζικώστας, Ολγα Κεφαλογιάννη και Χρ. Σταϊκούρας από τη Ν.Δ., Μ. Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ) και Ελπίδα Παντελάκη (ΚΚΕ).

Με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός είχε ζητήσει αναλογική εκπροσώπηση όλων των κομμάτων. Χθες το απόγευμα είχαν συμφωνήσει με τη θέση του Συνασπισμού ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Εξάλλου ο Συνασπισμός ζητεί αιφνιδιαστικά θέση στα μπροστινά έδρανα, κατά την ανάλογη περίπτωση της Πολιτικής Ανοιξης και δηλώνει ότι οι βουλευτές του θα κάθονται όπου βρίσκουν και όχι στις καθορισμένες θέσεις μέχρι να γίνει δεκτό το αίτημά τους.

Μελέτη για νέο κτίριο

Ενα νέο Κοινοβούλιο σε έναν άλλο, εκτός του κέντρου των Αθηνών, χώρο και τη σημερινή Βουλή ένα Μουσείο Δημοκρατίας, οραματίζεται ο νέος πρόεδρος της Βουλής. Οπως ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του, «μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα νέο σύγχρονο Κοινοβούλιο με τις αναγκαίες υποδομές σε ένα σύγχρονο χώρο», ενώ δήλωσε στην «Κ» ότι είναι στις προθέσεις του να ξεκινήσει αμέσως η σχετική μελέτη.

Το ιστορικό κτίριο και πρώην ανάκτορο συμπληρώνει σχεδόν 170 χρόνια παρουσίας συνυφασμένης με τη νεώτερη πολιτική ζωή της χώρας, από τα οποία τα 72 τελευταία στεγάζει τη Βουλή – και παλαιότερα τη Γερουσία και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μετά την απομάκρυνση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 1993 και τη βαθμιαία μετεγκατάσταση της Βιβλιοθήκης της Βουλής από το 1995 και μετά στο παλαιό καπνεργοστάσιο της Λένορμαν, οι υπάρχουσες υποδομές εξακολουθούν να μην καλύπτουν τις ανάγκες του Κοινοβουλίου.

Η Βουλή έχει αγοράσει δύο κτίρια στη Σέκερη και στην Αμαλίας, έχει νοικιάσει το μέγαρο Αρβανίτη στη Βασ. Σοφίας, καθώς και άλλα κτίρια στη Φιλελλήνων και στη Βουλής για τη στέγαση των γραφείων των βουλευτών, ενώ ξόδεψε πολλά δισ. δραχμές για τη δημιουργία του υπόγειου γκαράζ. Με την ιδέα του νέου, ανεξάρτητου με το σημερινό, κτιρίου είχε φλερτάρει και ο κ. Απ. Κακλαμάνης και το είχε εκμυστηρευτεί στους δημοσιογράφους σε ταξίδι στις Ινδίες, αλλά τίποτε δεν προχώρησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή