ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο προϋπολογισμός του 2008, το σχέδιο του οποίου θα καταθέσει τη Δευτέρα στη Βουλή ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, θα αποδειχθεί ότι θα είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός, η ακριβής εκτέλεση του οποίου θα απαιτήσει τη συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά με ταυτόχρονη αναζήτηση λεπτών ισορροπιών.

Οταν μιλάμε για συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, τι ακριβώς εννοούμε; Από τον Μάρτιο του 2004 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να αντιμετωπίσει τα τερατώδη ελλείμματα που της κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ (7,9% του ΑΕΠ), εφάρμοσε μια δημοσιονομική πολιτική που στηρίχθηκε στη συγκράτηση των δαπανών, στον περιορισμό της σπατάλης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η πολιτική αυτή επέτυχε να κατεβάσει το έλλειμμα στο 2,74% του ΑΕΠ το 2006 και στο 2,50% εφέτος, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ενωση να εγκρίνει την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της επιτήρησης.

Ομως, η δημοσιονομική αυτή προσαρμογή δεν ήταν όσο τολμηρή χρειαζόταν, με αποτέλεσμα να αποδειχθεί εύθραυστη η ισορροπία και τώρα που η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει -σε εκτέλεση και της εντολής των ψηφοφόρων της- σε πιο ουσιαστική κοινωνική πολιτική, να αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα προβλήματα.

Πράγματι, οι ανειλημμένες υποχρεώσεις στον χώρο της κοινωνικής πολιτικής με την ίδρυση του Ταμείου Φτώχειας, την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ, την αναπροσαρμογή των μισθολογίων των δικαστών και των αξιωματικών και προπαντός την κάλυψη των ζημιών από τις πυρκαγιές, όχι μόνο δεν θα επιτρέψουν για το 2008 τη συγκράτηση των δαπανών, αλλά αντίθετα θα επιβάλουν τη θεαματική αύξησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι δαπάνες του προϋπολογισμού του 2008 θα είναι αυξημένες κατά 3 δισ. ευρώ τουλάχιστον, προκειμένου να εκπληρωθούν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις, ενώ και εφέτος, λόγω προεκλογικών παροχών κ.λπ., αυξήθηκαν κατά 4,7 δισ. ευρώ. Η συνεχής αυτή αύξηση δαπανών δεν είναι συμβατή με τη δημοσιονομική προσαρμογή, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ως άξονα της πολιτικής της.

Δεν είναι συμβατή, διότι κατ’ αρχήν τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού καταλήγουν να επαυξάνουν το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι η μεγάλη πληγή της οικονομίας μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι τόκοι που καταβάλλονται για την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους, θα υπερβαίνουν το 2008 τα 10 δισ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει όσα διαθέτει κατ’ έτος το κράτος για την υγεία και την παιδεία.

Με δεδομένο, όμως, ότι η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση, το στοίχημα του προϋπολογισμού δεν μπορεί να λυθεί παρά με τολμηρά μέτρα. Πρέπει να περιορισθεί το κράτος, με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να εξυγιαίνουμε τα δημόσια οικονομικά όταν κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, όταν πληρώνουμε κάθε ημέρα 300.000 ευρώ για να καλύψουμε το έλλειμμα της Ολυμπιακής. Πρέπει να εξυγιανθούν οι ΔΕΚΟ και να κλείσουν οι αιωνίως ελλειμματικές εξ αυτών, όπως π.χ. οι πολεμικές βιομηχανίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή