Δεύτερες σκέψεις για την ένταξη ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Δεύτερες σκέψεις για την ένταξη ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να μετατεθεί η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ που, όπως έιναι γνωστό, πρόκειται να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τον ερχόμενο Απρίλιο, έχει αρχίσει να συζητείται στους διαδρόμους της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, αλλά και στις διπλωματικές αποστολές κρατών-μελών της Συμμαχίας στα Σκόπια.

Ο προβληματισμός δεν έχει να κάνει με πιθανές εξελίξεις γύρω από τη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα, αλλά με την παρατηρούμενη εκ μέρους της κυβέρνησης Γκρούεφσκι αδυναμία πλήρωσης των κριτηρίων που θέτει το ΝΑΤΟ στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Επ’ αυτού τα Σκόπια έχουν κάνει μεγάλα βήματα στις μεταρρυθμίσεις στον εκσυγχρονισμό του στρατού και της δημόσιας διοίκησης, υστερούν όμως, σύμφωνα με τους νατοϊκούς κύκλους, στους τομείς της πάταξης της διαφθοράς και της δημιουργίας ατμόσφαιρας αρμονικής συνύπαρξης Αλβανών και Σλαβομακεδόνων, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιβίωσης του νεόκοπου αυτού κράτους με τη σημερινή του μορφή.

Και ναι μεν το ζήτημα της διαφθοράς μπορεί να παρακαμφθεί, το πρόβλημα όμως της όξυνσης των σχέσεων της σλαβομακεδονικής πλευράς με τους Αλβανούς, που εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας κάποιων άστοχων χειρισμών της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, δεν περνάει καθόλου απαρατήρητο από το ΝΑΤΟ.

Η Ατλαντική Συμμαχία, η Δύση, η διεθνής κοινότητα γενικότερα, δεν προτίθενται σε καμία περίπτωση να ανεχθούν μια νέα κρίση, παρόμοια με εκείνη του 2000, που οδήγησε στην ένοπλη σύγκρουση τις δύο εθνότητες και η οποία θα θέσει, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο Κόσοβο, σε δοκιμασία την περιφερειακή σταθερότητα.

Από την άποψη αυτή παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την ένταση που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα Σκόπια, όπου με αφορμή τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, που ανατρέπει θεμελιώδη αρχή της συμφωνίας της Αχρίδας, σημειώνονται επεισόδια. Μάλιστα το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI, αυτό των πρώην UCΚάδων, απειλεί να αποχωρήσει οριστικά από το Κοινοβούλιο και να τινάξει στον αέρα την ομαλή συμβίωση των δύο εθνοτήτων.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης «έτριξαν τα δόντια» στην κυβέρνηση των Σκοπίων, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια μπροστά και μέσα στο Κοινοβούλιο. Η Αμερικανίδα πρέσβης κ. Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, σε έξαλλη κατάσταση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μίλησε περί «προδοσίας των δημοκρατικών διαδικασιών» και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Σέρβαν Φουερέ χαρακτήρισε τα όσα έγιναν «ντροπή για μια δημοκρατική χώρα».

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στους κόλπους του ΝΑΤΟ αρχίζουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το αν η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη προς ένταξη σε αυτήν τη φάση ή θα ήταν προτιμότερο να δοθεί μια παράταση για αργότερα, ώστε να εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση και να περάσει το κατώφλι της Συμμαχίας με τακτοποιημένη την υπόθεση των κριτηρίων.

Λέγεται μάλιστα ότι μαζί με την ΠΓΔΜ οι υποστηρικτές της μετάθεσης θέλουν να συμπεριλάβουν και την Αλβανία, η οποία επίσης έχει μείνει πίσω στα κριτήρια. Ετσι, η μόνη που θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη ότι θα πάρει το χρίσμα φέρεται να είναι η Κροατία.

Ολοι όσοι από τους συμμάχους προβληματίζονται, πάντως, θα πρέπει να πείσουν και την αμερικανική κυβέρνηση, που επί του παρόντος εμφανίζεται αποφασισμένη να περάσει τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι, έστω και από το «παράθυρο», τα Σκόπια στην ασφαλή αγκαλιά της Συμμαχίας.

Η ελληνική πλευρά

Το αν αυτό, η ενδεχόμενη αναβολή δηλαδή, ευνοεί ή όχι την ελληνική πλευρά και τους σχεδιασμούς της για πίεση της άλλης πλευράς προς επίλυση της εκκρεμότητας του ονόματος, ουδόλως απασχολεί τους νατοϊκούς και κυρίως τις ΗΠΑ, ακριβώς γιατί δεν θεωρούν ότι η διένεξή μας με τα Σκόπια αποτελεί γενικότερο πρόβλημα.

Μια ενδεχόμενη μετάθεση της ημερομηνίας ένταξης ίσως ανακουφίσει προσωρινά την ελληνική πλευρά, όμως στο διάστημα που θα ακολουθήσει, μπορεί να μην έχει απομείνει καμία χώρα στον πλανήτη, πλην ημών και των Κυπρίων, που δεν θα έχει αναγνωρίσει τους γείτονες με τη συνταγματική τους ονομασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή