Δρομολογούνται αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

Δρομολογούνται αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μικρή Κατερίνα έκανε, με τη μητέρα της, ολόκληρο ταξίδι από τα Δωδεκάνησα, έχοντας έντονη την επιθυμία να παρακολουθήσει, την περασμένη Πέμπτη, την τελετή ορκωμοσίας των νέων βουλευτών, από τα θεωρεία της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου. Δεν τα κατάφερε, όμως. H Κατερίνα είναι ανάπηρη και κινείται μόνο με καροτσάκι. Και για τους συνανθρώπους μας σαν την Κατερίνα, δεν υπάρχει πρόσβαση στους χώρους που έχουν διαμορφωθεί για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν «εκ των έσω» τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Το γεγονός αυτό έρχεται, πέραν όλων των άλλων (που αφορούν τη διευκόλυνση του έργου των βουλευτών), να καταδείξει, σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς παράγοντες, την αναγκαιότητα υλοποίησης της εξαγγελίας του νέου προέδρου της Βουλής για μεταστέγαση του Κοινοβουλίου «με τις αναγκαίες υποδομές σε άλλο πρόσφορο χώρο». H ιδέα είχε πρωτακουστεί από τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη, κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας στην προεδρία της Βουλής. Τώρα, όμως, διά στόματος του κ. Δημήτρη Σιούφα, προσέλαβε επίσημη διάσταση.

Ο τρόπος λειτουργίας

Οι εξαγγελίες του νεοεκλεγέντος προέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου, ωστόσο, δεν περιορίστηκαν μόνο σε «τεχνικής φύσεως» θέματα, αλλά και σε ζητήματα τα οποία αφορούν συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Ειδικά οι αναφορές του κ. Σιούφα στην προοπτική δρομολόγησης αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής, έτυχαν υποδοχής με θετικό τρόπο κατ’ αρχήν, αλλά και με έκδηλη επιφυλακτικότητα στη συνέχεια, από εκείνα τουλάχιστον τα μέλη του Κοινοβουλίου, που διακρίνονται από έντονο προβληματισμό για τον τρόπο λειτουργίας του «ναού της Δημοκρατίας».

Η είσοδος νέων στην ηλικία ανθρώπων στη Βουλή, η παρουσία πολιτικών με σύγχρονες ιδέες, που έχουν μακρά θητεία και χρήσιμη εμπειρία από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (όπως οι Κ. Χατζηδάκης, Αλ. Αλαβάνος, Μιχ. Παπαγιαννάκης), καθώς και η διάθεση παλαιοτέρων κοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων (όπως ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης) και πολιτικών δυνάμεων (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) για δρομολόγηση ουσιαστικών αλλαγών στον Κανονισμό λειτουργίας της Βουλής, φαίνεται να συναποτελούν την πλέον αξιόλογη βάση για τη δρομολόγηση αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε πραγματική αναβάθμιση του ελληνικού Κοινοβουλίου. Και είναι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο που έτυχαν θετικής υποδοχής οι σχετικές, συνεχείς επισημάνσεις του κ. Σιούφα. Οταν, όμως, ο νέος πρόεδρος επέλεξε κατά την ομιλία του, αμέσως μετά την εκλογή του, να αναφέρει ως «σημαντική αλλαγή» στον Κανονισμό «την τροποποίηση που θα επιτρέπει σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας που επισκέπτονται την Ελλάδα να μπορούν να απευθυνθούν στο Σώμα», άρχισε ο προβληματισμός.

«Δεν είναι κακή ιδέα, αλλά σίγουρα δεν είναι και το πρώτο και κύριο που μας λείπει», σχολιάζει βουλευτής με μακρά θητεία στο Κοινοβούλιο.

Ο τρόπος λειτουργίας των ειδικών Επιτροπών, οι ακολουθούμενες διαδικασίες νομοθετικού έργου (φαινόμενα κατάθεσης νομοσχεδίων το απόγευμα της Παρασκευής ή και πλήθους τροπολογιών), το περιορισμένο των δυνατοτήτων των μελών του Κοινοβουλίου να έχουν λόγο στις συνεδριάσεις, είτε αυτές αφορούν νομοθετική εργασία είτε διαδικασία ελεγκτική προς την κυβέρνηση, καθώς και μια σειρά άλλα ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων στους διαδρόμους της Βουλής και τα γραφεία των εκπροσώπων του έθνους.

Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ

«Με το καλημέρα» ένα εξ αυτών έθιξε ο πρόεδρος της K.O. του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέχεια άλλων ανάλογων παρεμβάσεών του, έθεσε θέμα αλλαγής της διάταξης εκείνης του Κανονισμού, που δεν επιτρέπει σε όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις να έχουν μία από τις θέσεις στο προεδρείο της Βουλής.

«Πρόθεσή μου είναι να ακούω κάθε άποψη που συμβάλλει στην αναβάθμιση του ρόλου του Ελληνα βουλευτή», σημειώνει ο κ. Σιούφας, δημοσιοποιώντας μια θέση που θα δοκιμαστεί στον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή