Νέος εκλογικός νόμος για ισχυρή κυβέρνηση

Νέος εκλογικός νόμος για ισχυρή κυβέρνηση

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου, δημοσιοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής χθες, ανοίγοντας στη Βουλή την τριήμερη διαδικασία συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. «Στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωρούμε στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Ο ισχύων εκλογικός νόμος δοκιμάστηκε στην πράξη», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι πλέον σαφές πως χρειάζεται ένας νέος εκλογικός νόμος που να ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα και δεν θα θίγει την αναλογικότητα».

Αν και η πρωθυπουργική ομιλία εμπεριείχε και άλλα σημαντικά στοιχεία, έστω και για μέτρα των οποίων η εφαρμογή προβλέπεται σε βάθος χρόνου (όπως είναι η καθιέρωση «από το 2009, Κατώτατης Εθνικής Σύνταξης, που θα υπερβαίνει το όριο της φτώχειας, ή και η αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην Ανώτατη και Ανώτερη Εκπαίδευση), το ζήτημα του εκλογικού νόμου ήδη βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Συνδυάζεται, δε, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη διάχυτη εκτίμηση των στελεχών της περί μιας ενδεχόμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ενδεικτικό είναι ότι σε αυτό το πλαίσιο κινούνταν ήδη από χθες το βράδυ τα πρώτα σχόλια βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επισήμως, τόσο διά των αρχηγών των κομμάτων, όσο και διά των βουλευτών τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα απαντήσουν από σήμερα το απόγευμα στην πρωθυπουργική ομιλία, αλλά και στις ομιλίες των υπουργών, που αναμένεται να παρουσιάσουν με αναλυτικότερο τρόπο το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Οσον αφορά το έτερο μεγάλο ζήτημα, το ασφαλιστικό, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «ανοίγουμε άμεσα ευρύτατο υπεύθυνο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους», δίνοντας προτεραιότητα «στην ενοποίηση Ταμείων και Κλάδων, την αναδιάρθρωση ασφαλιστικών φορέων, τον επανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, στη θεσμοθέτηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία, όσων το επιθυμούν, και πέρα από τα όρια συνταξιοδότησης».

Σχετικά με τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να σημειώσει ότι «η εκκίνηση της διαδικασίας θα γίνει με γνώμονα την επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος», καθώς «η διαδικασία αυτή είναι δικαιοδοσία και ευθύνη ολόκληρης της Εθνικής Αντιπροσωπείας».

Ο κ. Καραμανλής, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στο κυβερνητικό έργο κατά την προηγούμενη θητεία, υπογράμμισε ότι στη νέα περίοδο δεν πρόκειται να συμβιβαστεί «με τίποτα λιγότερο από όσα είχε δεσμευθεί» προεκλογικά. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για τις δράσεις που άμεσα, όπως τόνισε, δρομολογήθηκαν και συντονισμένα συνεχίζονται για τη στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Παράλληλα, σημειώνοντας ότι «το κράτος που διαμορφώθηκε στην περίοδο της μεταπολίτευσης είναι ο «μεγάλος ασθενής»», υπογράμμισε ότι παρά τα βήματα που έγιναν, «υπάρχουν πολλά που είναι ανάγκη να αλλάξουν σε όλα τα επίπεδα και σ’ όλη την έκτασή του». Σε κάθε περίπτωση και για όλα τα ζητήματα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις και πρακτικές πόλωσης. Ως τρίπτυχο της πρακτικής της, ανέφερε τον διάλογο, τη συνεννόηση και τη σύνθεση. «Βούλησή μας είναι να υιοθετούμε ρεαλιστικές προτάσεις από κάθε κοινωνικό και πολιτικό φορέα. Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», πρόσθεσε για να συμπληρώσει απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κάθε επισήμανσή σας. Αναμένουμε όμως και τις προτάσεις σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή