Ο ΛΑΟΣ βάζει… τρικλοποδιές

Ο ΛΑΟΣ βάζει… τρικλοποδιές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η, ούτως ή άλλως, δύσκολη κοινοβουλευτική συνύπαρξη της Νέας Δημοκρατίας με τη δεξιά αντιπολίτευση του ΛΑ.Ο.Σ. του κ. Γ. Καρατζαφέρη επιδεινώθηκε από την Πέμπτη και από την αμοιβαία καχυποψία εξαιτίας του αποτελέσματος για την εκλογή του προέδρου της Βουλής. Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ., επικεφαλής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Καρατζαφέρης έσπευσε, μόλις ψήφισε, να συγχαρεί τον κ. Δημήτρη Σιούφα, δείχνοντας στις κάμερες τη στήριξη του κόμματός του προς το πρόσωπό του. Λίγο αργότερα, βουλευτές του κόμματός του υποστήριζαν ότι ψήφισαν «ως μπλοκ» -δηλαδή και οι 10- τον κ. Σιούφα, ο οποίος έλαβε 158 αντί των 162 βουλευτών που αριθμεί η συνολική κοινοβουλευτική δύναμη Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ. Ανοιξε, έτσι, ο κύκλος της αναζήτησης για τους τέσσερις δυσαρεστημένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι, υποτίθεται, δεν πειθάρχησαν στην επιλογή του Κ. Καραμανλή και επέλεξαν το λευκό. Αμεση ήταν η αντίδραση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που δεν απέκλειαν να υπήρξε συνειδητή «προβοκάτσια» του ΛΑ.Ο.Σ. Εννοούσαν ότι, παρά τις δημόσιες δηλώσεις, τέσσερις βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. επέλεξαν το λευκό, ώστε να προκαλέσουν αναταραχή στη Ν.Δ.

Η διαδικασία εκλογής του προέδρου της Βουλής ανέδειξε και ένα άλλο, μεγαλύτερης σημασίας, πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία. Που δεν είναι άλλο από τον κίνδυνο να κυριαρχήσει στην κοινή γνώμη η αίσθηση συμπόρευσης των 152 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με τους 10 του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Ο ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισε τον κ. Δ. Σιούφα, πανηγύρισε για την απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού, που ως κόμμα ζητούσε, και δεν αποκλείεται αύριο να δηλώσει ότι συμφωνεί με κάποιο τμήμα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αυξημένες οι πιθανότητες, σημαντικό τμήμα του «μεσαίου χώρου», στον οποίον επένδυσε πολιτικά ο κ. Κ. Καραμανλής, να «ταυτοποιήσει» την πολιτική των δύο κομμάτων, αμφισβητώντας τον πολιτικό λόγο της κυβέρνησης.

Αλλωστε, η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της ουκ ολίγες προκλήσεις, που, κατά κάποιους βουλευτές, θα την ωθήσουν σε πιο «συντηρητικές» θέσεις, εντείνοντας την κριτική της αριστερής αντιπολίτευσης για «δεξιά στροφή». Σκόπια, ελληνοτουρκικά, σχέσεις κράτους – εκκλησίας κατά την επικείμενη αναθεώρηση του συντάγματος, μετανάστες, είναι πεδία που μπορεί να στρέψουν την πολιτική πυξίδα της Ν.Δ. προς μία πιο «δεξιά» κατεύθυνση. Δεδομένη είναι, πάντως, η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να διαφυλάξει το ενωτικό προφίλ του κ. Καραμανλή. Ο ίδιος θα αποφύγει να εμπλακεί, κατά το δυνατόν, όπως έπραξε και με την υπόθεση του βιβλίου της Ιστορίας. Το έργο του περιορισμού της απήχησης του ΛΑ.Ο.Σ. θα αναλάβουν φωνές, όπως αυτή του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή