Η στρατηγική της Ν.Δ. απέναντι σε Καρατζαφέρη

Η στρατηγική της Ν.Δ. απέναντι σε Καρατζαφέρη

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προκρούστεια κλίνη βρίσκεται μετά τις 16 Σεπτεμβρίου η Νέα Δημοκρατία, με τον «πολιτικό προκρούστη» να την τραβάει ώστε να καλύψει όλο το πολιτικό φάσμα, από τον μεσαίο χώρο μέχρι τη δεξιά. Πόσο εφικτό είναι αυτό;

Η οριακή πλειοψηφία των 152 βουλευτών και η άποψη πολλών στελεχών ότι η υπόθεση του βιβλίου Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού στοίχισε εκλογικά, ωθώντας πολλούς συντηρητικούς ψηφοφόρους στο ΛΑΟΣ, δημιουργούν ένα προκλητικό πολιτικά περιβάλλον εντός του οποίου η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να χαράξει την πορεία της. Το ζήτημα με το βιβλίο έκλεισε, άρον άρον, την προηγούμενη εβδομάδα, κάνοντας πολλούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ανασάνουν με ανακούφιση αλλά και τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη να πανηγυρίζει τη δικαίωση της πολιτικής του.

Ακολούθησε, την Πέμπτη, η ψηφοφορία για την ανάδειξη του κ. Δημήτρη Σιούφα ως προέδρου της Βουλής. Στελέχη του ΛΑΟΣ δήλωσαν ότι ψήφισαν και οι 10 βουλευτές τον κ. Σιούφα, έστω κι αν υπάρχουν έντονες υπόνοιες πως κάποιοι εξ αυτών, όχι τυχαία, επέλεξαν το λευκό. Στόχος ήταν να αρχίσει η Ρηγίλλης να αναζητά τους δυσαρεστημένους της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Δεν αποκλείεται να ήταν η πρώτη πράξη του «κλεφτοπόλεμου» του κ. Καρατζαφέρη προς τη Νέα Δημοκρατία. Επισήμως, η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με το ΛΑΟΣ ούτε εντός ούτε εκτός κοινοβουλίου και απορρίπτει τα σενάρια συμπόρευσης με τον Γ. Καρατζαφέρη. «Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τα άκρα» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του πρωθυπουργού στο debate των πολιτικών αρχηγών. Και ο Κώστας Καραμανλής θα επιμείνει στο κεντρώο προφίλ του μεσαίου χώρου. Την ίδια στιγμή, όμως, η εκ δεξιών πρόκληση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος θα επιχειρούν τον αφοπλισμό του ΛΑΟΣ είτε με πολιτικές πρωτοβουλίες (π.χ. απόσυρση βιβλίου) είτε με ρητορικές παρεμβάσεις. Στο πεδίο αυτό αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη προβολή των απόψεων παραγόντων εκτός κυβέρνησης όπως ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης και, δευτερευόντως, κυβερνητικών στελεχών όπως οι Γ. Ιωαννίδης και Κ. Κιλτίδης.

Η διελκυστίνδα κέντρου – δεξιάς αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το βιβλίο Ιστορίας ήταν μόνον η κορυφή του παγόβουνου.

Σκόπια και μετανάστες

Η ονομασία του γειτονικού κρατιδίου των Σκοπίων αναμένεται να είναι το επόμενο πεδίο άσκησης της κυβερνητικής διπλωματίας και στο εσωτερικό. Η αναγνώριση των Σκοπίων από τον Καναδά, συνοδεύτηκε και από την προκλητική πράξη του προεδρεύοντος στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ Σκοπιανού κ. Κερίμ να προσφωνήσει τον πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» αλλά και την, αντίστοιχου ύφους, ομιλία του κ. Τσερβενκόφσκι. Οι ΗΠΑ πιέζουν για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση σύντομα θα κληθεί για ένα συμβιβασμό ή να θέσει βέτο. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό ήταν οι αναμενόμενες: ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε την άσκηση βέτο και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος τον ουσιαστικό περιορισμό των διμερών σχέσεων, ένα είδος μίνι εμπάργκο προς τα Σκόπια. Ο κ. Ανθιμος, μάλιστα, άνοιξε εμμέσως πλην σαφώς και ζήτημα μεταναστευτικού νόμου, καλώντας από πολιτικούς και στρατιωτικούς να λάβουν τα μέτρα τους ώστε να υπάρχει έλεγχος της κίνησης στα σύνορα με τα Σκόπια, γιατί «δεν μπορούμε να ξεμπλέξουμε ήρεμα με αυτούς».

Αλά Γαλλικά

Η πρόταση ετέθη σε μία περίοδο που η Νέα Δημοκρατία έχει στρέψει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προσοχή της στις πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και πολλά στελέχη προβάλλουν τον «γαλλικό δρόμο» ως τον πλέον ενδεδειγμένο για τον κ. Καραμανλή. Το ζήτημα των μεταναστών παραμένει ανοικτό, παρά τον πλήρη νόμο που θέσπισε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Γιατί απλά, ο νόμος αμφισβητείται από τις αδυναμίες της διοίκησης να τον εφαρμόσει. Ως αποτέλεσμα, τα (αντι)μεταναστευτικά μέτρα Σαρκοζί με τους ελέγχους γλωσσομάθειας ή τα τεστ DNA, ακούγονται ελκυστικά για ορισμένους εντός των τειχών και δεν αποκλείεται ένα απλό περιστατικό αστυνομικού δελτίου να πυροδοτήσει το ζήτημα.

Στα θέματα των Σκοπίων και των μεταναστών, όπως και στην υπόθεση της Ιστορίας, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν εκκλησιαστικοί παράγοντες. Νέα Δημοκρατία, ΛΑΟΣ, Στ. Παπαθεμελής και ουκ ολίγοι πράσινοι βουλευτές διαγκωνίζονται για την εύνοια της εκκλησίας. Η εκλογική αποτυχία της κ. Γιαννάκου ή ακόμη και του πρώην βουλευτή Κερκύρας Ν. Γεωργιάδη, αποτέλεσαν ηχηρή απόδειξη της δύναμης του χριστεπώνυμου πλήθους. Αντιθέτως, ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, που απέσυρε το βιβλίο, έλαβε τα συγχαρητήρια του Αρχιεπισκόπου.

«Πολιτική βία»

Εσχατο όχι όμως και αμελητέο είναι το ζήτημα της «πολιτικής βίας» που έθεσε τον περασμένο χειμώνα η κυβέρνηση με αφορμή τις επιθέσεις σε αστυνομικές δυνάμεις. Ο όρος ακουμπά στη λογική του Νικολά Σαρκοζί για τον έλεγχο των «απόκληρων» των γαλλικών προαστίων. Πώς θα αντιμετωπίσει, εφεξής, ο υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Παν. Χηνοφώτης τη δράση ομάδων αναρχικών ή κουκουλοφόρων;

Οι ενδεχόμενες αυτές προκλήσεις, καθιστούν τον βηματισμό της νέας κυβέρνησης εξαιρετικά δυσχερή… πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, μεταξύ του μεσαίου χώρου και των ορατών πλέον σε τμήμα της ελληνικής κοινωνίας συντηρητικών ιδεών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή