Ριζικές αλλαγές με επτά προτεραιότητες

Ριζικές αλλαγές με επτά προτεραιότητες

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάδειξη μιας ισχυρής κυβέρνησης, η οποία δεν θα είναι επιρρεπής σε πιέσεις και θα μπορεί να ασκήσει με δυναμισμό την πολιτική της, στοχεύει η πρωτοβουλία που εξήγγειλε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κατά ορισμένους, η επιλογή αυτή του κ. Καραμανλή να ανοίξει άμεσα το ζήτημα αυτό δεν αποκλείεται να προοιωνίζεται νέα προσφυγή σε κάλπες πριν την εξάντληση της τρέχουσας τετραετίας. Το σενάριο αυτό, άλλωστε, τροφοδοτείται και από την περιορισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ., η οποία, κατά ορισμένους θα δυσχεράνει σημαντικά την υλοποίηση πολιτικών και μέτρων που έχουν εξαγγελθεί. Ολα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ, καθώς στην περίπτωση που δεν συναινέσει στην αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου, τότε ο νέος νόμος που θα ψηφιστεί δεν θα μπορεί να ισχύσει παρά από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Κατά την τριήμερη διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναδείχθηκαν επτά οικονομικές προτεραιότητες, με προεξάρχουσες εκείνη των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και τη σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ και εκείνη του ασφαλιστικού συστήματος.

Τολμηρά βήματα ανάπτυξης

Από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή και των κορυφαίων υπουργών προκύπτει σαφής η επιδίωξη της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, αξιοποιώντας ουσιαστικά τη νωπή εντολή του πρώτου εξαμήνου για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων, όπως αυτά του ασφαλιστικού, της Ολυμπιακής, της εκπαιδευτικής και διοικητικής μεταρρύθμισης κ.ά. Τον τόνο της οικονομικής πολιτικής προσδιορίζει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αναδεικνύει επτά προτεραιότητες:

1. Τη δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης για την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ώς το 2010 και τη σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος Υγείας.

2. Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

3. Τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής πολιτικής.

4. Την ανάπτυξη της περιφέρειας με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Δ΄ ΚΠΣ.

5. Τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, έπειτα από έναν ευρύ κοινωνικό και πολιτικό διάλογο.

6. Την υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, με έμφαση σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, μέσω των αποκρατικοποιήσεων, της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, του επενδυτικού νόμου και της ψηφιακής στρατηγικής.

7. Την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Κρατικές προμήθειες, ομαλή λειτουργία των αγορών αλλά και αποτελεσματικότερη προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων για τον τομέα εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Μετά τις αναγκαίες προσαρμογές που έχουν επέλθει στο θεσμικό πλαίσιο, οι κρατικές προμήθειες στα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας πρόκειται να διενεργηθούν για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς μέσω ηλεκτρονικού συστήματος. Το ηλεκτρονικό σύστημα κρατικών προμηθειών αποσκοπεί στη διαφάνεια, τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και στην απλοποίηση και τον εξορθολογισμό της όλης διαδικασίας που σχετίζεται με την προκήρυξη και διενέργεια των διαγωνισμών.

Στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης βρίσκεται το πρόγραμμα προβολής του ελληνικού τουρισμού, που θα πρέπει να αρχίσει να τρέχει από τον Νοέμβριο στις ξένες αγορές ενόψει της επόμενης περιόδου. Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες σχετικού διαγωνισμού για την επιλογή της Αναδόχου Εταιρείας η οποία θα έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό και την παραγωγή του δημιουργικού μέρους της διαφημιστικής εκστρατείας του ΕΟΤ.

Τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του πρώτου πακέτου των διαγωνισμών για την αξιοποίηση της δημόσιας τουριστικής περιουσίας. Το πρώτο πακέτο περιλαμβάνει την εκμίσθωση της μαρίνας του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, έκτασης στην Αφάντου που λειτουργεί το γκολφ Ρόδου, έκτασης στην Ανάβυσσο, 2 Ξενία και της πώλησης του καζίνο. Τέλος, σε άμεση προτεραιότητα θα τεθεί και η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές.

Απελευθέρωση της ενέργειας

Η επιτάχυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου αλλά και η ολοκλήρωση των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων της χώρας θα αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας. Προτεραιότητα θα είναι επίσης η διασφάλιση επάρκειας της χώρας σε ηλεκτρισμό για το ερχόμενο καλοκαίρι. H ολοκλήρωση της διαδικασίας απελευθέρωσης περιλαμβάνει και μέτρα περαιτέρω αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων ΔΕΗ A.E. και ΔΕΠΑ A.E. Στο θέμα των διασυνδέσεων αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Τουρκίας και η σύσταση της Διεθνούς Εταιρείας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. H νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα συνεχίσει το έργο των προκατόχων της για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας και τη συμμετοχή της χώρας στον νέο αγωγό Southstream που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη διασχίζοντας τη Μαύρη Θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή