Τα νέα πρόσωπα που θα «τρέξουν» τις μεταρρυθμίσεις

Τα νέα πρόσωπα που θα «τρέξουν» τις μεταρρυθμίσεις

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από Δευτέρα, αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ξεκινούν πλέον με εντατικούς ρυθμούς οι αλλαγές σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων, διοικήσεων Οργανισμών του Δημοσίου και ΔΕΚΟ καθώς επίσης και στον κοινοβουλευτικό και κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας.

Πληροφορίες της «Κ« αναφέρουν ότι ο χειρισμός αυτός κρίθηκε αναγκαίος, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιέσεις αλλά και οι εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές τριβές κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, και ταυτοχρόνως να δοθεί ένα περιθώριο χρόνου για την ολοκλήρωση των επαφών και «ελέγχων καταλληλότητας» για τα νέα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν τον κρατικό και κομματικό μηχανισμό.

Πόστα «κλειδιά»

Η επιλογή των προσώπων -ακόμη και μελών διοικητικών συμβουλίων- περνά για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και βάθος από το Μέγαρο Μαξίμου. Η πρώτη επεξεργασία γίνεται από μία ομάδα άτυπων συνεργατών του πρωθυπουργού και στη συνέχεια, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον ίδιον τον πρωθυπουργό, κατόπιν σχετικών συνεννοήσεων με τους υπουργούς, ή τουλάχιστον με ορισμένους εξ αυτών – οι οποίοι αυτή τη φορά δεν έχουν την «ελευθερία κινήσεων» που είχαν οι ίδιοι ή προκάτοχοί τους. Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι αφενός να αποφευχθούν φαινόμενα κακοδιαχείρισης του παρελθόντος και αφετέρου να στελεχωθεί ο κρατικός μηχανισμός – ιδιαίτερα ορισμένα πόστα- «κλειδιά», από πρόσωπα που διαθέτουν την απαιτούμενη γνώση και επαγγελματική εμπειρία αλλά και πίστη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ν.Δ.

Η αρχή έγινε την προηγούμενη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Με την τοποθέτηση του τεχνοκράτη πρώην προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Αγγ. Φιλιππίδη στην προεδρία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως αύριο, σχεδόν ολοκληρώνονται οι αλλαγές στη δομή του υπουργείου. Απομένει να αποσαφηνιστεί αν θα παραμείνουν ή όχι στη θέση τους οι δύο αντιπρόεδροι του Τ.Τ. Επίσης θεωρείται μάλλον σίγουρη η μετακίνηση του προέδρου της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ στο κρίσιμο πόστο του ΟΠΑΠ, ενώ αναζητείται διάδοχος για την θέση του υποδιοικητή της ΑΤΕ Bank στην περίπτωση μετακίνησης του κ. Βαράγκη. Στην Τράπεζα Αττικής φαίνεται να παραμένει ο Τρ. Κολλίντζας.

Η εικόνα έχει ξεκαθαρίσει και στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μετά την παραίτηση του κ. Φούρλα και την τοποθέτηση του αντιπτεράρχου εν αποστρατεία Μαργαρίτη Μουζά στη θέση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την ανάληψη των καθηκόντων του γ.γ. του υπουργείου από τον επίτιμο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Ανδρεουλάκο, ο οποίος θα καλύψει το κενό που άφησε με την παραίτησή του ο Κωστής Αιλιανός.

Ωστόσο, παραμένουν σε εκκρεμότητα οι συζητήσεις για αλλαγές σε επίπεδο περιφερειαρχών – τις οποίες μελετά το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν επίμονες πληροφορίες που έφεραν τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Μανιάτη να μετακινείται και τη θέση του να καταλαμβάνει ο μέχρι σήμερα ειδικός Γραμματέας Ενημέρωσης κ. Παν. Λειβαδάς. Τελικώς, ωστόσο, ο κ. Μανιάτης φαίνεται ότι θα παραμείνει στη θέση του.

Προς αντικατάσταση εμφανίζονται οι περιφερειάρχες Πελοπονήσσου κ. Αγγ. Αβούρη και Μακεδονίας-Θράκης κ. Χάρης Αγγελόπουλος, ενώ τη μετακίνησή του για οικογενειακούς λόγους φέρεται να έχει ζητήσει ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Δημ. Πανοζάχος. Αρχική απόφαση της κυβέρνησης είναι οι τυχόν αλλαγές και κενά να καλυφθούν από τεχνοκράτες και όχι από αποτυχόντες βουλευτές και πολιτευτές – παρότι, όπως όλοι υπογραμμίζουν στη Ν.Δ., πέραν των γενικών κατευθύνσεων, ισχύει πάντοτε και το κριτήριο της προσωπικής αξιολόγησης.

Ανανέωση

Τα δύο υπουργεία, στα οποία εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον, είναι τα Μεταφορών και Απασχόλησης. Στο πρώτο, το οποίο έχει υπό την ευθύνη του έναν πολύ μεγάλο αριθμό οργανισμών και ΔΕΚΟ, φαίνεται ότι δρομολογούνται σημαντικές αλλαγές, οι οποίες, πάντως, θα σημειωθούν στη βάση του κριτηρίου της αποτελεσματικότητας. Πληροφορίες εμφανίζουν τον υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη αποφασισμένο να προβεί σε ανανέωση του υπάρχοντος μηχανισμού με τεχνοκράτες που διαθέτουν όμως και πολιτικό αισθητήριο, η οποία, ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου. Ο χορός των αλλαγών ήδη ξεκίνησε από τον χώρο των αστικών συγκοινωνιών μετά την παραίτηση του προέδρου της ΕΘΕΛ Δ. Χουντάλα.

Στο υπουργείο, παραμένει στο πόστο του ο γενικός γραμματέας Σ. Σιμόπουλος, όχι όμως και ο έτερος γ.γ., κ. Κ. Σταυρόπουλος, ο οποίος επέλεξε να παραιτηθεί προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Σταυρόπουλος είχε στην αρμοδιότητά του το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των ΕΛΤΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι για κάποια θέση στις ΔΕΚΟ του υπουργείου Μεταφορών είναι πολλοί. Μεταξύ αυτών, το μέλος του δ.σ. του ΟΣΕ Δ. Καραπάνος, ο αντιδήμαρχος Αθηνών Χρ. Ακριτίδης, ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών και συγκοινωνιολόγος Γ. Γκόλιας κ.ά.

Στο υπουργείο Απασχόλησης, ο μόνος ο οποίος εμφανίζεται ως βέβαιος για παραμονή στο πόστο του είναι ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Μαμωνάς. Πληροφορίες εμφανίζουν το Μέγαρο Μαξίμου να διερευνά το ενδεχόμενο κατάργησης της Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, την οποία σήμερα κατέχει ο κ. Κ. Τσοτσοπλίδης, αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Στο υπουργείο Παιδείας νέος γενικός γραμματέας ορίσθηκε χθες ο Δημήτρης Πλατής, αντικαθιστώντας τον Ανδρέα Καραμάνο, ο οποίος «πλήρωσε» τους ατυχείς χειρισμούς του στο ζήτημα που προέκυψε με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ο Δ. Πλατής ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Στυλιανίδη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπεύθυνος για ενεργειακά θέματα.

Για την προεδρία του ΕΟΤ οδεύει -εκτός απροόπτου- ο γ.γ. Καταναλωτή Γ. Οικονόμου, φίλος του Αρ. Σπηλιωτόπουλου.

Στο Κοινοβούλιο

Αλλαγές, όμως, δρομολογούνται και στη δομή της Νέας Δημοκρατίας, καθώς λόγω της περιορισμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η συνοχή και αποτελεσματικότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας αποτελούν ένα από τα πρώτα ζητούμενα. Πληροφορίες εμφανίζουν τον βουλευτή Β΄ Πειραιώς κ. Γ. Τραγάκη ως επικρατέστερο διάδοχο του κ. Απ. Σταύρου στη θέση του γ.γ. της κοινοβουλευτικής ομάδας. Από εκεί και πέρα, όλα είναι ανοιχτά είτε για τις θέσεις που έχουν «χηρέψει» μετά τη συμμετοχή κάποιων στη νέα κυβέρνηση, όπως οι κ. Χρ. Ζώης και Κ. Τασούλας που πριν από την υφυπουργοποίησή τους κατείχαν τις θέσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και του αναπληρωτή εκπροσώπου αντίστοιχα, είτε για πόστα τα οποία κατέχουν βουλευτές οι οποίοι δεν υπουργοποιήθηκαν και σήμερα εμφανίζονται σφόδρα δυσαρεστημένοι γι’ αυτό. Την Παρασκευή, με απόφαση του πρωθυπουργού ορίστηκε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών Παν. Παναγιωτόπουλος ως νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος (στη θέση του κ. Ζώη). Για τις υπόλοιπες θέσεις, πολλά θα εξαρτηθούν από το σύνολο των τοποθετήσεων που θα γίνουν και στο επίπεδο των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών – όπου συνήθως, μέχρι την τελευταία στιγμή πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες «καραμπόλες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή