Μετανάστες: η Ελλάδα παίρνει το ρίσκο της νομιμοποίησης

Μετανάστες: η Ελλάδα παίρνει το ρίσκο της νομιμοποίησης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική της Ελλάδας είναι η νομιμοποίηση κάθε μετανάστη αρκεί να είναι δυνατή η πιστοποίηση της ταυτότητάς του και της ημερομηνίας εισόδου του υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος στο περιθώριο του χθεσινού Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, που αποφάσισε την επέκταση της ισχύος της συνθήκης Σένγκεν σε εννέα νέα κράτη- μέλη της Ενωσης.

Μάλιστα ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα «παίρνει το ρίσκο» της μαζικής νομιμοποίησης, καθώς αντιλαμβάνεται ότι τα οφέλη της μετανάστευσης υπερτερούν των όποιων μειονεκτημάτων της. Τόνισε ωστόσο ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως εκ τούτου πρέπει και η Ενωση να αναλάβει τις ευθύνες της τόσο με τη δημιουργία κοινού συστήματος φύλαξής τους για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης όσο και σε εκείνο της άσκησης πιέσεων σε χώρες «είτε θέλουν να διατηρούν καλή σχέση με την Ε.Ε. είτε θέλουν να γίνουν μέλη της» αλλά «άμεσα ή έμμεσα» διευκολύνουν τη λαθρομετανάστευση. Η τελευταία αναφορά του περιείχε αιχμή κατά της Τουρκίας, που αποτελεί μία από τις κύριες εισόδους των λαθρομεταναστευτικών κυμάτων στη χώρα μας.

Εν τω μεταξύ Αλβανός λαθρομετανάστης, ηλικίας 45 ετών, έπεσε χθες νεκρός από πυρά συνοριοφύλακα κατά τη διάρκεια καταδίωξης στην περιοχή Λεβαίας της Φλώρινας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τρεις συνοριοφύλακες εντόπισαν γύρω στη μία τα μεσάνυχτα ομάδα 11 Αλβανών που είχαν μπει παράνομα στο ελληνικό έδαφος. Σε εντολή τους να σταματήσουν για έλεγχο, οι 9 υπάκουσαν και συνελήφθησαν, ενώ δύο τράπηκαν σε φυγή. Ακολούθησε καταδίωξη στη διάρκεια της οποίας συνελήφθη ο ένας ενώ ο δεύτερος κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες δέχθηκε πυρά από 29χρονο συνοριοφύλακα στην πλάτη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Ο λαθρομετανάστης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας όπου λίγη ώρα υπέκυψε στα τραύματά του. Ο 29χρονος συνοριοφύλακας συνελήφθη και κατασχέθηκε το όπλο του και σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε για εκφοβισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή