Οι τελευταίες κινήσεις πριν από την κάλπη

Οι τελευταίες κινήσεις πριν από την κάλπη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυλαία στην άτυπη «προεκλογική» εκστρατεία των κ. Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλου και Κ. Σκανδαλίδη πέφτει σήμερα, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απευθύνει ομιλία στο Περιστέρι, και τον πρώην υπουργό στη Θεσσαλονίκη. Ηδη, πάντως, ο κ. Γ. Παπανδρέου που εμφανίζεται να προηγείται με σημαντική διαφορά στις δημοσκοπήσεις, επιχειρεί να καταστρώσει τη στρατηγική του για την «επόμενη ημέρα» της 11ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει ζητήσει σχετικές εισηγήσεις από πολιτικά στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά του, περιλαμβανομένης και της κ. Αννας Διαμαντοπούλου, διαψεύδοντας διά του συγκεκριμένου τρόπου εμπράκτως ότι ενοχλήθηκε από την αναφορά της περί «παράτασης της θητείας του». Χθες, ο κ. Γ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Κρήτη με ομιλία στα Χανιά. Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεραμύνθηκε εκ νέου της αυτονομίας της πολιτικής, ενώ αναφερόμενος εμμέσως στον κ. Ευ. Βενιζέλο πρόσθεσε: «Είπαμε, και λέμε όχι, στη συντηρητική στροφή, λέμε όχι σε αντιλήψεις που κάνουν το ΠΑΣΟΚ κόμμα της εναλλαγής και όχι της αλλαγής του κατεστημένου, λέμε όχι σε ένα κόμμα της ασάφειας, με μόνο συνεκτικό ιστό τη δίψα της εξουσίας». «Ενα τέτοιο ΠΑΣΟΚ θα ήταν μικρό, φοβικό και πάντα ηττημένο, όχι μόνο εκλογικά, αλλά και στρατηγικά», κατέληξε ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά του, δημόσια πρόσκληση στους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την προσεχή Κυριακή απηύθυνε από τη Χαρ. Τρικούπη ο κ. Ευ. Βενιζέλος. «Καλώ όλους που προσβλέπουν στην παράταξη, έχουν ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ και που θέλουν κάτι καλύτερο για τον τόπο, να έρθουν την Κυριακή να ψηφίσουν», τόνισε από την αρχή της δήλωσής του, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι θα ήθελε να απευθύνει αυτήν την πρόσκληση από κοινού με τους «αντιπάλους» του, αλλά εκείνοι δεν αναταποκρίθηκαν στο αίτημά του για μια συνεμφάνιση. «Πιστεύω όμως ότι μιλώ και εξ ονόματος τους», εκτίμησε επαναλαμβάνοντας ότι «αρκεί μόνον μια αστυνομική ταυτότητα για να ψηφίσει κανείς την Κυριακή».

Αίσθηση προκάλεσε ότι ο κ. Βενιζέλος αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφράσει και τη «συγγνώμη του» για όσους, όπως είπε, «στεναχωρήθηκαν και πικράθηκαν, βλέποντας τις στιγμές έντασης των τελευταίων δύο μηνών. Τους διαβεβαιώνω ότι δεν είμαι μόνον υποψήφιος για την προεδρία, αλλά και εγγυητής της ενότητας του ΠΑΣΟΚ» συμπλήρωσε, δηλώνοντας παράλληλα την «εκτίμηση και τον σεβασμό του» στον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Σκανδαλίδη με τους οποίους, όπως είπε, «είμαστε σύντροφοι, πορευθήκαμε και θα πορευτούμε μαζί». Τέλος προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «αντίπαλός μας είναι η Δεξιά, ο κ. Καραμανλής, η κυβέρνησή του και οι σκληρές ταξικές πολιτικές» τόνισε ότι «πρέπει να με επιλέξει η παράταξη για την επόμενη μέρα, γιατί έτσι θα φτιάξουμε το ΠΑΣΟΚ του αύριο». Το βράδυ, ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στο Αιγάλεω. Ο πρώην υπουργός επιτέθηκε εκ νέου στα πρωτοκλασάτα στελέχη, υποστηρίζοντας ότι επιθυμούν να ηττηθεί προκειμένου να απαλλαγούν από την παρουσία του, και εν συνεχεία να αναμένουν τη νέα εκλογική αποτυχία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Σκανδαλίδης

Σε συνέντευξή του τέλος στον ρ/σ ΑΝΤ1 ο κ. Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε και εκείνος εγγυητής -αλλά και καταλύτης- για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, αισιόδοξος ότι η υποψηφιότητά του θα συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό, αποφεύγοντας πάντως να λάβει θέση για τον ποιον θα στηρίξει αν δεν προκύψει νικητής από την πρώτη Κυριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή