Εσωτερικοί τριγμοί στην ΠΓΔΜ από τις προειδοποιήσεις ΝΑΤΟ

Εσωτερικοί τριγμοί στην ΠΓΔΜ από τις προειδοποιήσεις ΝΑΤΟ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «ηγεσία που διακατέχεται από σφοδρή ανησυχία και νευρικότητα», λόγω αλλαγής του τόνου εκ μέρους των ΗΠΑ και μηνυμάτων ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας και η ένταξη στο ΝΑΤΟ συνδέονται και πιθανόν να αξιολογηθούν ως «πακέτο», κάνουν λόγο τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων. Αφορμή, η αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και του πρωθυπουργού κ. Νίκολα Γκρουέφσκι, που εκδηλώθηκε το Σαββατοκύριακο με ανταλλαγή ανακοινώσεων σε σκληρό ύφος.

Αιτία στάθηκε η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου της χώρας την περασμένη εβδομάδα, στην οποία αναφερόταν ότι η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κ. Βικτόρια Νούλαντ επισήμανε ότι οι απαραίτητες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ μεταρρυθμίσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα και ότι από τις τρεις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η ΠΓΔΜ βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Το ηθικό

Ο κ. Γκρουέφσκι έκανε λόγο για πολιτικούς που προσπαθούν να μειώσουν το ηθικό του λαού. Από το κόμμα του οποίου ηγείται ο Σκοπιανός πρωθυπουργός και είναι το μεγαλύτερο του κυβερνητικού συνασπισμού, κατηγορήθηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ για «ηθελημένη παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης».

Από το γραφείο του κ. Τσερβενκόφσκι εξεδόθη ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για ανεύθυνη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων και για επιδείνωση της εικόνας της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Προστίθεται επίσης ότι ούτε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ούτε οι καλοπροαίρετες συστάσεις και η κριτική της πρεσβευτού κ. Νούλαντ κατάφεραν να αφυπνίσουν την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή