Περιορίζονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Περιορίζονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ιστορία επαναλαμβάνεται και στο ασφαλιστικό. Είναι προφανές ότι το υπ. Απασχόλησης αρχίζει να θυμίζει περίοδο Ρέππα μετά τη θυελλώδη περίοδο Γιαννίτση.

Οι συντάξεις δεν είναι πλέον το πρώτο θέμα της επικαιρότητας. H είσοδος στο υπουργείο Απασχόλησης δεν υπόκειται πια σε ασφυκτικό έλεγχο. Οι κάμερες αποχώρησαν. Το κλίμα αποφορτίστηκε και τα συνδικάτα, εν αναμονή νέων κυβενητικών προτάσεων, δεν αποκλείουν να έλθουν μετά τις γιορτές στο τραπέζι του διαλόγου, εφόσον υπάρχουν νέα δεδομένα.

Και τα νέα δεδομένα, με εξαίρεση το χρηματοδοτικό για το οποίο δεν προκύπτουν, ακόμη, νέες προτάσεις, αρχίζουν να φαίνονται. Είναι προφανές ότι το κέντρο βάρους της νέας ρύθμισης θα δοθεί στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Ρέππα για την ταχύτατη ενσωμάτωση των ταμείων κύριας σύνταξης των ΔΕΚΟ και τραπεζών στο IKA με τις προϋποθέσεις των καταστατικών τους. H ρύθμιση θα αφορά το ΤΑΠ-ΟΤΕ, το Ταμείο των ΗΣΑΠ, τις τράπεζες και το Ταμείο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πρόκειται για μια εκκρεμότητα, η οποία συντηρείται επί μία πενταετία.

Ενοποίηση

Επίσης, δεν θεωρείται πλέον ρεαλιστική η ενοποίηση των τεσσάρων Ταμείων Τύπου στον αποκαλούμενο «φορέα επιστημόνων» με γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς. H δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Τύπου το οποίο θα αποτελείται από τους 4 φορείς κύριας σύνταξης του κλάδου (ΤΣΠΕΑΘ, ΤΣΕΥΠ, ΤΑΥΣΙΤ και TATTA) κερδίζει έδαφος, ενώ αμφισβητείται πλέον και η χρηματοδοτική σημασία της παρακράτησης του 10% από τους κοινωνικούς πόρους που εισπράττουν τα εύρωστα Ταμεία.

Αναφορικά με τις συντάξεις των γυναικών, υπάρχει ένα προσωπικό χαρακτηριστικό το οποίο αναμένεται να δώσει τον τόνο στις τελικές προτάσεις που θα υποβάλει η κ. Πετραλιά στον πρωθυπουργό. Εχει 11 εγγόνια(!) και 4 παιδιά.

Η ίδια ζήτησε από τον γενικό γραμματέα Κοινοτικών και Αλλων Πόρων κ. K. Τσουτσοπλίδη να εξετάσει το ενδεχόμενο συμβολής του EKT στην υποστήριξη της μητρότητας και δεν αποκλείεται να είναι η πρώτη υπουργός που θα παράσχει την εναλλακτική δυνατότητα άδειας με αποδοχές στα πρώτα χρόνια από τη γέννηση του παιδιού ή πρόωρης συνταξιοδότησης. Είναι αλήθεια ότι ανάλογη πρόταση εξέταζε και ο κ. Μαγγίνας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι περικοπές στις πρόωρες συντάξεις θα είναι ηπιότερες και κλιμακωτές, ώστε να δίδουν άνετο περιθώριο προγραμματισμού. Σύμφωνα πάντα με τις πρώτες ενδείξεις, η ηγεσία του υπουργείου θα παραμείνει σταθερή στην πρόταση Μαγγίνα για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στο 60ό έτος (αντί του 58ου που ισχύει σήμερα) στην περίπτωση που υπάρχει προϋπηρεσία 35 ετών.

Επίσης, οι υπηρεσίες της Κοινωνικής Προστασίας συνεχίζουν τις επεξεργασίες για να προχωρήσουν ταχύτατα οι ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων. Στην παρούσα φάση, όμως, θα διερευνηθούν πολύ προσεκτικά οι ιδιαιτερότητες που έχουν συγκεκριμένοι φορείς (όπως το επικουρικό των ασφαλιστών και ο ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος, άλλωστε, θα παρέμενε αυτοτελής και βάσει του προσχεδίου Μαγγίνα).

Για όλα αυτά η υπουργός έχει ζητήσει στοιχεία, εναλλακτικές προτάσεις και αποδείξεις αποτελεσματικότητας για το σύστημα πολύ πριν από το 2022.

Μάρτιο το σχέδιο νόμου

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα εάν κι αυτή η επανάληψη της ιστορίας θα οδηγήσει, κατά το ρητό, σε φάρσα, σε τραγωδία ή σε κάτι άλλο που θα επιτρέψει, απλώς, να απεγκλωβιστεί το συγκεκριμένο υπουργείο από τις διαδοχικές κρίσεις που πέρασε μέσα στο 2007, αλλά να εγκλωβίσει το ασφαλιστικό σε μια ακόμη μετάθεση των πραγματικών του προβλημάτων.

Το βέβαιο είναι ότι η νέα υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας θέλει να βάλει το προσωπικό της στίγμα. Οπως δηλώνει, δεν είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει μέτρα για τα οποία ούτε έχει πειστεί ούτε μπορεί να πείσει.

Πάντως, δεν έχει απεριόριστο χρόνο για την οριστικοποίηση των ρυθμίσεων. Σε τρεις μήνες, το πολύ μέχρι τον Μάρτιο, πρέπει να κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή. Οι υπηρεσίες του υπουργείου «ξαναβλέπουν» τις επεξεργασίες. Οι παγίδες παραμένουν πολλές και η καχυποψία των κοινωνικών ομάδων είναι έντονη.

Κατ’ αρχάς, στην εβδομάδα που πέρασε από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κ. Πετραλιά ξεκίνησε με αυτό που μπορεί να κάνει πολύ καλά. Να ακούει. Ακουσε απόψεις. Μίλησε με πολλούς. Επικοινώνησε με τον πρώην υπουργό Δημ. Ρέππα. Συζήτησε επί μακρόν στις ΗΠΑ, όπου βρέθηκαν με τον Σ. Τσιτουρίδη. Αναζήτησε τον κ. T. Γιαννίτση. Επέμεινε για μία συνάντηση, ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλο. Δεν παρέλειψε να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΔΑΚΕ, κ. K. Πουπάκη, και τον πρώην συνδικαλιστή και βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Μανώλη και κατέδειξε ότι θέλει να «ξαναβάλει στο παιχνίδι» πρωτίστως τους υπηρεσιακούς (τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Προστασίας κ. Δημ. Μαμωνά και τις διευθύντριες Γιαννακοπούλου και Γραμματίκα), παραμερίζοντας γνωστό νομικό γραφείο που φέρεται ότι είχε αναλάβει (ύστερα κι από σύσταση πολιτικού της ευρύτερης Αριστεράς) τη διατύπωση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων Μαγγίνα.

Σύμβουλοι

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τον καθοριστικό λόγο στην τελική διαμόρφωση των ρυθμίσεων θα έχουν οι σύμβουλοι που εργάστηκαν στο ασφαλιστικό των Σουφλιά και Σιούφα. Δεν είναι βέβαιο. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στο πρώτο δεκαήμερο μετά τις γιορτές, όταν η ευελιξία της κ. Πετραλιά κριθεί στη δοκιμασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή