Σε ήπιο κλίμα η αναμέτρηση Τσίπρα – Κουβέλη

Σε ήπιο κλίμα η αναμέτρηση Τσίπρα – Κουβέλη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα χαμηλών εντάσεων και ήπιας εσωκομματικής αντιπαράθεσης προβλέπεται η ερχόμενη για την Κουμουνδούρου. Πέραν των εορτών, που εκ των πραγμάτων αποτελούν αφορμή για υποβάθμιση των υψηλών τόνων, οι δύο πλευρές δεν φαίνονται διατεθειμένες να οξύνουν για κανένα λόγο το ήρεμο κλίμα που επικρατεί αυτό το διάστημα στις τάξεις του Συνασπισμού. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αντιπαράθεση για την ανάληψη της ηγεσίας μεταξύ των κ. Κουβέλη και Τσίπρα, ωστόσο και οι δύο υποψήφιοι κινούνται μέχρι στιγμής με γνώμονα την προβολή απόψεων για την ανάπτυξη του Συνασπισμού, αποφεύγοντας να τοποθετηθούν αρνητικά ο ένας εναντίον του άλλου.

Χαρακτηριστική του καλού κλίματος που επικρατεί στο Συνασπισμό είναι και η δήλωση στελέχους του Αριστερού Ρεύματος αμέσως μετά την υποψηφιότητα Τσίπρα, ότι «όσο ο Συνασπισμός βρίσκεται σε ανοδική πορεία, τόσο λιγότερα θα είναι τα εσωκομματικά προβλήματα». Σημειώνεται πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Public Issue, ο ΣΥΝ είναι το μόνο κόμμα της Βουλής που καταγράφει άνοδο στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Ρεύμα» εναντίον «Πτέρυγας»

Η αναμέτρηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Κουβέλη, εκτός από «ηλικιακή», αποτελεί κυρίως εσωτερική ιδεολογικοπολιτική αναμέτρηση μεταξύ «Ρεύματος» και «Πτέρυγας», με τον πρώτο να υιοθετεί την πολιτική Αλαβάνου περί αριστερής στροφής του κόμματος -μέσω και του «διεμβολισμού του ΠΑΣΟΚ»- και τον δεύτερο να υποστηρίζει την ενδυνάμωση των ανανεωτικών χαρακτηριστικών του Συνασπισμού στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς. Ταυτόχρονα, τις μέρες των εορτών θα συνεχιστεί ο προσυνεδριακός διάλογος, με στόχο τη διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων για το συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Οσον αφορά τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΝ, πέραν της ευρείας στήριξης του Αριστερού Ρεύματος, με ένθερμα λόγια για την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα έχουν μιλήσει, μεταξύ άλλων, τόσο οι βουλευτές κ. Ε. Αμανατίδου, Ι. Δραγασάκης, Π. Λαφαζάνης και Τ. Κουράκης, όσο και στελέχη της Π.Γ. και της Κ.Π.Ε, όπως οι κ. Ν. Βούτσης, Α. Φλαμπουράρης, Π. Τριγάζης, Σ. Παπαδόγιαννη, Ρ. Αξελός, Γ. Πρωτονοτάριος και Α. Μπαλτάς. Από την άλλη πλευρά, υπέρ της υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη, την οποία στηρίζει ομόθυμα η Ανανεωτική Πτέρυγα, δημοσίως έχουν τοποθετηθεί οι βουλευτές κ. Α. Φιλίνη, Μ. Παπαγιαννάκης, Θ. Λεβέντης και Ν. Τσούκαλης. Επίσης, τον κ. Φ. Κουβέλη, δημοσίως έχουν στηρίξει ο ευρωβουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης καθώς και οι κ. Δ. Χατζησωκράτης, Σ. Μπαγιώργος, Θ. Μαργαρίτης, Μ. Σαμπατακάκης και Σ. Λυκούδης.

Στάση αυστηρής ουδετερότητας εξακολουθεί να τηρεί ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο που χειρίστηκε ο Αλέκος Αλαβάνος την όλη διαδικασία διαδοχής του, υποστηρίζει ότι οι πρώην πρόεδροι κομμάτων «οφείλουν να είναι στοιχεία σύνθεσης και όχι κηδεμόνευσης ή επηρεασμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή