Αν χαθεί το 2008, χάνεται η τετραετία

Αν χαθεί το 2008, χάνεται η τετραετία

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτοχρονιάτικη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το 2008 θα συνεχιστούν οι αλλαγές και θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις αναδεικνύει την κρισιμότητα της χρονιάς στην οποία εισήλθαμε. Το 2008 θα αποδειχθεί το crash test για την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της κυβέρνησης να κάνει πράξη όσα υπόσχεται. Οπως με ειλικρίνεια παραδέχεται στην «Καθημερινή» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης: «ό,τι δεν γίνει εφέτος, δεν θα γίνει έως το τέλος της τετραετούς κυβερνητικής θητείας»!

Η βαρυσήμαντη αυτή δήλωση είναι επίσης αποκαλυπτική των ευκαιριών που ανοίγονται στην κυβέρνηση για δημιουργικό έργο αλλά και της αίσθησης που υπάρχει στην κοινή γνώμη για την έκδηλη αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στις απαιτούμενες ρήξεις και συγκρούσεις με τις συντεχνίες των προνομιούχων, που υποστηριζόμενες από τις δυνάμεις της διαπλοκής αντιστέκονται σθεναρά και υπονομεύουν τις μεταρρυθμίσεις. Αλλωστε και η εμπειρία της προηγούμενης θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει ότι η πρώτη χρονιά είναι καθοριστική. Πράγματι ό,τι έγινε σε αυτή ήσαν τα μέτρα που αποφασίσθηκαν μέσα στο 2005.

Τι είπαν την Τετάρτη

Οπως προκύπτει από πληροφορίες μας για το περιεχόμενο της μακράς συνεργασίας που είχε το πρωί της Τετάρτης ο κ. Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό του επί της Οικονομίας και των Οικονομικών το μεγάλο στοίχημα του 2008 για την κυβέρνηση θα είναι διπλό με πρώτη επιδίωξη την εξυγίανση του δημόσιου τομέα και δεύτερη, και ίσως πιο κρίσιμη, την στήριξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η οποία τα τελευταία χρόνια μειώνεται σταθερά συσσωρεύοντας ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που απειλούν την ισορροπία της οικονομίας μας.

Για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα, δηλαδή τη μείωση των ελλειμμάτων του με μέτρα νοικοκυρέματος στον προϋπολογισμό, αλλά και στις ΔΕΚΟ, ο κ. Κ. Καραμανλής συμφώνησε με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη στην προώθηση εντός του 2008 του ασφαλιστικού, της αυστηρής εφαρμογής του νόμου για τις ΔΕΚΟ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κυρίως στα νοσοκομεία και της ενσωμάτωσης στον προϋπολογισμό των λεγομένων Ειδικών Λογαριασμών, που μέχρι τώρα τα έσοδά τους, τα διαχειρίζονται ανεξέλεγκτα, ως κομματικό φέουδο, ορισμένοι υπουργοί.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να το προωθήσει, πάντοτε βέβαια μέχρι του ορίου των ηπίων αλλαγών για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Η αρμόδια υπουργός, η κ. Φάνη Πετραλιά, έχει πάρει σαφείς εντολές από τον πρωθυπουργό, ο οποίος είναι στην ουσία αυτός που έχει χρεωθεί την πολιτική ευθύνη για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ασφαλιστικού, με την ενοποίηση των Ταμείων και τη διόρθωση των στρεβλώσεων που στοιχίζουν υπέρογκα στα Ταμεία. Ο πρωθυπουργός έχει συνειδητοποιήσει πως ό,τι είναι να γίνει με το ασφαλιστικό θα αποφασισθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά και θα επιδιωχθεί μεν η ευρύτερη κοινωνική συναίνεση για τα μέτρα που θα ληφθούν, αλλά εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η κυβέρνηση θα αναλάβει πλέον η ίδια την ευθύνη και θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση, αγνοώντας συνδικαλιστικές και άλλες πιέσεις.

Οσον αφορά την αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ, ο κ. Κ. Καραμανλής έδωσε εντολή να προχωρήσει αμέσως η Διυπουργική Επιτροπή στον ορισμό του πλαισίου εξυγίανσης, για τα νοσοκομεία και για τις ΔΕΚΟ που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Μεταφορών. Η ελπίδα ειναι ότι αυτή τη φορά η εξυγίανση μπορεί να προχωρήσει, αφού τόσο ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος όσο και κυρίως ο κ. Κ. Χατζηδάκης συνεργάζονται άριστα με τον πρόεδρο της Διυπουργικής, τον κ. Γ. Αλογοσκούφη. Επομένως, πιθανόν εντός του 2008 να δούμε τα νοσοκομεία να συντάσσουν ισολογισμό και να ελέγχουν αποτελεσματικότερα τις δαπάνες τους και ακόμη να βρίσκεται μια λύση στο χρόνιο πρόβλημα της Ολυμπιακής.

Ακόμη συμφωνήθηκε μεταξύ των κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Αλογοσκούφη ότι εντός των προσεχών μηνών το υπουργείο Οικονομίας θα συντάξει και θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει την ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό όλων των Ειδικών Λογαριασμών που με την αδιαφάνή τους διαχείριση προκαλούν μείζονα προβλήματα. Ανάμεσα στους Ειδικούς αυτούς Λογαριασμούς είναι ο προκλητικός ΔΙΒΕΤ από τον οποίο παίρνουν πρόσθετα επιδόματα οι εφοριακοί, ο λογαριασμός με τα κέρδη του ΟΠΑΠ, ο λογαριασμός με τα κέρδη από τα καζίνο κ.λπ. που διαχειρίζεται ο υπουργός Πολιτισμού, ο λογαριασμός Πετρελαιοειδών που διαχειρίζεται ο υπουργός Ανάπτυξης κ.λπ. Πρόκειται για σκανδαλώδεις διαχειρίσεις, στις οποίες πρυτανεύουν τα κομματικά κριτήρια.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Σχετικά με τον δεύτερο στόχο που αφορά τη στήριξη της καταρρέουσας ανταγωνιστικότητας, αναγνωρίζεται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ότι πρόκειται για μια χρόνια παθογένεια της οικονομίας, η αντιμετώπιση της οποίας συνδέεται με ευρύτερες αλλαγές που ξεκινούν από την παιδεία και φθάνουν μέχρι την πάταξη της γραφειοκρατίας, τη διαφάνεια στο φορολογικό σύστημα κ.λπ. Είναι φανερό ότι οι αλλαγές αυτές εξαρτώνται βέβαια από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, προϋποθέτουν όμως και τη συνεργασία της αντιπολιτεύσεως. Και δυστυχώς, η στάση της τελευταίας, που σε όλα λέει όχι, δεν αφήνει περιθώρια για ελπίδες. «Και εμείς, παραδέχεται ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, σαν αξιωματική αντιπολίτευση κρατούσαμε αρνητική στάση, αλλά σε πάρα πολλά θέματα είχαμε συνεργασθεί με την τότε κυβέρνηση. Σήμερα, όμως, η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργασθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος σημαίνει στην πράξη ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην ανώτατη παιδεία πάει άπατη!».

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης πάντως, που φοβάται για το 2008 κυρίως τον πληθωρισμό, επισημαίνει ότι κρίσιμη θα είναι η επίπτωση από το αποτέλεσμα στο οποίο θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και ΓΣΕΕ για τη διετή συλλογική σύμβαση εργασίας. «Εγώ -προσθέτει- θα προτιμούσα η σύμβαση να είναι τριετής, ώστε να υπάρχει ένα σταθερό μεσοχρόνιο πλαίσιο. Η κυβέρνηση μέσα από το τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης που ανακοίνωσε, έχει ορίσει με αυστηρότητα τους στόχους της πολιτικής της. Δικαιούται, λοιπόν, να ζητεί από τους κοινωνικούς εταίρους τη δική τους απάντηση, ώστε να διεξαχθεί ένας αποδοτικός διάλογος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή