Βαρύ κλίμα και γκρίνιες στη Νέα Δημοκρατία

Βαρύ κλίμα και γκρίνιες στη Νέα Δημοκρατία

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υπόθεση που χρήζει «ειδικού χειρισμού» εξελίσσεται για την κυβέρνηση η ιστορία Ζαχόπουλου, καθώς όσο περνούν οι μέρες, προστίθενται παράμετροι που αν και δεν σχετίζονται με την ουσία της, ανεβάζουν την αδρεναλίνη του κυβερνητικού επιτελείου. Για τους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ, ο θόρυβος που αιφνιδίως δημιουργήθηκε προ ημερών με αφορμή μία δήλωση της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη για την κρίση του πολιτικού συστήματος -αν και υπερβολικός- ίσως να είναι αποκαλυπτικός των κινδύνων με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπο το κυβερνητικό επιτελείο, λόγω υπαρκτών αδυναμιών και σε άλλα πεδία που σχετίζονται με τη διαχείριση της εξουσίας. Οσοι βρέθηκαν στο Νέο Δελχί με την κυβερνητική αποστολή, είναι σε θέση να καταμαρτυρήσουν ότι οι προσωπικές σχέσεις του πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών διατηρούνται σε πολύ καλό επίπεδο. Επίσης, ήταν ορατή διά γυμνού οφθαλμού η προσπάθεια και των δύο πλευρών να αποδυναμώσουν το σενάριο που εμφανίζει την κ. Μπακογιάννη να διαφοροποιείται, για πρώτη φορά μετά την υπουργοποίησή της, δημόσια από επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου.

Παίρνουν αποστάσεις

Από την άλλη πλευρά, αποτελεί κοινό μυστικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι πολλοί εκ των κορυφαίων υπουργών θεωρούν μάλλον ατυχείς τους μέχρι σήμερα χειρισμούς στην υπόθεση Ζαχόπουλου και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, διά της σιωπής ή διά του θορύβου, επιδιώκουν να πάρουν απόσταση. Αλλωστε, ακόμη κι αν η αναφορά της υπουργού Εξωτερικών στην κρίση που διέπει το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν συνδέεται άμεσα με τη συγκυρία, όπως η ίδια διαβεβαιώνει, η υπενθύμιση της θέσης της αυτής σε μία στιγμή κατά την οποία η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης δηλώνει πλήρως απογοητευμένη, είναι απολύτως σαφές ότι πολιτικά λειτουργεί υπέρ της κ. Μπακογιάννη και του προφίλ που θέλει να φιλοτεχνήσει. Αυτό ακριβώς χρεώνουν στην υπουργό Εξωτερικών αρκετά κυβερνητικά στελέχη, που δεν κρύβουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως θεωρούν την κίνηση απαρχή ανεξαρτητοποίησης της κ. Μπακογιάννη εν όψει της, όποτε προκύψει, διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία.

Για τους περισσότερους στο κόμμα, ακόμη και γι’ αυτούς που χρεώνουν λανθασμένες κινήσεις και επιλογές στο κυβερνητικό επιτελείο, ο κίνδυνος ανατροπής των υφιστάμενων πολιτικών ισορροπιών δεν έχει εμφανιστεί στον εγχώριο πολιτικό ορίζοντα – κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει. «Η Ν.Δ. παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό» εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία, αν και αναγνωρίζουν ότι το κλίμα για την κυβέρνηση είναι βαρύ, ευελπιστούν ότι έστω και με καθυστέρηση θα λειτουργήσουν τα ανακλαστικά του κόμματος. Ανάλογη είναι η εκτίμησή τους και για τις εσωτερικές ισορροπίες στη Ν.Δ. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι μπορεί κάποιοι να σκέφτονται ήδη την επόμενη ημέρα, αλλά αποκλείουν να εκδηλωθεί δημοσίως οποιαδήποτε πρόθεση, με τον Κ. Καραμανλή να παραμένει κυρίαρχος.

Το DVD και ο κ. Ανδριανός

Αντιθέτως, αυτό που φαίνεται να προβληματίζει εσχάτως και μάλιστα έντονα ορισμένα κυβερνητικά στελέχη είναι ο διαφαινόμενος εκδοτικός πόλεμος πέριξ της υπόθεσης Ζαχόπουλου. Ενας πόλεμος που μπορεί να έχει θύμα την ίδια την κυβέρνηση. Μείζον ζήτημα αποτελεί το DVD που παρέλαβε από δημοσιογράφο ο διευθυντής Τύπου του πρωθυπουργού κ. Γιάννης Ανδριανός. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, μετά και τη δήλωση της κατηγορούμενης κ. Εύης Τσέκου ότι δεν παρέδωσε οπτικοακουστικό υλικό στο MEGA και τον υπαινιγμό της ότι διοχέτευσε στοιχεία στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», τα οποία δεν έχουν σχέση με το DVD, ο κ. Ανδριανός, αν κληθεί εκ νέου από τον ανακριτή θα κάνει γνωστό το όνομα του δημοσιογράφου που του έδωσε τον ψηφιακό δίσκο. Οι ίδιοι κύκλοι, σχολιάζοντας την περίπτωση κατά την οποία ο δημοσιογράφος ισχυριστεί ότι το Μαξίμου έκανε το μοντάζ, σημείωναν ότι αυτό θα σημαίνει παραδοχή και πρόσθεταν ότι ο ίδιος είναι πλέον υποχρεωμένος να παραδώσει στις ανακριτικές αρχές όλο το υλικό. Ο κυβερνητικός φόβος, όμως, είναι ότι η υπόθεση δεν θα κλείσει εκεί. Σε αυτό το κλίμα, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη αρνούνται να τοποθετηθούν επί της υπόθεσης, αφήνοντας το χώρο στους βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι πάντως δεν έχουν -επίσης- κοινή γραμμή με τους μισούς να στηρίζουν το «απόρρητο Ανδριανού» και τους άλλους μισούς να τον καλούν να ονομάσει τον πληροφοριοδότη.

Το βάρος στις μεταρρυθμίσεις

Η επιστροφή της πολιτικής, αντί της παραπολιτικής, είναι εφεξής ο στόχος της κυβέρνησης, αρχής γενομένης με το ασφαλιστικό, την ανάπτυξη του οποίου θα αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ένα «σκληρό» πακέτο μέτρων και την εξυγίανση του συστήματος θα βοηθούσε και την αλλαγή της ατζέντας θα επιτύγχανε. Ο Κ. Καραμανλής θα δώσει το μεταρρυθμιστικό σύνθημα, στα τέλη του μήνα, από τη Βουλή. Δεν αποκλείεται, όμως, να μην καταφέρει να αλλάξει το κλίμα, αν η υπόθεση Ζαχόπουλου παραμένει ανοικτή. Διότι τότε είναι προφανές πως τα Μέσα Ενημέρωσης θα προτιμήσουν τις καταγγελίες και τους υψηλούς τόνους, στους οποίους ο κ. Παπανδρέου πιθανότατα θα καταφύγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή