Το «ρεύμα» Βενιζέλου και τα σενάρια

Το «ρεύμα» Βενιζέλου και τα σενάρια

5' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To φάντασμα της διάσπασης πλανάται και πάλι πάνω από το ΠΑΣΟΚ δύο μόλις μήνες μετά την άνετη επανεκλογή του κ. Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία, και ενώ η Χαριλάου Τρικούπη σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης αδυνατεί να καρπωθεί τη μεγάλη φθορά που προκαλεί στη Ν.Δ. η υπόθεση Ζαχόπουλου.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο κ. Ευ. Βενιζέλος δημοσίως ομνύουν στην ενότητα. Ομως δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Πέμπτη, η Χαριλάου Τρικούπη προειδοποίησε ευθέως, διά του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Ραγκούση, ότι «όσοι απεργάζονται σενάρια διάσπασης θα αποτύχουν οικτρά»: Η ανακοίνωση της σύνθεσης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), την περασμένη Τρίτη, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την πλήρη αναζωπύρωση του εσωκομματικού μετώπου που δημιουργήθηκε μετά τη νέα εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ στις 11 Σεπτεμβρίου.

Το «ρεύμα» Βενιζέλου καταλογίζει στη Χαριλάου Τρικούπη ότι κινείται σε λογική πλήρους ελέγχου του κόμματος με τελικό στόχο να εξωθήσει τον κ. Ευ. Βενιζέλο σε άμεση αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως στην ίδρυση νέου κόμματος. Οπως υποστηρίζουν επιτελείς του πρώην υπουργού, «ο Ανδρέας Παπανδρέου σεβάστηκε στο Πεντελικό το 35% της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, και ο Κώστας Σημίτης το 40% που είχε συνταχθεί με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Ομως, ο Γιώργος από τα 290 διορισμένα μέλη της ΚΟΕΣ επέλεξε μόλις πέντε εξ όσων στήριξαν τον Ευ. Βενιζέλο, δείχνοντας πως δεν σέβεται την εσωκομματική δημοκρατία, και ότι μοναδική του προτεραιότητα είναι ο πλήρης έλεγχος του κόμματος».

Από την πλευρά τους, τα στελέχη που υποστηρίζουν τον κ. Γ. Παπανδρέου αντιτείνουν πως οι ανωτέρω ισχυρισμοί συνιστούν «προφάσεις εν αμαρτίαις». Οπως αναφέρουν, από τον κ. Ευ. Βενιζέλο και τους συν αυτώ ζητήθηκε να προτείνουν μέλη για την ΚΟΕΣ και επέλεξαν να μην το πράξουν. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως τούτο έγινε βάση σχεδίου, προκειμένου σε πρώτη φάση να απαξιωθεί το συνέδριο του προσεχούς Μαρτίου, μέσω του οποίου ο κ. Γ. Παπανδρέου αναμένεται να εδραιώσει την κυριαρχία του στο κόμμα, και σε δεύτερο χρόνο, ο κ. Ευ. Βενιζέλος να προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα.

Οι σχεδιασμοί των επιτελείων

Ποια εκ των δύο πλευρών έχει δίκιο θα φανεί εκ του αποτελέσματος. Ομως, ολοένα και περισσότεροι εκτιμούν πως ο σκληρός πυρήνας των υποστηρικτών του κ. Γ. Παπανδρέου δεν θα είχε πρόβλημα με την προοπτική σταδιακής «ενσωμάτωσης» στελεχών που στήριξαν τον κ. Ευ. Βενιζέλο, όπως οι κ. Ανδρ. Λοβέρδος, Γ. Φλωρίδης και Αλ. Παπαδόπουλος, αλλά θα προτιμούσε την «οικειοθελή» αποχώρηση του πρώην υπουργού, και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές του 2009, που με ορατή την περαιτέρω αποδυνάμωση του δικομματισμού μπορεί να κρύβουν μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη για τη Χαριλάου Τρικούπη.

Από την άλλη πλευρά, αντιφατικές είναι οι προσεγγίσεις στους κόλπους του «ρεύματος» Βενιζέλου. Η επίσημη γραμμή, όπως διατυπώνεται από τον «σπόουκσμαν» του «ρεύματος» κ. Γ. Δατσέρη είναι πως η οξεία αντίδραση στην ανακοίνωση της σύνθεσης της ΚΟΕΣ συνιστά αμυντική κίνηση, καθώς ο πρώην υπουργός στηρίχθηκε από ένα πλήθος στελεχών σε όλη την Ελλάδα, που δεν μπορεί να αφεθεί έρμαιο στη λογική αποκλεισμών της Χαριλάου Τρικούπη. Κατά τη συγκεκριμένη λογική, ο κ. Ευ. Βενιζέλος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα επιδιώξει να μετατρέψει το «ρεύμα» του σε εσωκομματική πλειοψηφία, μέσω ενός «δεύτερου γύρου» με τον κ. Γ. Παπανδρέου σε περίπτωση νέου αρνητικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές του επόμενου χρόνου ή στις εθνικές εκλογές.

Ομως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο στρατόπεδο του πρώην υπουργού δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως μετά την επικράτηση του κ. Γ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές κάλπες της 11ης Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραδώσει τα κλειδιά της Χαριλάου Τρικούπη. Τα συγκεκριμένα στελέχη χαρακτηρίζουν ως εκ τούτου αναπόφευκτο ο κ. Ευ. Βενιζέλος να αποτολμήσει το επόμενο βήμα, είτε μετά από ενδεχόμενη νέα υποχώρηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ή και νωρίτερα στην περίπτωση κατά την οποία η έντονη αστάθεια του πολιτικού σκηνικού συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και επιτρέψει τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Εξάλλου μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα προβεί στα αποκαλυπτήρια του πολιτικού του Ομίλου, που θα έχει πανελλαδική διάρθρωση.

Η κρίση του δικομματισμού

Πάντως, στο επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου, και συνολικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικρατεί ευρύτατος προβληματισμός για τη συνεχιζόμενη πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ -αλλά και της Ν.Δ.- που προοιωνίζονται μια έντονη κρίση συνολικά του δικομματικού συστήματος. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η πορεία του δικομματισμού αποφασίστηκε να απασχολήσει ειδική συνεδρίαση του Πολιτικού-Συντονιστικού οργάνου υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου την τρέχουσα εβδομάδα.

Οι ερμηνείες που δίδονται από «παπανδρεϊκά» στελέχη για την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί τις απώλειες που έχει η Ν.Δ. εξαιτίας της υπόθεσης Ζαχόπουλου είναι τρεις: πρώτον, ότι το νοσηρό πολιτικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων απαξιώνει στα βλέμματα της κοινής γνώμης και τα δύο κυβερνητικά κόμματα, αλλά περισσότερο το ΠΑΣΟΚ λόγω της μακρόχρονης παραμονής του στην εξουσία. Δεύτερον, ότι το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τις κακές σχέσεις του με συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα οποία όχι μόνο δεν προβάλλουν επαρκώς το πολιτικό του μήνυμα, αλλά και με παρεμβάσεις τους τροφοδοτούν την εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ. Οπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι τυχαίο ότι οι εξελίξεις στον ΣΥΝ προβάλλονται από υποτίθεται «φιλικά» Μέσα περισσότερο απ’ ό,τι οι πολιτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ. Οπως, επίσης, δεν είναι τυχαίο, ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε «ύπουλη επίθεση», αναφερόμενος ονομαστικά στην εφημερίδα το «Βήμα», κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού – Συντονιστικού Οργάνου. Και τρίτον, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κόστος από τη «λευκή απεργία» στην οποία, όπως υποστηρίζεται, έχουν καταφύγει τα στελέχη που κατά τη διάρκεια της μάχης για την ηγεσία συντάχθηκαν με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, γεγονός που αποτυπώνεται και από την ιδιαίτερα χαμηλή συσπείρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις.

Κακές σχέσεις μεταξύ των επιτελών του Γ. Παπανδρέου

Μέσα σ’ αυτό το αρνητικό κλίμα αναπτύσσονται σενάρια για κακές σχέσεις μεταξύ των επιτελών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τα όσα διακινούνται στα γραφεία των πρωτοκλασάτων στελεχών, στην παρούσα φάση ιδιαίτερα ενισχυμένες είναι οι μετοχές τεσσάρων στελεχών: του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Αθανασάκη, του υπεύθυνου για τη διεξαγωγή του συνεδρίου κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου, του υπεύθυνου Τύπου κ. Γ. Ραγκούση και του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου. Ομως, κατά τις συγκεκριμένες πηγές οι «τέσσερις» δεν λειτουργούν ως συντεταγμένη ομάδα. Αντιθέτως, συχνά προβαίνουν σε αντιθετικές εισηγήσεις προς τον κ. Γ. Παπανδρέου με αποτέλεσμα τα κενά στον πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ να είναι περισσότερο από ορατά. Επίσης, ερωτήματα υπάρχουν για το «στάτους» του άλλοτε ιδιαίτερα ισχυρού διευθυντή του γραφείου του προέδρου, κ. Π. Γερουλάνου. Ο κ. Γερουλάνος έχει καθημερινή παρουσία στη Χαριλάου Τρικούπη. Ομως, μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί η εισήγηση που είχε υποβάλει στον κ. Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά την 11η Νοεμβρίου, να απεμπλακεί από τις καθημερινές δραστηριότητες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και να αναλάβει επιτελικό ρόλο στον πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή