Το Μαξίμου αναζητεί εναγωνίως διέξοδο

Το Μαξίμου αναζητεί εναγωνίως διέξοδο

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλίες για την έξοδο από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση με φόντο την υπόθεση Ζαχόπουλου προετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έδωσε ένα πρώτο δείγμα κατά την προχθεσινή του ομιλία στη Βουλή, καλώντας επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην αλλαγή του άρθρου 29 του Συντάγματος, αν πράγματι το εννοεί ότι επιθυμεί την ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου βίου. Δεν πρόκειται, ωστόσο, να εκδηλωθούν άμεσα, καθώς αναμένει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί (σ.σ. καταθέσεις μαρτύρων κ.ά.) και να «στεγνώσει» η υπόθεση από στοιχεία και αποκαλύψεις που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν τη μέχρι σήμερα εικόνα. Ο χειρισμός αυτός, τον οποίον επιβεβαιώνουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, επί της ουσίας υποκρύπτει και την αγωνία που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το ενδεχόμενο σε κάποια από τις πτυχές της σύνθετης -όπως εξελίσσεται- υπόθεσης, να προστεθούν παράμετροι που θα δυσχεράνουν περαιτέρω τους μελλοντικούς χειρισμούς.

Αλλωστε, για πολλούς, η εβδομάδα που αρχίζει αύριο, θα είναι και η κρισιμότερη για την υπόθεση Ζαχόπουλου και τις παραφυάδες της, αφού ξεκινά με τη συμπληρωματική κατάθεση στον ειδικό ανακριτή του Θ. Αναστασιάδη, ο οποίος εξελίσσεται σε πρόσωπο – κλειδί.

Ενδεικτικό της κατάστασης ετοιμότητας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά την ομιλία του στη Βουλή είχε την Παρασκευή σειρά συναντήσεων με τους υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, Αμυνας Βαγγ. Μεϊμαράκη, Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο, με τον πρόεδρο της Βουλής Δημ. Σιούφα καθώς και με τον γραμματέα της Κ.Ε. Λευτ. Ζαγορίτη. Τα στελέχη του κυβερνητικού κόμματος, περίπου προεξοφλούν ότι ο κ. Αναστασιάδης θα επιχειρήσει να ανατρέψει την εικόνα που υπάρχει – αν και δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια με ποιον τρόπο θα το πράξει. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν με νόημα ότι εκτός από τα στοιχεία, σε αυτή την υπόθεση, θα κριθεί και θα μετρήσει η αξιοπιστία ενός εκάστου.

Εκδοτικός πόλεμος

Οι περισσότεροι στη Ν.Δ. παρακολουθούν μάλλον ανακουφισμένοι τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των συνιδιοκτητών της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι έχει μετατοπιστεί το πεδίο του ενδιαφέροντος. Δεύτερον, γιατί εκτιμούν ότι η δημόσια αντιπαράθεση και οι εκατέρωθεν βολές, πλήττουν καίρια την εικόνα και των δύο δημοσιογράφων και ως εκ τούτου αποδυναμώνουν σημαντικά την παρεμβατικότητά τους. Και τρίτον, διότι θεωρούν ότι οι εκατέρωθεν κατηγορίες για αδιαφανείς διαδικασίες, πακτωλό χρημάτων και άλλα τινά, ενισχύουν την εκδοχή της απόπειρας εκβιασμού της κυβέρνησης, την οποία όπως έχει φανεί, το κυβερνητικό επιτελείο προκρίνει.

Αυτό είναι ίσως και το μόνο στοιχείο που τους παρηγορεί. Κατά τα λοιπά, το κλίμα είναι βαρύ και ο προβληματισμός κάτι παραπάνω από εμφανής τόσο για τις συνέπειες στην εικόνα της κυβέρνησης όσο και για την επίδραση αυτής της ιστορίας στην ουσία της πολιτικής και τους ρυθμούς υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος. «Η διάχυτη αίσθηση ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά» παρατηρεί κορυφαίος υπουργός, ο οποίος παραδέχεται ότι τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν όλοι ασχολούνται περισσότερο με την υπόθεση Ζαχόπουλου και λιγότερο με όσα είναι επιφορισμένοι να προωθήσουν.

Πρωτοβουλίες στα χαρτιά

Είτε ανήκουν σε εκείνους που δηλώνουν σφόδρα δυσαρεστημένοι με τον όλο χειρισμό της υπόθεσης από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, είτε σε εκείνους που αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μία υπόθεση ειδικού και δύσκολου χειρισμού λόγω της εξέλιξής της, οι υπουργοί και οι βουλευτές της Ν.Δ. συμφωνούν ότι η περίοδος του πρώτου σοκ πέρασε ανεπιστρεπτί και τώρα θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς πολλές κατευθύνσεις. Την τελευταία εβδομάδα, μάλιστα, έγιναν πολλές συναντήσεις και συναθροίσεις γαλάζιων στελεχών, τα οποία στην αγωνία τους να βρουν οδούς διαφυγής από τη στενωπό της υπόθεσης Ζαχόπουλου, κατέθεταν ποικίλες όσες ιδέες – τις οποίες, πάντως δεν προώθησαν: Από τη συλλογή υπογραφών για την έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κεκλεισμένων των θυρών, μέχρι τη σύσταση ομάδας επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων. Και δεν τις προώθησαν, διότι στην πραγματικότητα, ουδείς επιθυμεί να εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση – πλην εκείνων που είναι υποχρεωμένοι, αφού ούτε ασφαλή ενημέρωση διαθέτουν, ούτε ασφαλείς προβλέψεις για τα μελλούμενα μπορούν να κάνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή