Ολες οι λεπτομέρειες για το τελετουργικό της εξοδίου ακολουθίας

Ολες οι λεπτομέρειες για το τελετουργικό της εξοδίου ακολουθίας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν επήλθε το μοιραίο, ο πρωτοσύγκελλος της αρχιεπισκοπής έδωσε εντολή να σφραγισθούν τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Αρχιεπισκόπου όπου φυλάσσονται τα άμφια και τα τιμαλφή του. Περίπου δύο ώρες αργότερα, η σορός μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του Λαϊκού Νοσοκομείου προκειμένου να προετοιμασθεί για το τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα και ενεδύθη από τους στενούς του συνεργάτες με την αρχιερατική του στολή. Στα χέρια του τοποθετήθηκε το Ιερό Ευαγγέλιο και επί του στήθους του τα εγκόλπια και ο σταυρός του. Λίγο μετά τις 11 το πρωί, ο τοποτηρητής του Θρόνου, μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, Ιεράρχες και κληρικοί καθώς και πλήθος πιστών υποδέχθηκαν το σκεπασμένο με την ελληνική σημαία φέρετρο στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας.

Σε κλίμα συγκίνησης εψάλη τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του κοιμηθέντος Αρχιεπισκόπου, ενώ τέσσερις κληρικοί της αρχιεπισκοπής πλαισίωναν τον νεκρό. Το μεσημέρι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανήγγειλε επισήμως τον θάνατο. Εκπρόσωπος του προέδρου της Δημοκρατίας και ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευρ. Στυλιανίδης μετέβησαν στο συνοδικό μέγαρο προκειμένου να συλλυπηθούν εκ μέρους της πολιτείας και της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, με κοινή υπουργική απόφαση, ορίσθηκε η κηδεία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου να τελεστεί με δημόσια δαπάνη και να απονεμηθούν κατά την κηδεία του οι τιμές που προσήκουν σε αρχηγό Κράτους. Παράλληλα, αποφασίστηκε η ημέρα της κηδείας του να είναι αργία για τις δημόσιες υπηρεσίες και να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες των Δημόσιων Καταστημάτων.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική εθιμοτυπία, κατά την εξόδιο ακολουθία, τέσσερις μητροπολίτες θα στέκονται τιμητικώς γύρω από το φέρετρο και θα κρατούν αντίστοιχες γαλανόλευκες κορδέλες. Επίσης τρεις αρχιερείς θα φέρουν το πένθος της Εκκλησίας. Σύμφωνα με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος θα εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο και θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των εκπροσώπων των αυτοκεφάλων ορθοδόξων Εκκλησιών και των πολιτειακών και πολιτικών Αρχών. Στην τελετή θα παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλιας καθώς και η πολιτική ηγεσία της χώρας. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρίσταται μόνον στην εξόδιο ακολουθία, ενώ οι εκπρόσωποι των αρχών του κράτους θα συνοδεύουν τη σορό έως την ταφή. Επίσης, όπως προβλέπει το Εκκλησιαστικό Πρωτόκολλο «κατά την εκφοράν της σεπτής σορού ο αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου φέρει ανά χείρας της αρχιερατικήν ράβδον του σεπτού νεκρού, ο πρώτος γραμματεύς την αρχιερατικήν αυτού μίτραν και ο δεύτερος το μεγαλύτερον των παρασήμων αυτού. Ολίγον προ της Ενάρξεως της νεκρωσίμου πομπής αφαιρείται η μίτρα και η πατερίτσα από τον νεκρόν, τοποθετείται δ’ Αυτώ καλυμμαύχιον και επανωκαλύμμαυχον».

Κατά την πομπή μέχρι το Α΄ Νεκροταφείο θα προηγηθούν οι μοτοσικλετιστές και τα αυτοκίνητα της τροχαίας, οι μουσικοί, ο τελετάρχης, τα στρατιωτικά τμήματα, οι λαμπάδες, τα εξαπτέρυγα και ο σταυρός. Θα ακολουθούν οι διάκονοι και οι ιερείς της αρχιεπισκοπής Αθηνών, δύο διάκονοι κρατώντας δικηροτρίκηρα, οι επίσκοποι, οι μητροπολίτες, ο τοποτηρητής, ο εκκλησιάρχης, και οι αρχιμανδρίτες που θα κρατούν τα παράσημά του. Αμέσως μετά θα ακολουθεί η σορός πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου, οι αρχιερείς που θα κρατούν τις τέσσερις κορδέλες του φέρετρου, οι ιεράρχες που θα φέρουν το πένθος, ο πρωτοσύγκελλος, οι άμεσοι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, ο οδηγός του αυτοκινήτου του, οι άμεσοι συγγενείς του, οι αντιπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, οι πρέσβεις των Ορθοδόξων Κρατών και τέλος οι πιστοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή