Αναδίπλωση Βενιζέλου στην ίδρυση του Ομίλου

Αναδίπλωση Βενιζέλου στην ίδρυση του Ομίλου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νικητής από το ιδιότυπο «μπρα-ντε-φερ» κορυφής στο οποίο είχε εμπλακεί από την περασμένη Πέμπτη με τον κ. Ευ. Βενιζέλο εξήλθε ο κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς χθες με γραπτή του δήλωση ο πρώην υπουργός γνωστοποίησε πως δεν θα προχωρήσει στην ίδρυση πολιτικού ομίλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγη ώρα μετά, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Παπανδρέου με τον κ. Βενιζέλο, με πρωτοβουλία του πρώτου, κατά την οποία ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κίνηση «θετική».

Παράλληλα, από τη Χαρ. Τρικούπη εξεδόθη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να μην προχωρήσει στην ίδρυση ενός ομίλου, που θα μπορούσε να δημιουργήσει ερωτήματα για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα, προστίθεται πως «ο κ. Παπανδρέου καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος, να συστρατευθούν σε μια πορεία ευθύνης και ανατροπής». Δηλαδή, με άλλους λόγους, ζητείται από τον κ. Βενιζέλο να αποδείξει εφεξής εμπράκτως ότι επιθυμεί την ενότητα. Μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την επαναπροσέγγιση της Χαρ. Τρικούπη με βουλευτές που στήριξαν τον κ. Βενιζέλο στη μάχη για την ηγεσία.

Ο κ. Βενιζέλος άφησε πάντως και αιχμές, καθώς υποστήριξε πως η δήλωση στην οποία είχε προβεί την προηγούμενη εβδομάδα, παρότι έγινε στο όνομα της ενότητας, «δεν μπόρεσε να ανακόψει ένα οργανωμένο κύμα επιθέσεων κατά του δήθεν εσωτερικού εχθρού». Η κίνηση του κ. Βενιζέλου αιφνιδίασε, καθώς μέχρι και χθες στενοί του συνεργάτες διαβεβαίωναν πως η απόφαση για τη δημιουργία του ομίλου ήταν ειλημμένη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών, ο κ. Βενιζέλος κατέληξε στην οδό της αναδίπλωσης για τρεις λόγους:

Πρώτον, υψηλόβαθμα στελέχη που τον στήριξαν, όπως ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος και ο Γ. Φλωρίδης, του επισήμαναν πως εάν έχει επιλέξει την οδό της σύγκρουσης με τον κ. Παπανδρέου θα πρέπει αυτή να αποκτήσει σαφές πολιτικό περιεχόμενο.

Δεύτερον, διέτρεχε τον κίνδυνο να τον ακολουθήσουν στη ρήξη λίγοι μόνον βουλευτές.

Τρίτον, τα μηνύματα από τη βάση του ΠΑΣΟΚ ήταν ιδιαίτερα έντονα κατά της προοπτικής διάσπασης.

Πάντως, πολλοί δεν αποκλείουν η χθεσινή κίνηση του κ. Βενιζέλου να είχε τακτικό χαρακτήρα και αρχής γενομένης από την παρουσίαση του βιβλίου του, την επόμενη Πέμπτη, να αρχίσει να ξεδιπλώνει μια πολιτική πλατφόρμα που θα τον διαφοροποιεί εμφανώς από τον κ. Παπανδρέου παρά το συνεχιζόμενο «ρίσκο» της διαγραφής.

Στη δήλωση του ο κ. Βενιζέλος αναφέρει τα εξής: «Αναλαμβάνω και πάλι την πρωτοβουλία να εκτονωθεί η κατάσταση. Παρακαλώ δημόσια να μην προχωρήσουν στη δημιουργία ομίλου που κάποιοι θέλουν να τον εμπλέξουν στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Αφού πρέπει να υποχωρήσει κάποιος ας υποχωρήσω εγώ, χάριν της ενότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή