Κοινό μυστικό οι «μίζες» από τη Siemens

Κοινό μυστικό οι «μίζες» από τη Siemens

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηγεσία της μητρικής εταιρείας Siemens στο Μόναχο γνώριζε τις προσπάθειες της Siemens Ελλάς «να επηρεάζει» με παράνομες πληρωμές κρατικούς αξιωματούχους, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις σε βάρος των συμφερόντων του ΟΤΕ ή αλλων κρατικών φορέων με τους οποίους είχε σχέση προμηθευτή ο γερμανικός όμιλος. Τα μέλη της ηγεσίας της Siemens κ. Γκάσβιντ, Γιουνγκ και Κουτσενρόιτερ, καθώς και οι υπεύθυνοι του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας γνώριζαν και ενέκριναν, σύμφωνα με τις καταθέσεις στην Εισαγγελία του Μονάχου, τις παράνομες πληρωμές.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2006 ο εμπορικός διευθυντής των τηλεπικοινωνιών της Siemens κ. Μίκαελ Κουτσενρόιτερ καταθέτει στην ανακρίτρια Μπόιμλερ Χεσλ: «Σε αυτήν την περίοδο (σ.σ. το 2003) θυμάμαι μια ακόμα συνομιλία με τον κ. Χριστοφοράκο στην οποία μου ζήτησε και πάλι χρήματα για την Ελλάδα. Του είπα ότι δεν επιθυμώ να έχω πλέον τέτοια θέματα στην Ελλάδα και του είπα να μιλήσει στον Σίκατσεκ (σ.σ. τον χειριστή των «μαύρων ταμείων»). Μίλησα στη συνέχεια με τον Σίκατσεκ και του είπα ότι θα είμαστε κουτοί αν δώσουμε λύση στα προβλήματα του κ. Χριστοφοράκου. Ο κ. Σίκατσεκ ήρθε μερικές μέρες αργότερα με έγγραφα, αναφέρθηκε στη συνομιλία με τον Χριστοφοράκο και μου είπε: «Φυλαξέ τα προσεκτικά, ίσως να τα χρειαστείς κάποια στιγμή σαν ασφάλεια ζωής»…»

Είχε σημαντική θέση στην εταιρεία

Ο κ. Κουτσενρόιτερ τα χρειάστηκε. Και τα κατέθεσε στην κ. Μπόιμλερ Χεσλ, τη Γερμανίδα ανακρίτρια. Ο εμπορικός διευθυντής έδωσε τελευταία φορά το Ο.Κ. για να δοθούν χρήματα στον κ. Χριστοφοράκο, που είχε σημαντική θέση στην εταιρεία, καθώς προοριζόταν για μέλος του Δ.Σ. της μητρικής Siemens, κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2004. «Ηθελε να χρηματοδοτήσει τα δύο μεγάλα κόμματα για να εξακολουθήσουν οι πολιτικοί να στέκονται ευνοϊκά απέναντι στην εταιρεία», είπε στην κατάθεσή του ο κ. Κουτσενρόιτερ.

Οταν μετά τις εκλογές, ο κ. Χριστοφοράκος επανήλθε για να ζητήσει χρήματα, προκειμένου να «λαδωθούν» όσοι ηρνούντο να πληρώσουν για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Κουτσενρόιτερ αρνήθηκε να δώσει ποσά για νέα «λαδώματα» για το σύστημα ολυμπιακής ασφάλειας, καθώς το ελληνικό κράτος χρωστούσε 30 εκατ. ευρώ στη Siemens. Τα μέλη του προεδρείου της μητρικής Siemens κ. Γκάσβιντ, Νουμπίργκερ και Πάουλι γνώριζαν γι’ αυτόν τον «καβγά». Ο κ. Νουμπίργκερ επιβεβαίωσε την κατάθεση του κ. Κουτσενρόιτερ. Ο πρώην πρόεδρος της Siemens κ. Κλάινφελς, που ρωτήθηκε από την ανακρίτρια, είπε ότι «δεν θυμάται». Ο κ. Κουτσενρόιτερ ανέφερε στην κατάθεσή του ότι ο κ. Χριστοφοράκος είχε πάρει ήδη μία φορά χρήματα πριν από τις εκλογές και είχε κάνει «παράνομες πληρωμές».

Το πρόβλημα της Siemens με τις παράνομες πληρωμές ήταν τόσο μεγάλο στην περίοδο αυτή με εικονικά συμβόλαια συμβούλων για την τιμολόγηση και τη διεύθυνση μιζών σε ενδιαφερόμενα πρόσωπα, ώστε να αναγκαστεί η διεύθυνση του τμήματος τηλεπικοινωνιών να συγκαλέσει σύσκεψη στελεχών σε ξενοδοχείο του Μονάχου για το θέμα. Παρ’ όλα αυτά ακόμα και τότε η μητρική Siemens αποφάσισε να συνεχίσει στην ίδια γραμμή με… λιγότερα συμβόλαια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νομικός σύμβουλος της μητρικής εταιρείας κ. Σέφερ γνώριζε τα πάντα. «Είπα στον Σέφερ», λέει ο χειριστής των «μαύρων ταμείων» κ. Σίκατσεκ «ότι ο Μαυρίδης (προϊστάμενος των τηλεπικοινωνιών της ελληνικής Siemens) δεν έπαιρνε μόνο από μένα αλλά και από τον Αμίνι (χειριζόταν την υπεράκτια εταιρεία «Φαϊμπερλάιτ» του Ντουμπάι), την ΙΝΤΕΡΚΟΜ (σ.σ. ένα άλλο «πλυντήριο» που είχε χρησιμοποιηθεί και για τις συμβάσεις με τον ΟΤΕ τη δεκαετία του ’90), αλλά και από τη Siemens κατευθείαν (τελευταία φορά επρόκειτο για την επιταγή πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ). Ο Σέφερ μού δημιούργησε την εντύπωση σαν να γνώριζε γι’ αυτά. Και το γεγονός ότι ο Χριστοφοράκος έπαιρνε χρήματα από τη «Φέργουεϊς» (σ.σ. άλλη υπεράκτια εταιρεία), δεν του ήταν καινούργιο, έμοιαζε τουλάχιστον να μην τον ξαφνιάζει». Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την εκδήλωση της έρευνας στα κεντρικά γραφεία της Siemens από τη γερμανική αστυνομία στις 15 Νοεμβρίου του 2006 ο κ. Σέφερ απολύθηκε από την εταιρεία, κατηγορούμενος από στελέχη της νέας διοίκησης ότι «γνώριζε και συγκάλυπτε…». Αλλά αυτό δεν ήταν αποκλειστικά δικό του «προνόμιο». Ο πρώην διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» κ. Νιντλ, που έστελνε χρήματα και στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90, έγινε στο τέλος της καριέρας του στην εταιρεία, «εσωτερικός ελεγκτής»! Η νέα διοίκηση της Siemens επανέφερε τον κ. Σέφερ στη δύναμη της εταιρείας με τον όρο να συνεργαστεί για την έκταση των δωροδοκιών και των «μαύρων ταμείων». Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σέφερ είναι από εκείνους τους εργαζόμενους στα «κεντρικά» που επιβάρυναν με όσα εχουν πει στην αμερικανική δικηγορική εταιρεία «Ντεμπεβουάζ και Πλίμπτον» και στελέχη της «Siemens Ελλάς».

Η σχέση με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Ενα σημαντικό μέρος των ανακρίσεων του εμπορικού διευθυντή τηλεπικοινωνιών της Siemens αφιερώθηκε στη σχέση της μητρικής με την ελληνική εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Στην κατάθεσή του στις 20 Δεκεμβρίου 2006 ο κ. Κουτσενρόιτερ μίλησε για τον ρόλο του πρώην μέλους του Δ.Σ. της Siemens και αργότερα μέλους του Δ.Σ. της ΙΝΤΡΑΚΟΜ δόκτορος Γιουνγκ, στην πώληση της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στη ρωσική «Σιστέμα». Ο δόκτωρ Γιουνγκ ήταν σύμβουλος της Siemens και ακόμα και στενοί συνεργάτες του αποκαθηλωθέντος προέδρου της εταιρείας κ. Χάινριχ Φον Πίρερ τον χαρακτήρισαν «εξαιρετικά ανεκτικό για όλα τα κακά όχι μόνο στην Ελλάδα». Κατά τον κ. Κουτσενρόιτερ ο Γιουνγκ διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη της ΙΝΤΡΑΚΟΜ -«έναν κάποιο κύριο Κόκκαλη»- και μεταξύ της μητρικής εταιρείας στο Μόναχο και της ΙΝΤΡΑΚΟΜ διάλεγε συχνά τη θέση της ελληνικής εταιρείας.

Οι αντιδράσεις κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ

Σε κοινή γραμμή βρέθηκαν χθες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, έναντι των αποκαλύψεων για χρηματισμό πολιτικών στελεχών όλου του πολιτικού φάσματος από την εταιρεία Siemens, ενώ ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί την όλη υπόθεση και επιδιώκει την διαλεύκανσή της ήδη από τον Δεκέμβριο του 2006 όταν πρωτοεμφανίστηκε». «Τα οικονομικά των κομμάτων, εδώ και αρκετά χρόνια, διέπονται από συγκεκριμένους νόμους και είναι διαφανή… εν πάση περιπτώσει, οφείλουν να είναι διαφανή» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος παρέπεμψε στα στοιχεία που καταθέτει το κυβερνών κόμμα στη Βουλή έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση. «Το ΠΑΣΟΚ θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα αναγραφόμενα για την υπόθεση Siemens» ήταν η απάντηση και του εκπροσώπου τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιάννη Ραγκούση, που πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, η θέση του ΠΑΣΟΚ, και σε αυτή ειδικά την ιστορία της SIEMENS, ήταν και παραμένει ίδια και αμετακίνητη: Να έρθουν όλα στο φως». Με επίκεντρο την υπόθεση της Siemens ξέσπασε στη Βουλή οξύτατη σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Γ. Καρατζαφέρη και τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη. «Θα φθάσουμε στο σημείο στη Γερμανία να μπουν στη φυλακή εκείνοι που έδωσαν μίζες για τη Siemens και στην Ελλάδα ουδείς να αγγίζει αυτούς που πήραν τις μίζες», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και πρόσθεσε ότι το ερώτημα είναι όχι αν κάποιοι «τα πήραν», αλλά πόσα «έπιασε» ο καθένας, υποστηρίζοντας ότι μίζες δίνονταν και στην εποχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. «Αν θεωρείτε τον εαυτό σας εισαγγελέα, τότε λάθος εξουσία επιλέξατε να υπηρετήσετε», απάντησε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μεϊμαράκης και τόνισε ότι μαθήματα ήθους και εντιμότητας δεν δέχεται η Ν.Δ. από κανένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή