Σήμερα η εξόδιος ακολουθία για τον Χριστόδουλο

Σήμερα η εξόδιος ακολουθία για τον Χριστόδουλο

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες λαού αναμένεται να συνοδεύσουν σήμερα στην τελευταία του κατοικία τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο. Επίκεντρο της «τελευταίας λαοσύναξης» θα είναι ο Καθεδρικός Ναός Αθηνών. Ακριβώς στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και με τη συμμετοχή της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί πως χθες το απόγευμα λίγο μετά την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη ο τοποτηρητής του Θρόνου, μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ μετέφερε στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας την παράκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να τελέσει την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Αλλωστε πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή ήταν και η επιθυμία του κυρού Χριστόδουλου.

Αργά χθες βράδυ ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες ώστε ο Καθεδρικός Ναός να είναι έτοιμος να υποδεχθεί το πλήθος Ελλήνων και ξένων επισήμων που θα παραστούν στην τελετή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου, οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος και Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, του Βατικανού, υπουργοί και βουλευτές θα τιμήσουν με την παρουσία τους τον αοίδιμο προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η κηδεία του θα τελεστεί με δημόσια δαπάνη και θα του απονεμηθούν τιμές που προσήκουν σε αρχηγό κράτους.

Κατά την εξόδιο ακολουθία οι Ιεράρχες που θα λάβουν μέρος θα είναι ενδεδυμένοι με λευκόχρυσο Επιτραχήλιο και Ωμοφόριο, θα φορούν εγκόλπιο και επανωκαλύμμαυχο και θα κρατούν πατερίτσα. Κατά την τάξη θα λάβουν θέση μπροστά από το Ιερό Τέμπλο του Ναού. Τέσσερις μητροπολίτες θα στέκονται τιμητικώς γύρω από το φέρετρο και θα κρατούν αντίστοιχες γαλανόλευκες κορδέλες. Επίσης τρεις αρχιερείς θα φέρουν το πένθος της Εκκλησίας. Σύμφωνα με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος θα εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο. Θα προηγηθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης εφόσον εκφράσει την επιθυμία να εκφωνήσει ομιλία. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των εκπροσώπων των αυτοκεφάλων ορθοδόξων Εκκλησιών, του υπουργού Παιδείας κ. Ε. Στυλιανίδη, του εκπροσώπου της Βουλής και του δημάρχου Αθηναίων. Ακολούθως θα αποχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ οι υπόλοιποι επίσημοι θα ακολουθήσουν την πομπή που θα καταλήξει στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Οπως προβλέπει το Εκκλησιαστικό Πρωτόκολλο «κατά την εκφοράν της σεπτής σορού ο αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου φέρει ανά χείρας της αρχιερατικήν ράβδον του σεπτού νεκρού, ο πρώτος γραμματεύς την αρχιερατικήν αυτού μίτραν και ο δεύτερος το μεγαλύτερον των παρασήμων αυτού. Ολίγον προ της ενάρξεως της νεκρωσίμου πομπής αφαιρείται η μίτρα και η πατερίτσα από τον νεκρόν, τοποθετείται δ’ Αυτώ καλυμμαύχιον και επανωκαλύμμαυχον».

Κατά την πομπή θα προηγηθούν οι μοτοσικλετιστές και τα αυτοκίνητα της τροχαίας, οι μουσικοί, ο τελετάρχης, τα στρατιωτικά τμήματα, οι λαμπάδες, τα εξαπτέρυγα και ο σταυρός. Θα ακολουθούν οι διάκονοι και οι ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δύο διάκονοι κρατώντας δικηροτρίκηρα, οι επίσκοποι, οι μητροπολίτες, ο τοποτηρητής, ο εκκλησιάρχης, και οι αρχιμανδρίτες που θα κρατούν τα παράσημά του. Αμέσως μετά θα ακολουθεί η σορός πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου, οι αρχιερείς που θα κρατούν τις τέσσερις κορδέλες του φέρετρου, οι ιεράρχες που θα φέρουν το πένθος, ο πρωτοσύγκελλος, οι άμεσοι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, ο οδηγός του αυτοκινήτου του, οι άμεσοι συγγενείς του, οι αντιπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, οι πρέσβεις των Ορθοδόξων Κρατών και τέλος οι πιστοί.

Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Από τις 7 π.μ. τίθενται σε εφαρμογή οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας. Διακοπή της κυκλοφορίας θα πραγματοποιηθεί σταδιακά στην περιοχή που περικλείεται από την πλατεία Ομονοίας και τις οδούς Σταδίου, Αμερικής, Ακαδημίας, Βασ. Σοφίας, Βασ. Κωνσταντίνου, Σπ. Μερκούρη, Υμηττού, Φραντζή, Καλλιρρόης, Χαμοστέρνας και Πειραιώς. Παράλληλα με τη διακοπή της κυκλοφορίας έχει απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στους δρόμους γύρω από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και το Κοιμητήριο Αθηνών. Η διαδρομή της νεκρώσιμης ακολουθίας από τη Μητρόπολη προς το Κοιμητήριο είναι η εξής: Καθεδρικός Ναός Αθηνών, Μητροπόλεως, Σύνταγμα, Βασ. Γεωργίου, Βασ. Αμαλίας, Λ. Συγγρού, Αθ. Διάκου, Αρδηττού και Αναπαύσεως. Για την αποφυγή περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων η Τροχαία Αττικής καλεί τους οδηγούς να αποφύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου και ιδιαίτερα περιμετρικά της Μητρόπολης και του Νεκροταφείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή