ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Επίσκεψη Σρέντερ στα Κατεχόμενα

Η αναθεωρημένη εταιρική σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας, με την οποία η Τουρκία καλείται να υποστηρίξει τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Κύπρο. Ο πρόεδρος κ. Τάσσος Παπαδόπουλος μίλησε για σημαντική απόφαση που ενισχύει τη θέση της Κύπρου. Από το εκλογικό επιτελείο του κ. Δ. Χριστόφια σχολίασαν ότι το κείμενο δεν περιέχει τίποτα νέο αναφορικά με το Κυπριακό. Ο τρίτος υποψήφιος κ. Ι. Κασουλίδης αναφέρθηκε σε πανηγυρισμούς, προσθέτοντας ότι ο πήχυς χαμηλώνει όταν εκφράζεται ικανοποίηση για φραστικές διατυπώσεις. Την ανησυχία όλων των υποψηφίων προκάλεσε η επίσκεψη του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας κ. Γκέρχαρντ Σέντερ στα Κατεχόμενα.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΗ Ν.Δ.

Αθήνη προς ανεξαρτησία από ΛΑΟΣ

Την πρόθεσή της να ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΛΑΟΣ, εφόσον κερδίσει στο εκλογοδικείο θέση στη Βουλή, ανακοίνωσε χθες η κ. Αναστασία Αθήνη. Η κ. Αθήνη θα γίνει βουλευτής εφόσον εκπέσει του βουλευτικού αξιώματος ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης, ο οποίος ελέγχεται για μη εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων. Το εκλογοδικείο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης, μέχρι να εξετασθούν τα στοιχεία που αφορούν τη στρατιωτική θητεία του κ. Αϊβαλιώτη. Η κ. Αθήνη, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσει, μετά την ανεξαρτητοποίησή της, στη Ν.Δ.

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ

Λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία

Κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί η σημερινή ημέρα αργία εξαιτίας της κηδείας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Οπως αναφέρεται σε διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που απεστάλη χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, «κατά την 31/1/2008 λόγω της φύσης του αντικειμένου τους και της ιδιαίτερης αποστολής που επιτελούν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά παρέχοντας τις υπηρεσίες τους».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΣτΕ κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης

Την επιχειρηματολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις προωθούμενες ρυθμίσεις (ίδρυση έβδομου Τμήματος και υποχρεωτική μετακίνηση των δικαστών κάθε πέντε χρόνια) αντικρούει η πλειοψηφία των μελών της Ολομέλειας του ΣτΕ, με πρακτικό το οποίο διαβίβασε χθες στον υπουργό κ. Σ. Χατζηγάκη. Οπως επισημαίνουν οι δικαστές του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, οι συνταγματικές επιταγές επιβάλλουν να ανήκει στην Ολομέλεια η αρμοδιότητα να κατανέμει τους δικαστές στα Τμήματα, σύμφωνα με σειρά κριτηρίων. Την αρμοδιότητα αυτή ο νομοθέτης «δεν μπορεί ούτε να αναθέσει σε άλλο όργανο, ούτε να την φαλκιδεύσει». Σε ό,τι αφορά την ίδρυση νέου Τμήματος, η Ολομέλεια εκτιμά ότι θα προκαλέσει «δυσεπίλυτα προβλήματα στη λειτουργία των υφιστάμενων Τμημάτων, εξαιτίας της στελέχωσής τους με μικρότερο πλέον αριθμό δικαστών». Επιπλέον, θεωρείται «απρόσφορο μέτρο για την εν γένει επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης».

ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Η μετάκληση αλλοδαπών για εργασία

Κοινή υπουργική απόφαση που μεταβάλλει σημαντικά τον τρόπο μετάκλησης αλλοδαπών για εποχική και για εξαρτημένη μισθωτή εργασία υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θ. Νάκος και προωθήθηκε στους συναρμόδιους υπουργούς. Με την απόφαση επέρχονται τρεις σημαντικές αλλαγές: Κατ’ αρχήν ο εργοδότης υποβάλλει ονομαστική αίτηση για τον αλλοδαπό που επιθυμεί να απασχολήσει. Ετσι τερματίζονται οι συνεννοήσεις «κάτω από το τραπέζι» που γίνονταν στις μετακλήσεις για εξαρτημένη εργασία, αφού δεν υπήρχε δυνατότητα επώνυμης πρόσκλησης. Δεύτερον, η εγγυητική επιστολή επιστρέφεται στον εργοδότη όταν λήξει το χρονικό διάστημα των έξι μηνών για το οποίο ο μετανάστης απασχολείται νόμιμα στη χώρα. Επίσης, μειώνεται η γραφειοκρατία, αφού καταργείται η υποχρέωση των μεταναστών να εγγράφονται σε καταλόγους που τηρούνται στα κατά τόπους ελληνικά προξενεία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ

Στάση εργασίας σε Μετρό, Ηλεκτρικό

Την πραγματοποίηση στάσης εργασίας την Παρασκευή και το Σάββατο από τις 12 τα μεσάνυχτα αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πιλοτική εφαρμογή της επέκτασης ωραρίου λειτουργίας των δύο μέσων κατά δύο ώρες για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο επικαλούμενοι προβλήματα στη συντήρηση, ενώ υποστηρίζουν ότι το μέτρο δεν θα έχει την αναμενόμενη αποδοχή από το επιβατικό κοινό. Σήμερα αναμένεται συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων των τεσσάρων σωματείων με τον γενικό γραμματέα Μεταφορών του υπουργείου Μεταφορών – Επικοινωνιών Σ. Σιμόπουλο, η οποία ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα και να «επιτρέψει» την έναρξη της νυχτερινής επέκτασης στα δύο μέσα την Παρασκευή, όπως έχει ανακοινωθεί από τον ΟΑΣΑ.

23ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

Αυτοκτόνησε σε μονάδα του Εβρου

Νέο κρούσμα αυτοχειρίας στις τάξεις του στρατού σημειώθηκε χθες. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΣ, 23χρονος στρατιώτης που ανήκε στο όπλο του Μηχανικού, καταγόταν από την Αθήνα και υπηρετούσε σε μονάδα του Εβρου, «τραυματίστηκε θανάσιμα με το υπηρεσιακό του τυφέκιο, ενώ εκτελούσε καθήκοντα θαλαμοφύλακα». Τα αίτια και οι συνθήκες θανάτου παραμένουν άγνωστα μέχρι στιγμής, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πρόκειται για αυτοκτονία. Ο οπλίτης δεν είχε αφήσει κανένα σχετικό σημείωμα πριν προβεί στο απονενοημένο διάβημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή