Το ΠΑΣΟΚ από τα λόγια καλείται να περάσει στις πράξεις

Το ΠΑΣΟΚ από τα λόγια καλείται να περάσει στις πράξεις

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, ύστερα από πολύ καιρό, μπορούσε κανείς να διακρίνει χθες στη Χαρ. Τρικούπη. Η απρόσμενη απόφαση του κ. Ευ. Βενιζέλου να μην προχωρήσει τελικώς στη δημιουργία του Ομίλου των Ιδεών του προσέλαβε ακόμη και το χαρακτήρα ενός νέου ξεκινήματος για την αξιωματική αντιπολίτευση, τα στελέχη της οποίας έσπευδαν να δηλώσουν ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ μπορεί απερίσπαστο να επικεντρωθεί στο συνταγματικό του ρόλο, στον έλεγχο δηλαδή της κυβέρνησης.

Το μήνυμα αυτό εξέπεμπαν οι βουλευτές και των δύο πλευρών -Παπανδρεϊκών και Βενιζελικών- οι οποίοι, προφανώς όχι τυχαία, απέφευγαν να απαντούν στο εύλογο ερώτημα πώς από τα πρόθυρα της διάσπασης, αίφνης, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται όχι μόνον ενωμένο, αλλά σχεδόν «αναγεννημένο». «Τελειώσαμε με αυτά και περνάμε στην περίοδο που πρέπει να αντιπολιτευτούμε με όλες μας τις δυνάμεις παρούσες» ήταν η φράση στην οποία αρκέστηκε (μιλώντας στον Φλας) ο κ. Ανδ. Λοβέρδος. «Από αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκινά η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ έτσι όπως τη θέλαμε», «απάντησε» σχετικά (στον Ξένιο fm) η κ. Λούκα Κατσέλη, ενώ και ο κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος υποστήριξε ότι «στο μυαλό του κ. Παπανδρέου, και προπαντός στο ίδιο του το DNA, δεν υπάρχει η λέξη αποκλεισμός», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει στο εξής και στελέχη που δεν τον στήριξαν. Το ενδεχόμενο αυτό άλλωστε το επιβεβαίωναν χθες και άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του κ. Παπανδρέου που υπονοούσαν ότι δεν είναι καθόλου απίθανο το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρόεδρος να καλέσει και βουλευτές της λεγόμενης «απέναντι πλευράς» εν όψει της συγκρότησης των τομέων ευθύνης του κόμματος.

Μόνη «παραφωνία» στην αιφνίδια αυτή ομοφωνία που επέδειξαν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στάθηκε συνέντευξη του στενού συνεργάτη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Νίκου Κοτζιά. Ο νέος επικεφαλής του ΙΣΤΑΜΕ μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ όχι μόνο υπαινίχθηκε ξανά ότι ο κ. Βενιζέλος είναι ο εκλεκτός συγκεκριμένων εκδοτικών συγκροτημάτων, αλλά εμμέσως, πλην σαφώς, απέδωσε την υπαναχώρησή του να ιδρύσει Ομιλο Ιδεών σε προσωπικό τακτικισμό. «Αλλαι αι βουλαί της κοινωνίας και άλλαι αι βουλαί των εκδοτικών συγκροτημάτων», σχολίασε, ενώ με καυστικό τρόπο αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Βενιζέλος από τις 11 Νοεμβρίου και μετά «δεν λαλά και δεν καταδικάζει τη Ν.Δ. για όσα αποκαλύπτονται στο υπουργείο Πολιτισμού», καλώντας τον έτσι να αποδείξει και με τις πράξεις του πως εννοεί την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Ως «κίνηση τακτικής», τέλος, χαρακτήρισε την επιλογή του κ. Βενιζέλου και ο Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος μιλώντας στον 9,84 εξέφρασε επιπλέον την απορία του για το «πώς ένας όμιλος ανεξάρτητων ανθρώπων μπορεί να γίνεται αντικείμενο εσωκομματικής διαμάχης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή