Χορός εκατομμυρίων γύρω από τους λογαριασμούς Μαυρίδη

Χορός εκατομμυρίων γύρω από τους λογαριασμούς Μαυρίδη

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας «χορός» εκατομμυρίων είχε στηθεί γύρω από τον λογαριασμό του πρώην στελέχους της Ζήμενς Ελλάς κ. Πρόδρομου Μαυρίδη. Σύμφωνα με το διάγραμμα κινήσεων που έδωσε η Dresdner Bank στην Εισαγγελία του Μονάχου, περίπου 25 εκατ. ευρώ είχαν κατατεθεί σε προσωπικό του λογαριασμό που διατηρούσε σε υποκατάστημα της Dresdner στην Ελβετία. Συνολικά, και για την περίοδο 2001 – 2005, είχαν κατατεθεί από διάφορες πηγές 16,2 εκατ. ευρώ και περίπου 8,7 εκατ. δολ. Οπως επεσήμανε η τράπεζα, αυτό συνιστούσε μέρος των συναλλαγών που αποτυπώνονται στο σχετικό διάγραμμα.

Σημαντικά ποσά στον λογαριασμό του κ. Μαυρίδη στην Dresdner Bank στην Ελβετία είχαν κατατεθεί από τις υπεράκτιες επιχειρήσεις Martha Holding Corp. (10,1 εκατ. ευρώ και 8,7 εκατ. δολ. ΗΠΑ) και Martha Overseas Corp. (2 εκατ. ευρώ). Και οι δύο υπεράκτιες εταιρείες διατηρούσαν λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα και θεωρούνται συμφερόντων Μαυρίδη.

Σύμφωνα με το διάγραμμα, από τον προσωπικό λογαριασμό που διατηρούσε στην τράπεζα ο κ. Μαυρίδης, καταβλήθηκαν σημαντικά ποσά σε δύο επιχειρήσεις – ιδρύματα της Ελβετίας -PGE Children SA (5 εκατ. ευρώ) και MP Security SA (9 εκατ. ευρώ) σε μια μόνο ημέρα (3/2/2005). Επίσης από τον ίδιο λογαριασμό εκταμιεύονται άλλα 6 εκατ. ευρώ προς τον προσωπικό του λογαριασμό σε υποκατάστημα της Societe Generale στην Αθήνα στις 28/1/2005. Δηλαδή μέσα σε μια εβδομάδα εκταμιεύτηκαν από τον προσωπικό του λογαριασμό 20 εκατ. ευρώ.

Από τον ίδιο λογαριασμό βγαίνουν και άλλα μικρότερα ποσά (100.000 ευρώ στις 12/11/2002) προς λογαριασμούς της τράπεζας σε φυσικά πρόσωπα που η τράπεζα κατονομάζει ως Μάριος Νικολιδάκης και Ροδίτσα Ζωσιμάδου. Επίσης, από τον ίδιο λογαριασμό στις 19/8/2003 ο κ. Μαυρίδης σήκωσε 760.000 που εστάλησαν σε λογαριασμό στελέχους της Siemens (Martin Rahn) και εικάζεται ότι είναι το ποσό για την αγορά οικίας στο Μόναχο.

Τα χρήματα στον προσωπικό λογαριασμό του κ. Μαυρίδη έρχονται σε προγενέστερες περιόδους από πολλαπλούς προορισμούς. Ρόλο κλειδί ωστόσο διαδραματίζουν οι εταιρείες Martha Hodling και Martha Overseas, όπως επίσης και η εταιρεία Fiberlite LLC, του Dubai που τροφοδοτεί εκτός από τον προσωπικό λογαριασμό του κ. Μαυρίδη και τους λογαριασμούς των δύο εταιρειών που η Dresdner λέει ότι του ανήκουν.

Ειδικότερα η Fiberlite τροφοδοτεί την περίοδο Οκτώβριος 2002 – Σεπτέμβριος 2003 τη Martha Holding με 5,6 εκατ. ευρώ και 1,6 εκατ. δολ. με έξι διαφορετικές καταβολές. Η ίδια εταιρεία τροφοδοτεί τη Martha Οverseas με 4,6 εκατ. ευρώ με διαφορετικές 6 πληρωμές που γίνονται την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2004.

Τέλος, η Fiberlite τροφοδοτεί τον προσωπικό λογαριασμό του κ. Μαυρίδη στην Dresdner Bank σε δύο διαφορετικές πληρωμές με 1,6 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2002 και τον Μάρτιο του 2003.

Με αιτιολογία

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις πληρωμές της Fiberlite προς τους τρεις προαναφερόμενους λογαριασμούς εγγράφεται και η αιτιολογία. Για παράδειγμα, τα εμβάσματα προς τη Martha Overseas αφορούν πληρωμές για το έργο WMPN (WMPN Project) και χαρακτηρίζονται ως:

– WMPN Project – 1st 40%, 785.000 ευρώ, 21/1/2004.

– Ref. wmpn – 2nd 45%, 884.000 ευρώ, 30/1/2004.

– Nmpn 3rd portion and extension (3ο μέρος και επέκταση), 589.000 ευρώ, 12/5/2004.

– Pyt ref. Wmpn design and imp phase 50% (πληρωμή αναφορικά με το WMPN φάση σχεδιασμού και υλοποίησης), 811.000 ευρώ, 5/7/2004.

– Wmpn design and imp phase 50% 2nd (WMPN φάση σχεδιασμού και υλοποίησης 50% 2η), 884.000 ευρώ, 2/9/2004.

– Επέκταση Α του WMPN (672.000, 13/10,2004).

Ανθρωποι των τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ που ρωτήθηκαν, τι μπορεί να σημαίνει η ονομασία WMPN, δεν στάθηκε δυνατό να δώσουν πειστική απάντηση. Επίσης, δεν έδωσαν απάντηση για το τι μπορεί να σημαίνει το έργο AC, για το οποίο αιτιολογούνται μεγάλες πληρωμές της Fiberlite προς τη Martha Holding

O ΟΤΕ

«Περιμένουμε να ακούσουμε ονόματα και ποσά», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΤΕ, σχετικά με το σκάνδαλο της Siemens. O OTE όχι μόνον παρακολουθεί την υπόθεση, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα, αλλά έχει προσλάβει μεγάλη νομική εταιρεία στη Γερμανία μέσω της οποίας ενημερώνεται και του παρέχει νομικές υπηρεσίες στη χώρα.

Επιπλέον, ο οργανισμός απέστειλε εξώδικο στη Siemens, ζητώντας να κοινοποιηθούν οι «μαύρες» συναλλαγές της επιχείρησης με στελέχη του ΟΤΕ.

Η νέα διοίκηση του ΟΤΕ θεωρεί ότι έχει απαλλαγεί από τα στελέχη εκείνα για τα οποία στο παρελθόν υπήρξε φήμη ότι είχαν αποκτήσει «στενή σχέση» με τη Siemens. Στελέχη του ΟΤΕ αναφέρουν ότι αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν ακόμη εργαζόμενοι στον οργανισμό, οι οποίοι «μισθοδοτούνται» με οποιονδήποτε τρόπο από τη Siemens, η διοίκηση του οργανισμού είναι αποφασισμένη να το ξεκαθαρίσει.

Παράγων του ΟΤΕ ανέφερε ακόμη ότι αν αποδειχθεί ότι στελέχη του έχουν πάρει χρήματα από τη Siemens θα στραφεί νομικά τόσο κατά των των στελεχών όσο και κατά της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή