Χωρίς όπλα στη μάχη με το «βρώμικο χρήμα»

Χωρίς όπλα στη μάχη με το «βρώμικο χρήμα»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάτρητο θεωρεί ο ΟΟΣΑ το σύστημα για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Ελλάδα και έχει δώσει στη χώρα μας προθεσμία έως τον Ιούνιο, για να προσαρμοστεί στις συστάσεις του.

Οι διαπιστώσεις του FATF (Financial Action Task Force), της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ, επιβεβαιώνονται και από την καθυστέρηση με την οποία αντέδρασαν οι αρμόδιες αρχές στην υπόθεση των 5,5 εκατ. ευρώ του κ. Θέμου Αναστασιάδη.

Οπως διαπιστώνει το FATF, στην έκθεσή του «η συνεργασία και ο συντονισμός είναι ανεπαρκείς και πρέπει να βελτιωθούν. Δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί που θα επιτρέψουν στην Αστυνομία, την ΥπΕΕ, τα τελωνεία, την αρμόδια Αρχή και τους άλλους συναρμόδιους φορείς να συνεργάζονται μεταξύ τους και να εφαρμόσουν από κοινού μια εθνική πολιτική αντιμετώπισης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Τη συνεργασία και τον συντονισμό εμποδίζει επίσης το κακό κλίμα που δημιουργήθηκε στις σχέσεις του κ. Ζορμπά με το υπουργείο Οικονομίας εξαιτίας της υπόθεσης των δομημένων ομολόγων. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πέρασε το κατώφλι του υπουργείου Οικονομίας, για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο, όπως επισήμανε ο ίδιος, προκειμένου να συμμετάσχει σε μια σύσκεψη. Το αντικείμενο της σύσκεψης, στην οποία πήρε μέρος επίσης ο ειδικός γραμματέας της ΥπΕΕ κ. Σπ. Κλαδάς, ήταν… ο καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στη Δικαιοσύνη

Το FATF διαπιστώνει, επίσης, ότι η επιτροπή Ζορμπά «έχει περιορισμένη πρόσβαση σε οικονομικά, διοικητικά και δικαστικά στοιχεία και ότι είναι ανεπαρκώς στελεχωμένη και δεν διαθέτει τα αναγκαία τεχνικά μέσα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής Ζορμπά που περιλαμβάνονται στην έκθεση, το 2001 υποβλήθηκαν 840 αναφορές και μόλις 21 ή το 2,5% στάλθηκαν στον εισαγγελέα. Οι υπόλοιπες κατέληξαν στο αρχείο. Αντίστοιχα, το 2002, από τις 879 υποθέσεις μόνο 30 πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης, το 2003 20 από 753, το 2004 12 από 796, το 2005 33 από 1.057 και το 2006 μόνο 31 από τις 1.005 αναφορές ύποπτων συναλλαγών που έφτασαν στην επιτροπή για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Επιπλέον, σχεδόν στο σύνολό τους οι αναφορές αυτές έχουν υποβληθεί από τράπεζες, ενώ από φορείς εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ελάχιστες, γεγονός που κατά την Ομάδα Δράσης υποδηλώνει ότι οι υπόλοιποι φορείς δεν εφαρμόζουν τον νόμο.

Θεσμικό κενό

Επιπλέον σημειώνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν υποχρεούνται από τον νόμο να υποβάλλουν αναφορές για ύποπτες συναλλαγές Αυτό το θεσμικό κενό πρόκειται να καλυφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας. Το FATF αναγνωρίζει ότι η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος εμφανίζει πολύ λιγότερα προβλήματα σε σχέση με τους άλλους κλάδους. Ωστόσο, της ασκεί κριτική για τις μικρές ποινές που επιβάλλει στα πιστωτικά ιδρύματα που παραβαίνουν τους κανόνες.

Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στους τομείς που εποπτεύονται από άλλους φορείς όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικών Ασφαλιστικών, τις οποίες το FATF καλεί να εφαρμόσουν άμεσα «ένα αυστηρό πρόγραμμα εποπτείας για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας με τις κατάλληλες διαδικασίες ελέγχου».

Από τις 40 συστάσεις που είχε απευθύνει παλαιότερα το FATF κατά την αξιολόγηση του περασμένου Ιουνίου, διαπίστωσε ότι η χώρα μας έχει εφαρμόσει πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό μόνο τις 12, ενώ τις υπόλοιπες 28 τις είχε εφαρμόσει μερικώς ή και καθόλου.

Το επόμενο… τεστ έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Ιούνιο, κι αν η Ελλάδα αποτύχει, κινδυνεύει να βρεθεί εκτός της ομάδας των κρατών – μελών του ΟΟΣΑ που συνεργάζονται για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή