Κώστας Καραμανλής: Πόροι από ΦΠΑ, αποκρατικοποιήσεις

Κώστας Καραμανλής: Πόροι από ΦΠΑ, αποκρατικοποιήσεις

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη διαμόρφωσης της μεγίστης κοινής συνισταμένης, μιας εθνικής στρατηγικής πάνω από κόμματα για ήπιες και καλά μελετημένες μεταρρυθμίσεις σ’ ένα ζήτημα που είναι άμεσης εθνικής προτεραιότητας επισήμανε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική αυτή και η δέσμη μέτρων ξεπερνούν τα όρια μιας κυβερνητικής θητείας: «Χρέος όλων μας είναι να μην αφήσουμε ο συντηρητισμός κάποιων ολίγων να γίνει ανάχωμα στο συμφέρον όλων. Αυτή είναι η πολιτική της ευθύνης. Η στρατηγική μας δεν ανακόπτεται ούτε αναστέλλεται. Τη δέσμευση αυτή δεν τη διαπραγματεύομαι. Δεν θα δεχθώ την αντιδραστικότητα λίγων βολεμένων και κάποιων συντεχνιακών σκοπιμοτήτων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Κ. Καραμανλής μίλησε για πίεση στα δημόσια οικονομικά, η οποία θα καταστεί βαρύτατη και ασφυκτική τα επόμενα χρόνια, αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, που στη φάση αυτή μπορεί να είναι ήπια και να μη θίγουν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα: «Δεν μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση των αλλαγών που γίνονται σε παγκόσμια κλίμακα», τόνισε. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για μία ακόμη φορά ότι το κράτος θα συνεχίσει να εγγυάται τις συντάξεις, για τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος, ενώ επανέλαβε πως δεν αυξάνονται γενικά όρια και εισφορές ούτε μειώνονται οι συντάξεις.

Τα βασικά μέτρα

Ως πρώτο βασικό μέτρο ανέφερε την ενοποίηση των ταμείων, αποφεύγοντας να προσδιορίσει τον τελικό αριθμό αυτών που θα δημιουργηθούν από την ενοποίηση των 133 που ανήκουν τώρα στον τομέα του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης. Δεύτερη μεγάλη τομή, το ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών, που θα ισχύσει από το 2019. Πόροι του κεφαλαίου αυτού, εκτός του 10% του κοινωνικού πόρου (και όχι των αποθεματικών) των ταμείων που τον εισπράττουν, και που ήδη είναι γνωστό, θα είναι ακόμη, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις και το ένα εικοστό πέμπτο των ετήσιων εσόδων από τον ΦΠΑ: «Είναι η ελάχιστη συνεισφορά και η στοιχειώδης συμμετοχή στην κοινωνική αλληλεγγύη», είπε. Παράλληλα, έκανε λόγο για μέτρα προστασίας της μητρότητας, κίνητρα εθελουσίας παραμονής έως τρία χρόνια στην εργασία και αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση. «Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω με το όποιο πολιτικό κόστος για ό,τι χρειαστεί για τους πολλούς», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή