100ή η Ελλάδα στην επιχειρηματικότητα

100ή η Ελλάδα στην επιχειρηματικότητα

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης θα μιλήσει τη Δευτέρα, στο Λονδίνο, σε μεγάλη σύναξη επιχειρηματιών, τους οποίους θα ενημερώσει για τα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και θα τους καλέσει να έλθουν στη χώρα μας να κάνουν επενδύσεις. Κάθε χρόνο, άλλωστε, ο κ. υπουργός παίρνει μέρος σε τέτοιες συνάξεις, στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, ταξιδεύει στην Κίνα, την Ινδία κ.λπ., αλλά ο ξένος επενδυτής παραμένει, δυστυχώς, για τη χώρα μας άγνωστο ή μάλλον πολύ σπάνιο προϊόν εισαγωγής! Προχθές στο Propeller Club ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, για να αποδείξει την ελκυστικότητα της οικονομίας μας επανέλαβε ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα έφθασαν το 2006 στο 4,3 δισ. ευρώ! Μια φορά όμως έγινε το θαύμα κ. υπουργέ και αυτό για συγκεκριμένους λόγους, την αγορά της Εμπορικής από την Crdit Agricole. Από τότε οι εξελίξεις στον τομέα αυτόν πάνε από το κακό στο χειρότερο! Το 2007 π.χ. έπεσαν κάτω από το 1 δισ. ευρώ!

Και όλα αυτά δεν είναι φυσικά τυχαία ή συγκυριακά. Εκφράζουν μια θλιβερή πραγματικότητα, γνωστή σε όλα τα διεθνή επενδυτικά κέντρα, τα οποία από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα με την απίστευτη γραφειοκρατία της και την προκλητική διαφθορά της είναι περιοχή απωθητική για τους ξένους επενδυτές. Συνεπώς, κ. Αλογοσκούφη, μην κουράζεσθε να επαναλαμβάνετε στα διεθνή φόρα ότι η κυβέρνησή σας μείωσε από 35% σε 25% τον συντελεστή φορολογίας κερδών. Δεν αρκεί αυτό, για να έρθει ο ξένος επιχειρηματίας, όταν γνωρίζει ότι θα πληρώσει πολλαπλάσια σε φακελάκια στους γραφειοκράτες των υπουργείων ή πολύ περισσότερα κάτω από το τραπέζι στα διεφθαρμένα κυκλώματα των εφοριακών.

Ελαβα γνώση, προχθές, του δείκτη επιχειρηματικότητας, όπως συντάσσεται από την Παγκόσμια Τράπεζα για το 2008. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτόν τον δείκτη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 100ή θέση. Πρωταθλητές είναι η Σιγκαπούρη, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Ο δείκτης αυτός καλύπτει τις οικονομίες 178 χωρών, εκ των οποίων 46 βρίσκονται στην υποσαχαρική Αφρική, 31 στη Λατινική Αμερική, 28 στην ανατολική Ευρώπη και κεντρική Ασία, 24 στην ανατολική Ασία, 17 στη Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική, 8 στη νότια Ασία και, βέβαια, τις 24 χώρες του ΟΟΣΑ.

Δέκα δείκτες

Ο δείκτης επιχειρηματικότητας αναφέρεται σε διαδικασίες απαραίτητες για τη λειτουργία μιας μικρομεσαίας επιχείρησης και απαρτίζεται από 10 επιμέρους δείκτες, οι οποίοι καλύπτουν συγκεκριμένες διαδικασίες στη διάρκεια μιας επιχείρησης. Αναλυτικότερα καλύπτονται οι ακόλουθες διαδικασίες:

Εναρξη επιχείρησης: Η Ελλάδα κατέχει μεταξύ 178 χωρών την εξευτελιστική θέση 152! Διότι, όπως εξηγεί η Παγκόσμια Τράπεζα (πρόεδρός της ως γνωστόν είναι τώρα όχι το γεράκι ο Γούλφοβιτς αλλά ο κ. Ρόμπερτ Τσέλικ) μια μικρομεσαία επιχείρηση, για να ξεκινήσει χρειάζεται 15 διαδικασίες και για την ολοκλήρωσή τους ο ιδιοκτήτης της πρέπει να απασχοληθεί 38 ολόκληρες ημέρες. Εδώ να θυμίσουμε στους αναγνώστες ότι το 2005 ο προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφας το είχε ανακηρύξει έτος ανταγωνιστικότητας, υποσχόμενος ακαριαία πάταξη της γραφειοκρατίας! Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τρία χρόνια μετά!

Οσον αφορά την έκδοση αδειών ιδρύσεως μικρομεσαίας επιχείρησης βρισκόμαστε στην 42η θέση, καθώς απαιτούνται 15 διαδικασίες και 169 ημέρες! Σχετικά με την απασχόληση εργαζομένων κατατασσόμεθα στην 142η θέση προφανώς λόγω ακαμψίας εργατικής νομοθεσίας.

Ακίνητη περιουσία

Στην καταχώριση της ακίνητης περιουσίας (προφανώς κτηματολόγια κ.λπ.), η θέση μας είναι 93η, αφού χρειάζονται 12 διαδικασίες με χρόνο διάρκειας 23 ημέρες. Στην πρόσβαση στην τραπεζική πίστη παραμένουμε δυστυχώς πίσω, στην 84η θέση, παρ’ ότι διαθέτουμε ένα ανεπτυγμένο τραπεζικό σύστημα. Προφανώς απέναντι των μικρομεσαίων οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν καχύποπτες ή πάντως δεν τις στηρίζουν αναπτυξιακά.

Οσον αφορά την προστασία των ξένων επενδυτών, η θέση μας παραμένει πολύ χαμηλή, 158η, ενώ για τη φορολογία, δηλαδή τη συνολική επιβάρυνση επί των κερδών και τις εργοδοτικές εισφορές, καταλαμβάνουμε την 86η θέση. Στο διασυνοριακό εμπόριο η θέση μας είναι 65η, στην επιχειρηματική νομοθεσία 87η και στην πτώχευση της επιχείρησης στην 38η, με την παρατήρηση ότι παραμένουν πολύπλοκες οι πτωχευτικές διαδικασίες.

Η δυσμενής αυτή εικόνα της παγκόσμιας τράπεζας συμπληρώνεται ως γνωστόν από παράλληλες εκτιμήσεις αντίστοιχων διεθνών οργανισμών και ινστιτούτων που όλα συμπληρώνουν το παζλ μιας οικονομίας, όπου οι έννοιες της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, όταν δεν είναι εχθρικές για τις κυβερνήσεις ή τις κοινωνίες, είναι, πάντως, δυσεύρετες.

Κροατία και FΥRΟΜ

Εντυπωσιακό στοιχείο, πάντως, της φετινής έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η προβολή του παραδείγματος ορισμένων χωρών του τρίτου κόσμου που με θαρραλέα μέτρα βελτίωσαν τη διεθνή τους εικόνα. Για παράδειγμα αναφέρονται δύο γειτονικές μας χώρες. Συγκεκριμένα:

Στην Κροατία θεσπίστηκαν μεταρρυθμίσεις στις διαδικασίες καταχώρισης ακίνητης περιουσίας, έναρξης επιχείρησης, ενώ οι συνταξιοδοτικές και υγειονομικές διαδικασίες διενεργούνται ηλεκτρονικά. Παράλληλα, βελτιώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στην τραπεζική πίστη, ενώ βελτιώθηκαν και οι διαδικασίες πτώχευσης. Αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων ήταν η Κροατία να βελτιώσει την κατάταξή της κατά 23 θέσεις και να βρίσκεται στην 97η θέση, μπροστά από την Ελλάδα (100ή).

Αξίζει να αναφερθούμε και στη FYROM, η οποία εισάγοντας μεταρρυθμίσεις στις διαδικασίες και τα απαιτούμενα κεφάλαια για έναρξη επιχείρησης, την καταχώριση ακίνητης περιουσίας, την έκδοση οικοδομικών αδειών και την απλούστευση της φορολογίας βελτίωσε τη σχετική της αξιολόγηση κατά 21 θέσεις και σήμερα κατατάσσεται στην 75η θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή