Τείχος αδιαλλαξίας από ΠΓΔΜ

Τείχος αδιαλλαξίας από ΠΓΔΜ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν από τη νέα κρίσιμη συνάντηση, σήμερα το απόγευμα, του ειδικού μεσολαβητή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κ. Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, στη Νέα Υόρκη, στην Ελλάδα επικρατεί έντονος προβληματισμός.

Πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν χθες σε εφημερίδες των Σκοπίων -και από την Αθήνα εκτιμάται ότι δεν διοχετεύθηκαν τυχαία- κάνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές να εκτιμούν ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ απορρίπτει στο σύνολό της την πρόταση Νίμιτς, οδηγώντας τη διαδικασία σε αδιέξοδο.

Οι πληροφορίες προεξοφλούν ότι ο κ. Ντιμιτρόφ θα απορρίψει όλες τις εναλλακτικές ονομασίες που περιέχονται στην πρόταση Νίμιτς. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ αποδέχθηκε αρχικά ως βάση διαπραγμάτευσης τους προσδιορισμούς «Δημοκρατική» και «Ανεξάρτητη» σαν προθέματα στο «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το έκανε όμως απλά για να μην απορρίψει εξ αρχής την πρόταση Νίμιτς. Για τη σημερινή συνάντηση ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να έχει λάβει οδηγίες για αρνητική απάντηση επί όλων των εναλλακτικών προτάσεων για την ονομασία και για απόρριψη και άλλων θέσεων της πρότασης Νίμιτς. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα Σκόπια δεν πρόκειται να συναινέσουν σε αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος». Στα δημοσιεύματα σκοπιανών εφημερίδων που φιλοξενούν αυτές τις πληροφορίες επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων από την πρώτη στιγμή θεώρησε ότι η πρόταση Νίμιτς είναι περισσότερο ευνοϊκή για την Ελλάδα. Αναφέρεται επίσης πως ο κ. Ντιμιτρόφ θα διαβεβαιώσει τον κ. Νίμιτς ότι η χώρα του επιθυμεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, ωστόσο διπλωματικές πηγές της ΠΓΔΜ θεωρούν ότι εφόσον υιοθετηθεί η απορριπτική επί της πρότασης Νίμιτς στάση, τα περιθώρια διαπραγμάτευσης στενεύουν πάρα πολύ και το ελληνικό βέτο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Εκτιμάται πάντως ότι ο κ. Ντιμιτρόφ θα επαναλάβει τη θέση των Σκοπίων για διπλή ονομασία, μία ονομασία για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και τη συνταγματική για κάθε άλλη χρήση.

Από ελληνικής πλευράς, ως προς τη σημερινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, αναφέρεται ότι ο κ. Βασιλάκης πρόκειται να μεταφέρει στον κ. Νίμιτς τις παρατηρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης επί της πρότασης, οι οποίες συμπυκνώνονται σε αποδοχή της ονομασίας Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας, διευκρινίσεις ως προς τη διεθνή χρήση της συμφωνηθείσας ονομασίας (μία ονομασία για κάθε διεθνή χρήση) και αποσαφήνιση των παραμέτρων χρήσης των όρων Μακεδονία και Μακεδονικός.

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα χθες, επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς, που περιλαμβάνει διαβουλεύσεις από τους διαπραγματευτές με την ανώτερη πολιτική τους ηγεσία σε αμφότερες τις χώρες και δεν έχουν προτείνει καμία άλλη συνάντηση.

Εν τω μεταξύ, οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης σε επεισόδια με διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να «σπάσουν» τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια και προέβησαν σε βανδαλισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή