ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2007 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, ως γνωστόν, επιδεινώθηκε, διότι η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών καταρρέει με αποτέλεσμα την πλημμυρίδα των εισαγωγών. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αυξήθηκε το 2007 στα 27,9 δισ. ευρώ έναντι 20,6 το 2006. Πώς άντεξε η οικονομία μας αυτό το ισχυρό πλήγμα; Πώς δεν εμφανίσθηκε στις επίσημες εκθέσεις των διεθνών οργανισμών και στις αξιολογήσεις των πολυεθνικών τραπεζών ως τελούσα υπό χρεοκοπία;

Απλούστατα, επούλωσε η Ελλάδα αυτή την πληγή, όπως κάνουν και άλλες χώρες με πρώτη τις ΗΠΑ, με την εισροή κεφαλαίων. Το 2007 π.χ. ήλθαν από το εξωτερικό και τοποθετήθηκαν στην Ελλάδα 25,7 δισ. ευρώ για αγορές σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου και 8,1 δισ. ευρώ σε αγορές ελληνικών μετοχών. Γιατί ήλθαν τα κεφάλαια αυτά; Προφανώς γιατί εμπιστεύονται τους ελληνικούς τίτλους, κρατικούς και ιδιωτικούς, και γενικότερα γιατί θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη και ανοικτή οικονομία, με θεσμούς που εγγυώνται την απρόσκοπτη εισροή και εκροή κεφαλαίων.

Αυτό το καλό όνομα της Ελλάδας όμως, κατά γενική ομολογία, αμαυρώθηκε με το κλείσιμο ή την ελλιπή λειτουργία του Χρηματιστηρίου μας επί 4 ολόκληρες ημέρες, που ως γνωστόν προκλήθηκε εξαιτίας της απεργίας των υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος, που έκλεισαν την ΗΔΑΤ (ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά τίτλων) που διακανονίζει όλα τα συστήματα πληρωμών για ομόλογα, μετοχές, εμβάσματα κ.λπ. Νομίζετε ότι εάν ένα αμοιβαίο κεφάλαιο εξωτερικού ήθελε να πουλήσει μετοχές και ομόλογα αυτές τις ημέρες και δεν μπορούσε, λόγω της απεργίας, δεν θα διαλαλούσε ότι η Ελλάδα είναι μια αναξιόπιστη χώρα, στην οποία είναι παρακινδυνευμένο να επενδύεις; Και όπως μεταδίδουν όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία όντως αυτό συνέβη και η Ελλάδα κατηγορήθηκε ως τριτοκοσμική χώρα, αφού κλείνει τα σύνορά της και απομονώνεται από τις διεθνείς αγορές.

Μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι οι συνδικαλιστές της Τραπέζης της Ελλάδος, που υποτίθεται ότι είναι οικονομολόγοι και γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας και την ευαισθησία των διεθνών αγορών αλλά και τις ανάγκες επιβίωσης της οικονομίας μας μέσα από την εισροή κεφαλαίων, δεν φρόντισαν στην απεργία τους να κρατήσουν ανοικτό αυτόν τον πνεύμονα της οικονομίας και επέτρεψαν τη δυσφήμησή της στο διεθνές επενδυτικό κοινό. Αλλά γιατί να μου κάνει εντύπωση; Διάβασα στα ΝΕΑ της περασμένης Πέμπτης συνέντευξη του κ. Γεράσιμου Μπαλαούρα, μέλους του προεδρείου του συλλόγου των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τον γνωρίζω από χρόνια, αγωνίστηκε κατά της χούντας, τον έχω συμβουλευθεί πολλές φορές και επειδή προήρχετο και από το αλήστου μνήμης ΚΚΕ(εσωτ.) τον θεωρούσα λογικό και μετριοπαθή συνδικαλιστή.

Ο κ. Μπαλαούρας λοιπόν, ερωτώμενος γιατί έκλεισαν το Χρηματιστήριο με την καταχρηστική και παράνομη απεργία τους, απαντά, λίγο πολύ, «σιγά τα ωά!». Ελλάς το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει! Δικαίωμά σου βέβαια κ. Μπαλαούρα να έχεις τις απόψεις σου και να περιφρονείς το Χρηματιστήριο, όμως και εσύ και οι συνάδελφοί σου αλλά και όλοι στη χώρα αυτή ζούμε και πληρωνόμαστε και από χρήματα που έρχονται απ’ έξω, τα οποία αν έλειπαν θα οδηγούσαν σε δραματική πτώση του βιοτικού μας επιπέδου. Εκτός, αγαπητέ μου κ. Μπαλαούρα, αν λόγω μακράς απουσίας από την τραπεζική εργασία, λόγω συνδικαλισμού, ξεχάσατε τα οικονομικά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή