ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέσμευση για τις μητέρες

Με επιμέρους αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που, όμως, δεν θα ανατρέπουν τη φιλοσοφία του, καθώς και με τη δέσμευση για μελλοντικές νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες, όπως υποστηρίχθηκε, θα ενισχύουν «περαιτέρω» την αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, απάντησε χθες η υπουργός Απασχόλησης στην κλιμακούμενη κριτική που δέχεται για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η ένταξη σε έξι μήνες, των τεχνικών των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στο ενιαίο Ταμείο Τύπου, καθώς και η υπόσχεση ότι άμεσα, θα μελετηθούν οι προτάσεις των κοινωνικών φορέων ούτως ώστε να παρασχεθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις και να υπάρξουν πιθανές τροποποιήσεις επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αποτέλεσαν δύο από τα «ισχυρά χαρτιά» που έφερε μαζί της στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής του Κοινοβουλίου η κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι στο αμέσως προσεχές μέλλον, και με νέο εργασιακό νομοσχέδιο, θα δρομολογηθούν και άλλες αλλαγές: μεταξύ αυτών έκανε λόγο για ευνοϊκές προς τις εργαζόμενες μητέρες ρυθμίσεις. Σε άλλο σημείο της μαραθώνιας χθεσινής συνεδρίασης στη Βουλή, η υπουργός Απασχόλησης μίλησε και για σχεδιαζόμενη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να κατοχυρώνουν οι βουλευτές συνταξιοδοτικό δικαίωμα αφού συμπληρώσουν οκτώ χρόνια στο Κοινοβούλιο (δηλαδή στην τρίτη θητεία τους, δεδομένου ότι οι εκλογές δεν γίνονται πλέον ανά τετραετία).

«Ο νόμος βάζει τάξη στο ασφαλιστικό σύστημα. Θεραπεύει αδικίες», υπογράμμισε η υπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει το όποιο πολιτικό κόστος. Σχολιάζοντας δε το επιχείρημα της αντιπολίτευσης πως δεν έχουν υπάρξει αναλογιστικές μελέτες, κατέθεσε… δύο κιβώτια με τέτοιες μελέτες, που όπως είπε έγιναν από το 2003 μέχρι σήμερα!

Απαντώντας σε μία προς μία τις αιτιάσεις τόσο των κομμάτων όσο και των συνδικαλιστικών φορέων που αντιδρούν στη μεταρρύθμιση, η υπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι όχι μόνο ισχύουν τα τρία «δεν» του πρωθυπουργού (δεν μειώνονται συντάξεις, δεν αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας, δεν αυξάνονται εισφορές), αλλά υπάρχει και ένα τέταρτο που η ίδια προσθέτει: «Δεν θίγονται ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα».

Απέναντι στα σχεδόν άδεια έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και εν μέσω ενός μάλλον υποτονικού κλίματος, η κ. Πάλλη- Πετραλιά υποστήριξε, τέλος, ότι αν δεν γινόταν τώρα η μεταρρύθμιση, «από αύριο θα έπρεπε να λαμβάναμε επώδυνα μέτρα» για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τους βουλευτές της Ν.Δ.