Προς διάλυση η συμμαχική κυβέρνηση ΠΓΔΜ

Προς διάλυση η συμμαχική κυβέρνηση ΠΓΔΜ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθαίνει η κυβερνητική κρίση στα Σκόπια και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι ιδιαίτερα πιθανό, καθώς ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA), Μέντουχ Θάτσι, ανακοίνωσε την απόφασή του για αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό, την οποία αναμενόταν αργά χθες να επικυρώσουν τα όργανα του κόμματος. Εφόσον αυτό γίνει, ενισχύεται η πιθανότητα σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης ακόμα και σήμερα στη γειτονική χώρα. Οπως δήλωσε ο κ. Θάτσι, η σιωπή του πρωθυπουργού κ. Νίκολα Γκρουέφσκι απέναντι στα αιτήματα του DPA, εκλαμβάνεται ως άρνηση ικανοποίησής τους. Πρόσθεσε δε ότι «σε αυτή την ιστορική συγκυρία οι κρατικοί θεσμοί δεν λειτουργούν υπεύθυνα και δεν επιθυμώ το κόμμα μου να συμμετέχει σε αυτή την ανευθυνότητα». Για το θέμα της ονομασίας, δήλωσε ότι «οι αρχές της χώρας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη προσοχή τις συστάσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε.». Η γνωστοποίηση των προθέσεων του κ. Θάτσι προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπολοίπων κομμάτων της ΠΓΔΜ.

Ολα αυτά τη στιγμή που Αθήνα και Σκόπια αναμένουν ειδοποίηση του ειδικού μεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς για νέα συνάντηση των διαπραγματευτών, πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν χθες ότι οι εξελίξεις στα Σκόπια πιθανόν να σημάνουν μετάθεση της νέας συνάντησης. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πάντως ότι η ελληνική θέση δεν μεταβάλλεται και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνημένη λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Αθήνα θα προχωρήσει σε βέτο.

Η ΠΓΔΜ, «θα εξακολουθήσει να σέβεται την Ενδιάμεση Συμφωνία», δήλωσε στην «Κ» χθες, από το Στρασβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλοσόσκι, σημειώνοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος να συνεχίσουμε και να βελτιώσουμε την πολύ καλή διμερή μας σχέση είναι να σεβόμαστε τις αρχές των συμφωνιών που έχουμε υπογράψει». Ο κ. Μιλοσόσκι άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων εξετάζει το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει σε καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ακόμα κι αν η Ελλάδα προχωρήσει σε βέτο.

«Η Ενδιάμεση Συμφωνία είναι πολύ σημαντική, αποδείχθηκε πολύ λειτουργική και παραγωγική στις διμερείς σχέσεις μας και γι’ αυτό θα εξακολουθήσουμε να τη σεβόμαστε» ανέφερε.

Μίλησε για πολλές υποχωρήσεις

Ο κ. Μιλοσόσκι πραγματοποίησε επίσκεψη στο Στρασβούργο, για συναντήσεις με παράγοντες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο, υπενθυμίζεται, αναμένεται να εγκρίνει έκθεση για την ΠΓΔΜ, στην οποία, μεταξύ άλλων, ζητείται από την Αθήνα να μην εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις υπό τον Μ. Νίμιτς, που θα επαναληφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο κ. Μιλοσόσκι είπε ότι «οι χώρες μας έχουν αμοιβαίο συμφέρον να επιλύσουν το διμερές ζήτημα». Σημείωσε πάντως ότι η πλευρά των Σκοπίων έχει ήδη κάνει «πολλές υποχωρήσεις».

Ο κ. Μιλοσόσκι, επανέλαβε ότι η Ελλάδα εμποδίζει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ για λόγους εσωτερικής πολιτικής, για να προχωρήσει μάλιστα σε έναν ιδιαίτερα ατυχή παραλληλισμό: «Θα μπορούσα να το καταλάβω ο ηγέτης, για παράδειγμα, της Λευκορωσίας να έχει αντιρρήσεις σχετικά με την είσοδο στο ΝΑΤΟ κάποιων χωρών, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τον κ. Καραμανλή να εμποδίζει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ για εσωτερικούς λόγους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή