ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξέρω αν ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης αιφνιδιάσθηκε από την πληθωριστική έκρηξη του Φεβρουαρίου (άνοδος του δείκτη στο 4,4% από 3,9% τον Ιανουάριο και 2,7% τον Φεβρουάριο του 2007) και γι’ αυτό «απορία ψάλτου βηξ», αλλά τουλάχιστον το οικονομικό επιτελείο ανέμενε την καταιγίδα.

Αν θυμάμαι καλά, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, επιστρέφων από τα συμβούλια του ECOFIN και τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο, ερωτώμενος αν θα μας επηρεάσει ή όχι η κυοφορούμενη διεθνής ύφεση, απαντούσε ότι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν φοβάται, αλλά ανησυχεί σφόδρα για τον πληθωρισμό. Επίσης, αν θυμάμαι καλά, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας, πέραν της απειλής του ότι «θα κόψει τα χέρια των κερδοσκόπων», είχε αναγγείλει και μέτρα (41 τον αριθμό!) για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Και όμως, ο πληθωρισμός εισέβαλε ορμητικά και βίαια στην ελληνική οικονομία απειλώντας να δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά αλλά και κοινωνικά προβλήματα, σε μια περίοδο μάλιστα που οι απεργίες και η επίθεση των συντεχνιών πλήττουν το καλό κλίμα που υπήρχε μέχρι τώρα στην οικονομία.

Η πληθωριστική επίθεση του Φεβρουαρίου θα έχει συνέχεια. Το τμήμα μελετών της Alpha Bank, στο χθεσινό εβδομαδιαίο δελτίο του, αναφέρει ότι «ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα άνω του 4% μέχρι τον Ιούνιο 2008, καθώς η τιμή του πετρελαίου ανήλθε στα 108 δολάρια το βαρέλι. Από τον Ιούλιο του 2008, ο πληθωρισμός θα μειώνεται αισθητά για να διαμορφωθεί στο 2,8% τον Δεκέμβριο του 2008. Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός για το 2008 εκτιμάται τώρα στο 3,8% από 2,9% το 2007».

Ενας τόσο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, είναι βόμβα στα θεμέλια της δημοσιονομικής σταθερότητας, αφού δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τη σφιχτή εισοδηματική πολιτική (αυξήσεις μέχρι 3% στους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ) που ήταν απαραίτητη για να κρατηθεί το έλλειμμα στα όρια, που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση (1,6% του ΑΕΠ), ενώ πρόβλημα θα έχει και ο ιδιωτικός τομέας, όπου σαφώς διαγράφεται ο κίνδυνος να τεθεί σε κίνηση ο φαύλος κύκλος μισθών και πληθωρισμού.

Οπως έχουμε γράψει πολλές φορές, η άνοδος του πληθωρισμού ξεκινά από την αναταραχή της διεθνούς αγοράς, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, αλλά και βασικών τροφίμων, (κυρίως δημητριακών) όπως και πρώτων υλών λόγω της παγκόσμιας αύξησης της κατανάλωσης (κυρίως σε Κίνα και Ινδία), αλλά και της παραγωγής βιοκαυσίμων. Το γεγονός, όμως, ότι αυτό το εισαγόμενο ανατιμητικό κύμα δίνει στην Ευρωζώνη, στην οποία ανήκουμε, πληθωρισμό 2,6% και σε μας 4,4%, αποδεικνύει ότι στην ελληνική οικονομία δρουν ολιγοπωλιακές δυνάμεις που, επωφελούμενες της διεθνούς συγκυρίας, αυξάνουν δυσανάλογα τις τιμές για να αποκομίσουν πολλαπλάσια κέρδη.

Και η εθύνη της κυβέρνησης, και ειδικά του οικονομικού της επιτελείου, συνίσταται στο ότι ενώ έβλεπε από τις αρχές του χρόνου να έρχεται στη χώρα μας η διεθνής καταιγίδα, αντί να πάρει άμεσα μέτρα και να προωθήσει τις αναγκαίες απελευθερώσεις στην αγορά για να δράσουν οι δυνάμεις του ανταγωνισμού, παρέλυσε και απρακτούσε υπό την απειλή της Ζαχοπουλιάδας, που διέρρεαν τα κανάλια της διαπλοκής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή