ΚΚΕ: Προϋπόθεση συνεργασιών η αποκήρυξη του Μάαστριχτ

ΚΚΕ: Προϋπόθεση συνεργασιών η αποκήρυξη του Μάαστριχτ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποκήρυξη της συνθήκης του Μάαστριχτ έθεσε ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε πολιτική συνεργασία η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα. Με αφορμή τη συνάντηση στην Αθήνα κομμουνιστικών, εργατικών και αριστερών κομμάτων από χώρες της Ε.Ε., η κ. Παπαρήγα παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου με κεντρικό θέμα τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη και τις γενικότερες εξελίξεις στην Ενωση. Υποστήριξε μάλιστα ότι «αυτά που ζούμε τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, συνδέονται άμεσα με τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ασκώντας κριτική στους ευρωσκεπτικιστές – οι οποίοι, όπως είπε, «οραματίζονται μεν μιαν άλλη Ευρώπη, αδυνατούν όμως να έρθουν σε ρήξη με την Ε.Ε.» – η γεν. γραμματέας του ΚΚΕ έθεσε ως προϋπόθεση για συνεργασίες την αποκήρυξη της συνθήκης του Μάαστριχτ. Η συγκεκριμένη προϋπόθεση θα μπορούσε, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, να εκληφθεί ως «άνοιγμα» προς την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα, ωστόσο, με άλλες εκτιμήσεις, μια τέτοια προοπτική αυτοαναιρείται, καθώς οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθενται σε ζητήματα Ε.Ε., έχουν προς στιγμήν υποβαθμίσει τις αντιρρήσεις τους σε αυτόν τον τομέα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε πως οι ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι εξίσου σημαντικές. «Με νόμους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.», είπε, «φτάσαμε στο σημείο να μας τα παίρνουν και να θεωρούμε κατάκτηση ότι δεν μας τα έχουν πάρει όλα». Η γεν. γραμματέας του ΚΚΕ προέβη και σε μια εκτίμηση αναφορικά με τις συνεργασίες που θα σχηματιστούν με αφορμή την καταγραφόμενη πτώση του δικομματισμού. Ο πρώτος σχεδιασμός, σχολίασε, αφορά κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Εκτιμώντας ωστόσο ότι οι οι χώροι του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού είναι ιδεολογικά συγγενείς, υποστήριξε πως αν το σενάριο κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ δεν περπατήσει για διάφορους λόγους, «καλό είναι και ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμός, ούτως ώστε να πάμε από τον δικομματισμό στο διπολισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή