ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο σκηνικό μετά την κρίση στην ΠΓΔΜ

ΣΚΟΠΙΑ. «Αντιμετωπίζουμε σοβαρή πολιτική κρίση και συμβαίνει τη χειρότερη στιγμή, την πιο δύσκολη ώρα για τη χώρα μας». Με αυτή τη δήλωση ο πρόεδρος των Σκοπίων, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, περιέγραψε, χθες, το κλίμα στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας, ενώ αναμενόταν η οριστική απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών (ΔΚΑ) για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για «εσφαλμένους χειρισμούς» της σε εθνικά ζητήματα. H διαμάχη έθεσε τον κυβερνητικό συνασπισμό στο χείλος της κατάρρευσης, δημιουργώντας, σύμφωνα με Δυτικούς αναλυτές, μια νέα απειλή για τη σταθερότητα των Βαλκανίων.

Η κεντρική επιτροπή του ΔΚΑ, που είναι το βασικό κόμμα των Αλβανών των Σκοπίων, επρόκειτο να συσκεφθεί προκειμένου να επαληθεύσει την απόφαση της ηγεσίας του να αποσύρει την υποστήριξή της από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, χωρίς την οποία καθίσταται ισχνή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του τελευταίου.

Προτού εκτοξεύσει την απειλή του, την Τετάρτη, το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών, που διαθέτει έντεκα έδρες από τις συνολικά 120 έδρες της Βουλής, έθεσε στην κυβέρνηση σειρά αιτημάτων, περιλαμβανομένης της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον, ο ηγέτης του κ. Θάτσι ζητεί κοινωνική πρόνοια για τους Αλβανούς πρώην μαχητές των Σκοπίων που πολέμησαν το 2001, αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας και ευρύτερη χρήση της αλβανικής σημαίας.

Δυτικές πηγές στα Σκόπια σχολίαζαν χθες ότι «η χώρα που διασώθηκε από τον ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο του 2001 χάρη στη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. απειλείται ενδεχομένως από το ξέσπασμα μιας ένοπλης αλβανικής εξέγερσης». Η προοπτική κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού και αυτή η «νέα απειλή κατά της σταθερότητας των Βαλκανίων» διεφάνη, σημειωτέον, δύο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί η πιθανότητα προσχώρησης των Σκοπίων. Υπονοώντας ότι το αλβανικό κόμμα επέλεξε σκοπίμως μια ακατάλληλη στιγμή για την ανταρσία του, ο κ. Τσερβενκόφσκι υπογράμμισε: «Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να την ξεπεράσουμε πάραυτα»…  «Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα, τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και το πώς θα εξασφαλίσουμε ενταξιακή πορεία». Από την πλευρά του ο κ. Θάτσι δήλωσε βέβαιος ότι η κεντρική επιτροπή θα αποδεχθεί την απόφασή του και ότι «η αποχώρηση του ΔΚΑ από την κυβέρνηση θα είναι οριστική». Η κίνηση θα εξαναγκάσει τον Γκρούεφσκι να αναζητήσει άλλους εταίρους ή να προκηρύξει εκλογές. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου συνασπισμού με τη συμμετοχή όλων των βασικών κομμάτων.

Την ελπίδα ότι «όλα τα σημερινά προβλήματα θα επιλυθούν και ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μπροστά μέσα σε κλίμα συναίνεσης» εξέφρασε ο απεσταλμένος της Ε.Ε. στα Σκόπια Ερβάν Φουέρ, προειδοποιώντας το ΔΚΑ να σκεφτεί καλά για το μέλλον της χώρας προτού αποφασίσει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

Την ανησυχία της για τη σταθερότητα των Βαλκανίων εξέφρασε και η Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι δεν είναι ώρα για πολιτικές συγκρούσεις. Τα Σκόπια «έχουν μια χρυσή ευκαιρία να δεχθούν πρόσκληση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, που την αξίζουν, ύστερα από σοβαρές και επιτυχείς μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια. «Η διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα είναι το τελευταίο εμπόδιο».