ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανελλαδική σύσκεψη ΣΥΡΙΖΑ για «συλλογικότητα Αριστεράς»

Με τις δημοσκοπήσεις να τον παρουσιάζουν σημαντικά ενισχυμένο, ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει σήμερα τις εργασίες της 1ης πανελλαδικής του σύσκεψης, κάνοντας έτσι τις πρώτες κινήσεις για την πολιτική και οργανωτική διεύρυνση του «πειράματος συνεύρεσης πολιτικών συλλογικοτήτων της Αριστεράς». Η σύσκεψη, που σε τίποτα δεν θυμίζει συνέδριο, προσδοκά να φέρει σε επαφή τους 2.000 εκπροσώπους, να συζητήσει και να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις που θα τεθούν επί τάπητος. «Υπάρχει τεράστια ζήτηση για ΣΥΡΙΖΑ. Τεράστια ζήτηση από τον κόσμο να συμμετάσχει στις διαδικασίες, να συζητήσει και να πάρει μέρος σε αγώνες, κινητοποιήσεις και προτάσεις», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ρούντι Ρινάλντι. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη σύσκεψη «σημαντικό σταθμό» και εκτίμησε πως το γεγονός ότι μπορούν και έρχονται σε επαφή άνθρωποι της Αριστεράς, οι οποίοι μέχρι χθες δεν είχαν τη δυνατότητα να κάθονται στο ίδιο τραπέζι, έχει το δικό του ειδικό βάρος.

Λόγω του καλού κλίματος που επικρατεί, οι υπάρχουσες εσωκομματικές αντιθέσεις τείνουν να υποβαθμιστούν. Ωστόσο, στελέχη του ΣΥΝ αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ψυχραιμία το εγχείρημα «ΣΥΡΙΖΑ», καθώς, όπως επισημαίνουν, στα θέματα που άπτονται της διακυβέρνησης της χώρας οι απόψεις εξακολουθούν να είναι έντονα αντιθετικές. Οι εργασίες της σύσκεψης ανοίγουν σήμερα με την εισήγηση του κ. Ρινάλντι και την ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο κ. Μαν. Γλέζος. Σάββατο και Κυριακή θα λάβουν χώρα οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων, ενώ ο κ. Τσίπρας θα ανέβει στο βήμα της σύσκεψης αύριο το απόγευμα.

Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό του ΣΥΝ, και κατόπιν σημαντικής καθυστέρησης που οφειλόταν σε έντονες ενδοτασικές διαπραγματεύσεις, αποφασίστηκε χθες ο τελικός καταμερισμός αρμοδιοτήτων στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Από τα νέα της μέλη, ο Α. Καρίτζης αναλαμβάνει το γραφείο Τύπου και ο Τ. Κορωνάκης την οργανωτική ανασυγκρότηση, ενώ τα χαρτοφυλάκιά τους διατηρούν, μεταξύ άλλων, οι Π. Λαφαζάνης (οικονομική και κοινωνική πολιτική), Δ. Στρατούλης (εργατική πολιτική), Γ. Μπαλάφας (εξωτερική πολιτική – διεθνείς σχέσεις) και Μ. Σαμπατακάκης (ευρωπαϊκή πολιτική).