Πρόσκληση συνεργασίας προς τον ΣΥΝ

Πρόσκληση συνεργασίας προς τον ΣΥΝ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλό άνοιγμα προς τον ΣΥΝ και το «ρεύμα», που στην πρόσφατη εσωκομματική αναμέτρηση συντάχθηκε με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, εμπεριείχε η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στο 8ο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την έναρξη διαβούλευσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της Αριστεράς για κοινές πρωτοβουλίες εντός και εκτός Βουλής, και σε μεταγενέστερο χρόνο τη συγκρότηση επιτροπής που θα διερευνήσει τις προοπτικές προγραμματικής μεταξύ τους σύγκλισης. Παράλληλα, όμως, κατέστησε σαφές, πως στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας και του υφιστάμενου εκλογικού νόμου είναι η αυτοδυναμία. Σε σχέση με το εσωκομματικό πεδίο, ο κ. Γ. Παπανδρέου απέστειλε μήνυμα ότι δεν θα συνεχίσει την τακτική «αποκλεισμού» των εσωκομματικών του αντιπάλων στην αναμέτρηση της 11ης Νοεμβρίου, τονίζοντας πως σε όλα τα όργανα, περιλαμβανομένου του νέου Πολιτικού Συμβουλίου οι προτάσεις του «θα υπηρετούν την «ανανέωση», την ενότητα και την αξιοκρατία». Πάντως, το γεγονός ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε δικές του «προτάσεις», ερμηνεύθηκε ως ενδεικτικό της βούλησής του να ελέγξει ο ίδιος τη σύνθεση και των νέων οργάνων. Επίσης, ο κ. Γ. Παπανδρέου έκανε ειδική -και ονομαστική- αναφορά στα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ ως δείγμα αναγνώρισης της στήριξης που του έδωσε η «ιστορική» πτέρυγα του κόμματος στη μάχη για την ηγεσία.

Ειδικώς για τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ, ο κ. Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Στη νέα πορεία, μπορούμε να συναντηθούμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Εχουμε πει πολλές φορές ναι, αλλά χρειάζεται και η βούληση των άλλων. Αναφέρομαι στον ΣΥΝ. Ολοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κάνω το πρώτο βήμα και προτείνω οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της Αριστεράς να έχουν σταθερή επαφή και να προγραμματίζουν κοινές ενέργειες στη Βουλή και εκτός Βουλής. Στην πορεία μπορεί να δημιουργηθεί και επιτροπή για κοινό πρόγραμμα».

Παράλληλα, ο κ. Γ. Παπανδρέου επικύρωσε με τον πλέον σαφή τρόπο την «αριστερή» στροφή του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «κοινωνική συμμαχία των δυνάμεων της δημιουργίας και των αδυνάτων», και δεσμευόμενος για σειρά μέτρων ενίσχυσης των ασθενέστερων τάξεων, όπως ο διπλασιασμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ.

Τέλος, ο κ. Γ. Παπανδρέου, αφού επιτέθηκε εκ νέου σε μερίδα των ΜΜΕ, γνωστοποίησε πως το ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει το δικό του Μέσο, σημείωσε πως η Χαριλάου Τρικούπη θα «ξαναδεί τον ρόλο των δημοτικών και νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος» και ανακοίνωσε ότι στις 3 Σεπτέμβρη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα «μετακομίσει» στα νέα του γραφεία. Ομως, το ιστορικό κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη θα διατηρηθεί ως χώρος εκπαίδευσης στελεχών.

Με οξύτητα εναντίον της κυβέρνησης

«Ασφαλιστική απορρύθμιση» χαρακτήρισε απαξιωτικά ο κ. Γ. Παπανδρέου τη μεταρρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση, δεσμευόμενος και ενώπιον του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ να «καταργήσει όλες τις διατάξεις του νόμου» όταν αναλάβει την κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης σε πολλά σημεία της ομιλίας του ήταν ιδιαιτέρως οξύς έναντι της Ν.Δ. μιλώντας για «πολίτες αιχμάλωτους του ρουσφετιού και της διαφθοράς». «Δεν δεχόμαστε η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στη διαφθορά και ουραγός στην Παιδεία», τόνισε σε μια άλλη αποστροφή του, ενώ επανειλημμένα θέλησε να υπογραμμίσει τη βεβαιότητά του ότι «υπάρχει πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης».

«Η Δεξιά καλλιεργεί τους φόβους και την ανασφάλεια, ενώ το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει τη σιγουριά», κατέληξε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης καλώντας τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων να αντιληφθούν ότι «υπάρχει τρόπος να ξαναβρεί η Ελλάδα τις αξίες της και οι πολίτες την αισιοδοξία που τους λείπει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή