Σκληρή στάση έναντι απεργών

Σκληρή στάση έναντι απεργών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σκλήρυνση της στάσης της έναντι των απεργών, κυρίως των εργαζομένων στην αποκομιδή απορριμμάτων, προχωρά η κυβέρνηση, καθώς η τροπολογία για υπαγωγή των εργαζομένων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα δεν φαίνεται να οδηγεί σε αποκλιμάκωση. Στο κυβερνητικό επιτελείο γίνεται λόγος για κινητοποίηση που απέχει από τις καλώς νοούμενες εργατικές και συνδικαλιστικές διεκδικήσεις και έχει πολιτικό υπόβαθρο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος χρησιμοποίησε χθες αυστηρή γλώσσα έναντι των απεργών, για να καταλήξει πως «η συνέχιση της απεργίας οδηγεί κάθε πολίτη που σκέφτεται λογικά στο συμπέρασμα ότι έχουμε μία πολιτική απεργία, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο». Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπαινίσσεται ότι οι απεργοί είναι υποκινούμενοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο ίδιο μήκος κύματος, κορυφαίο κομματικό στέλεχος υποστήριζε πως «δεν λέμε ότι η Χαρ. Τρικούπη έδωσε εντολή να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους, λέμε όμως ότι κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν να αποδείξουν τον κομματικό τους πατριωτισμό εν μέσω του συνεδρίου του κόμματος».

Η κυβέρνηση, διά του κ. Αντώναρου, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για την αποχή των εργαζομένων στην καθαριότητα από το καθήκον που έχουν έναντι του κοινωνικού συνόλου, κάνοντας λόγο για «προσχηματικό λόγο κινητοποίησης». Την ίδια στιγμή, πάντως, απέρριψε τα σενάρια επίταξης, τουλάχιστον επί του παρόντος. Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη απεργία» και κάλεσε τους συνδικαλιστές να αναλογιστούν τι συνεπάγεται για το κοινωνικό σύνολο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η αυστηρή γλώσσα έναντι των απεργών και η έκκληση να πρυτανεύσει η λογική, θα είναι η κεντρική κυβερνητική γραμμή για τα προσεχή 24ωρα, μέχρι τουλάχιστον τη γενική συνέλευση της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Κυριακή. Σε αυτή τη συνέλευση, ελπίζουν τα κυβερνητική στελέχη ότι οι απεργοί θα μεταβάλουν στάση, αποκλιμακώνοντας την ένταση κατά την τελευταία εβδομάδα συζήτησης και ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται η έναρξη της συζήτησης του ασφαλιστικού στη Βουλή, τη Δευτέρα, να συνοδευθεί και με απόφαση επιστράτευσης των απεργών, ειδικά από τη στιγμή που το πρόβλημα σώρευσης απορριμμάτων θα διογκωθεί, όπως και η λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η κινητοποίηση στην καθαριότητα αποδεικνύεται στο σημαντικότερο μέτωπο για την κυβέρνηση. Αντιθέτως, ηπιότερη είναι η αντιμετώπιση της απεργίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει, πάση θυσία, την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ετσι οι βουλευτές θα είναι σε ετοιμότητα ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα ονομαστικών ψηφοφοριών που θεωρείται σίγουρο ότι θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. Στα πηγαδάκια αναβιώνουν και εκλογικά σενάρια, εξαιτίας του ασφαλιστικού. Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Ν. Καραχάλιος σχολίασε χθες πως ο ορίζοντας της κυβέρνησης είναι πολύ μετά το 2010, χωρίς πάντως να απορρίψει κάθετα τα σενάρια διπλών εκλογών το 2009, χαρακτηρίζοντας πρόωρη κάθε σχετική συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή