Συνάντηση χωρίς ουσιαστική πρόοδο

Συνάντηση χωρίς ουσιαστική πρόοδο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων στην προσπάθεια εύρεσης αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας» χαρακτήρισε τη συνάντησή της, χθες στις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι αν και δεν κατεγράφη ουσιαστική πρόοδος, η συνάντηση επέτρεψε μια «ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση» εν όψει και του νέου γύρου συνομιλιών στη Βιέννη, στις 17 Μαρτίου.

Αμερικανική πρωτοβουλία

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αμερικανικής πρωτοβουλίας και πρότασης και παρουσία της Αμερικανίδας μόνιμης αντιπροσώπου στο ΝΑΤΟ κ. Βικτόρια Νούλαντ, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), λίγες ώρες πριν από την έναρξη της εαρινής συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά επιθυμούσε αρχικώς να γίνει η συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών. Οπως σημείωσε η υπουργός, η Ελλάδα έχει σαφείς και ισχυρές θέσεις και ως εκ τούτου δεν έχει κανένα λόγο να αποφεύγει συναντήσεις ή πρωτοβουλίες από την πλευρά τρίτων κρατών που επιδιώκουν τη λύση του ζητήματος. «Βρισκόμαστε στη μέση μιας μακράς διαπραγμάτευσης» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «στο πλαίσιο αυτό πολλοί φίλοι και εταίροι αναπτύσσουν πρωτοβουλίες με στόχο να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες».

Από την πλευρά του, ο κ. Γκρούεφσκι, μιλώντας σε Σκοπιανούς δημοσιογράφους, σημείωσε και αυτός ότι ουδεμία πρόοδος κατεγράφη, καθώς, όπως είπε, οι θέσεις της χώρας του δεν είναι αποδεκτές από την Ελλάδα. Πρόσθεσε δε πως δεν βλέπει «καμία ευελιξία» από ελληνικής πλευράς που να επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης. Οπως όμως και η κ. Μπακογιάννη, σημείωσε ότι έπονται και άλλες συναντήσεις μέχρι την κρίσιμη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, στις αρχές Απριλίου, ακόμα και μετά τη συνάντηση της Βιέννης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος όπως διευκρίνισε η κ. Μπακογιάννη είχε και αυτός πολύ σύντομη συνομιλία με τον κ. Γκρούεφσκι στην αίθουσα, όπου συνεδρίαζε το ΕΛΚ, προσερχόμενος στη συνάντηση τόνισε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα των Βαλκανίων, η οποία πρωτίστως εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αποφυγή προκλήσεων. «Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος συμπεριφοράς, ο οποίος απαιτείται απ’ όλες τις χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη, να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και την ευρωπαϊκή οικογένεια» συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή