Τη Δευτέρα στη Βιέννη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Τη Δευτέρα στη Βιέννη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βιέννη, την προσεχή Δευτέρα, προσκάλεσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, τους διαπραγματευτές Αθηνών και Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης ως προς το θέμα της ονομασίας. Η κυβερνητική κρίση στα Σκόπια μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της διαδικασίας και αυτό θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στο υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζονται τα σενάρια της επόμενης ημέρας, τονίζουν όμως ότι η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη και δεν αλλάζει. Εφόσον η αποχώρηση του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA) από την κυβέρνηση συνεργασίας ολοκληρωθεί, δύο είναι τα πλέον πιθανά ενδεχόμενα:

– Να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση με συνεργασία του πλειοψηφούντος κόμματος VMRO-DPMNE με κάποιο ή κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή οικουμενική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσιμης συγκυρίας. Στην περίπτωση αυτή, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση που θα προκύψει θα λάβει εντολή για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας.

– Να μην καταστεί εφικτή συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε αυτήν την περίπτωση θα ορισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα προκηρυχθούν εκλογές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η υπηρεσιακή κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα έχει εντολή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι η ημερομηνία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ πλησιάζει, την Αθήνα προβληματίζει το ενδεχόμενο η πολιτική αστάθεια στα Σκόπια, ακόμα κι αν η διαπραγμάτευση συνεχισθεί, να οδηγήσει σε καθυστέρηση της διαδικασίας.

Ως προς τα αίτια της κυβερνητικής κρίσης που εκδηλώθηκε αυτή τη χρονική στιγμή, οι εκτιμήσεις διπλωματικών παραγόντων καταλήγουν σε δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, αυτό που βγαίνει δημόσια προς τα έξω είναι η πραγματική αιτία της κρίσης, δηλαδή το ΔΚΑ αποφάσισε τώρα να εκδηλώσει τη διαφωνία του και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Η δεύτερη εκδοχή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κυβερνητική κρίση να είναι τεχνητή και να προέκυψε κατόπιν συνεννόησης, σε μια προσπάθεια των Σκοπίων να κερδίσουν χρόνο, προβάλλοντας προς τα έξω την εσωτερική αστάθεια ή διότι η κυβέρνηση δεν θα επιθυμούσε να εισπράξει το πολιτικό κόστος από ενδεχόμενη άσκηση ελληνικού βέτο.

Τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών επαναλαμβάνουν ότι η ελληνική θέση δεν μεταβάλλεται και η Αθήνα εμμένει στην απόφασή της να προχωρήσει σε βέτο αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας. Δεν αποκλείουν να ασκηθούν πιέσεις προς τη χώρα μας από τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες, που θα ζητήσουν, επισείοντας κίνδυνο γενικότερης αποσταθεροποίησης της γειτονικής χώρας, να υποχωρήσει η Αθήνα, να συναινέσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να αναζητηθεί λύση για το όνομα αμέσως μετά. Ως απάντηση σε αυτό, η ελληνική πλευρά τονίζει ότι η λύση του θέματος της ονομασίας είναι παράγοντας σταθερότητας, όχι μόνο για την ΠΓΔΜ, αλλά για την ευρύτερη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή