Αποψη: Στη μέγγενη οι Σλαβομακεδόνες

Αποψη: Στη μέγγενη οι Σλαβομακεδόνες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως ήταν αναμενόμενο, η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας εκ μέρους των Αλβανοκοσοβάρων δεν άφησε αλώβητη τη FYROM. Η θέση των Αμερικανών ότι πρέπει να μείνει ενωμένη δεν αφήνει σήμερα περιθώρια στο εκεί αλβανικό στοιχείο να εκδηλώσει δυναμικά τις αυτονομιστικές τάσεις του. Το κρίσιμο ζήτημα, άλλωστε, σ’ αυτή την φάση για τον αλβανικό εθνικισμό είναι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου κι όχι το άνοιγμα ενός νέου μετώπου. Στο πλαίσιο αυτό, οι Αλβανοί της FYROM δεν περιορίσθηκαν να υπενθυμίσουν ότι η σλαβομακεδονική ηγεσία παραβιάζει τα δικαιώματα, που τους έχει εξασφαλίσει η συμφωνία της Αχρίδας. Με πρωτοβουλία του αρχηγού του, το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών αποχωρεί από την κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι, επειδή τα Σκόπια δεν προχωρούν άμεσα στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Οι Σλαβομακεδόνες δεν θέλουν να διαταράξουν τις σχέσεις τους με το Βελιγράδι. Ο κύριος λόγος, όμως, είναι ότι και οι ίδιοι θεωρούν πως απειλούνται από την προώθηση του αλβανικού εθνικισμού. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν έχουν πολιτικά περιθώρια να μην το αναγνωρίσουν. Πρώτον, επειδή έχουν ζωτική ανάγκη την Ουάσιγκτον. Δεύτερον, επειδή δέχονται την ασφυκτική πίεση της δικής τους αλβανικής κοινότητας. Η κυβερνητική κρίση είναι η έμπρακτη έκφραση αυτής της πίεσης.

Η παράδοση στα Σκόπια είναι το πρώτο σε δύναμη σλαβομακεδονικό κόμμα να σχηματίζει κυβέρνηση μ’ ένα από τα δύο αλβανικά κόμματα. Ετσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το VMRO του Νίκολα Γκρούεφσκι δεν μπορεί να υπολογίζει στη συνεργασία με το έτερο αλβανικό κόμμα (του Αλί Αχμέτι). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ή θα συνεργασθούν τα δύο μεγάλα σλαβομακεδονικά κόμματα ή θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές, όμως, δεν θα δώσουν διέξοδο, αφού ο συσχετισμός κοινοβουλευτικών δυνάμεων δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά. Εάν πάλι επιλεγεί η πρώτη λύση τα αλβανικά κόμματα θα περάσουν στην αντιπολίτευση, γεγονός που αναπόφευκτα θα έχει -έστω και έμμεσες- αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στην ενότητα της FYROM. Με άλλα λόγια, η σλαβομακεδονική πολιτική ηγεσία δεν έχει εναλλακτικές λύσεις. Γι’ αυτό και το πιθανότερο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα προχωρήσει στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή